fbpx round image on layout top

Zadrani sudjelovali u zajedničkom međunarodnom predstavljanju IPATECH projekta

24. lipnja 2015. by urednik divider image

Premda Hrvatska nije na listi od 145 zemalja koje se ove godine predstavljaju na svjetskoj EXPO izložbi u Milanu, predstavnici zadarske Hrvatske gospodarske komore ipak su sudjelovali u zajedničkom međunarodnom predstavljanju IPATECH projekta koji jača konkurentnost malih i srednjih poduzeća, obrta i obiteljskih gospodarstava i za koji je tijekom provedbe iskazan značajan interes u Zadarskoj županiji.

Taj projekt je u Zadarskoj županiji donio i praktični rezultat afirmacije iskustva u radu malih postrojenja na solarni pogon za sušenje voća i povrća i proizvodnju maslinova ulja, sireva i ostalih proizvoda, a u Zadarskoj županiji osnovan je i Inovacijski poljoprivredno-prehrambeni centar (INPO) koji već provodi edukaciju i širenje praktičnih iskustava o povezivanju stručno-znanstvenih institucija i proizvođača hrane.

Odlazak grupe stručnjaka i predstavnika Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar u Italiju – bio je dio završnih aktivnosti značajnog IPATECH projekta koji je u zadarskoj regiji polučio zapažene rezultate u jačanju konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, obrta i obiteljskih gospodarstava. U talijanskoj Pescari kao i u Milanu na svjetskoj EXPO izložbi u okviru talijanskog paviljona, predstavnici zadarske Komore, zajedno s drugih osam partnera iz ukupno pet zemalja, zaokružili su i analizirali sve što je u proteklih dvije i pol godine zacrtano i provedeno u projektu pod nazivom „Tehnologija minijaturizacije: sinergije istraživanja i inovacije u cilju jačanja gospodarskog razvoja jadranskoga područja – IPATECH“.

Sam projekt ukupno „težak“ milijun i 748 tisuća eura, financiran je u okviru šireg programa Europske unije IPA Jadranska prekogranična suradnja, u čemu su sudjelovali, uz hrvatske partnere, i partnerske institucije iz Italije, Grčke, Bosne i Hercegovine i Albanije.

– Bilo nam je posebno drago što smo imali priliku na takvoj jednoj velikoj izložbi kakav je EXPO predstaviti dobre rezultate u provedbi IPATECH projekta u Zadarskoj županiji, odnosno Hrvatskoj, kazao nam je Dinko Basioli, voditelj IPATECH projekta pri HGK – ŽKZ.

– Inače smo dosad u toku provedbe inače dobili vrlo pozitivne povratne informacije i zanimanje od naših malih poljoprivrednih proizvođača i poduzetnika iz zadarske regije. Pored konkretne nabavke i promocije mini-sušare na solarni pogon koja u tome može vrlo dobro koristiti zainteresiranim poljoprivrednicima i vlasnicima OPG-ova, naglasio bih i dobru suradnju sa zadarskim Sveučilištem. Osim toga, osnovali smo i INPO, posebni Inovacijsko poljoprivredni centar koji predstavlja trajnu edukaciju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a na jednom mjestu prikuplja informacije i pruža ih zainteresiranim korisnicima koji mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvođači hrane ali i oni uključeni u seoski turizam, mala seoska poduzeća i obrti, naglasio je Basioli.

Izvor: SD/ZDanasPupić o imenovanju...

Povodom imenovanja Branka Kutije za v.d. ravnatelja ŽUCa oglasio se...

read more

MARJANA BOTIĆ Zašto...

Povodom događaja na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Zadarske...

read more

PARODIJA Nakon...

Branko Kutija (HDZ) izabran je u srijedu za v.d. ravnatelja Županijske uprave...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr