fbpx

Grčka vlada smislila rješenje za krizu, evo što nude vjerovnicima

GRČKA vlada predložila je dvogodišnji dogovor kroz Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) kako bi se namirile financijske potrebe zemlje, uz paralelno restrukturiranje duga, javlja Reuters.

Grčkoj danas do ponoći na naplatu dolazi dio duga prema međunarodnom monetarnom fondu, a ako on ne bude plaćen, što je gotovo sigurno, Grčka će završiti u tehničkom bankrotu.

Ovog tjedna održat će se referendum na kojem će građani grčke odlučiti prihvaćaju li zahtjeve europskih vjerovnika, a ako na zahtjeve ne pristanu, ne mogu očekivati dodatnu financijsku pomoć, te bi vrlo vjerojatno bili prisiljeni napustiti eurozonu.

Novi pregovori na vidiku?
Kako bi očuvala bankovni sustav Grčka je u ponedjeljak zatvorila banke, a isplate na bankomatima ograničila na 60 eura. javile su se nestašice na benzinskim crpkama i u supermarketima.

Nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem danas je iznenada otkazao intervju zbog “hitnih obveza” što bi mogla biti naznaka početka novih pregovora.

S druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je pred zastupnicima Parlamenta da danas neće biti novih događaja vezanih za Grčku.

Izvor: Index.hr/ZDanas