fbpx

Siromašne članice EU protiv Grčke: Imamo daleko manje plaće i penzije od vas, ali plaćamo dugove

PROTEKLIH mjeseci grčka Vlada na čelu s premijerom Aleksisom Ciprasom pokušala se predstaviti kao žrtva financijskih elita i političkog vrha Europske unije koji je pod utjecajem bogatih zemalja, a pogotovo Njemačke.

No neki od najvećih protivnika Ciprasove politike su najsiromašnije članice EU poput Bugarske i baltičkih država.

“Mi smo daleko siromašniji od Grčke, ali plaćamo naše dugove”, rekao je Rosen Plevlinev predsjednik Bugarske u intervjuu koji prenosi New York Times. “Kad imate problem, morate ga riješiti, a ne prebaciti ga na Bruxelles ili nekoga drugoga”, kaže Plevlinev.

Nakon što je Europska središnja banka odbila povećati pomoć grčkim bankama, Cipras ih je optužio da im je “jedini cilj ucjenjivati grčki narod”.

Stav Grčke prema europskim institucijama, u siromašnim članicama EU nije naišao na odobravanje već je potaknuo je usporedbe.

Kada je grčki ministar financija Yanis Varoufakis, u ranoj fazi pregovora rekao da nema prostora za smanjenje mirovina, predstavnici Litve su ga upozorili da njihovi umirovljenici žive s mnogo nižim primanjima.

Siromašne zemlje EU Grčkoj: Ne cvilite, mi imamo višestruko manje mirovine

Litva, prema podacima Eurostata na mirovinski sustav troši 472 eura po stanovniku, dok je taj trošak u Grčkoj 1625 eura. Bugarska na mirovinski sustav troši 257 eura po stanovniku.

Ovi podaci odnose se na 2012. godinu, te su Grčke mirovine od tada smanjene, ali su i danas daleko veće od onih u Bugarskoj, Litvi, Latviji, Hrvatskoj te u većini zemalja istočne i srednje Europe, podsjeća New York Times.

Zbog takvih podataka Ciprasova Vlada teško može uvjeriti ostale zemlje da se žrtvuju svoj novac kako bi im pomogli u “teškoj situaciji”.

U Bugarskoj se čak i oni političari koji su pozdravili dolazak Syrize na vlast, i koji su ih oponašali u borbi protiv “neoliberalne” politike, sada se distanciraju.

Velizar Enchev, član bugarskog Parlamenta, koji je u travnju napustio nacionalistički savez, te najavio osnivanje “Bugarskog proljeća” po uzoru na Syrizu, sada tvrdi da je bio krivo shvaćen.
Bugarski premijer Boiko Borisov izjavio je prošlog tjedna u Bruxellesu da se previše vremena troši na Grčku te da i druge zemlje imaju svoje probleme.

“I mi bismo povećali plaće i mirovine, ali održavamo financijsku disciplinu. Ja sam protiv odgoda i kompromisa” rekao je Borisov.

Izvor: Index.hr/ZDanas