fbpx

55. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU U nedjelju sasvim neobičan koncert

U nedjelju, 2. kolovoza s početkom u 21h, zadarska će Rotonda možda po prvi put ugostiti dva neobična glazbala i to u duu – bajan i alpski rog! To je zasigurno najveća enigma publici ovogodišnjih Glazbenih večeri u Sv. Donatu, a evo i što se krije iza zagonetnog naslova Tradicija i inovacija.

Dvojica talijanskih glazbenika, Carlo Torlontano na alpskom rogu i Massimiliano Pitocco na bajanu, predstavit će Zadru još jedan način na koji dvije različite tradicije mogu supostojati jedna uz drugu, nadopunjavati se i razvijati u neočekivanom smjeru.

Biografiju hornista Torlontana, osim pedagoški rad na Glazbenom konzervatoriju Alfredo Casella u L’Aquili, krasi bogata solistička karijera s najvećim svjetskim umjetnicima, a na glasu je kao jedan od vodećih svjetskih hornista. No njegovu je pozornost zaokupio alpski rog, stari instrument nastao u kontekstu tradicijske glazbe s primarnom svrhom signaliziranja i olakšavanja komunikacije na teško prohodnom alpskom terenu. On je s vremenom postao prepoznatljivi simbol alpskog područja, a više je izvanrednih glazbenika proširilo njegov repertoar na najzahtjevnije klasične komade. Taj ogromni instrument u rukama virtuoza stvara pravu rapsodiju zvuka, stoga nimalo ne čudi da se njegovim zvukom opija gotovo cijeli svijet, no nažalost u našim je krajevima gotovo nepoznat.

Iz tradicijskog je glazbenog stvaralaštva proizišao i bajan, odnosno ruska kromatska harmonika nastala krajem 19. stoljeća u Tuli i nazvana prema ruskom trubaduru iz srednjeg vijeka. Danas taj instrument, osim važne funkcije u tradicijskoj glazbi, zauzima i poseban položaj u izvedbi klasičnog repertoara zbog specifičnog zvuka, posebno u punijem zvuku basova te općenito u čistoći zvuka. Na studij bajana u Parizu odlučio se i Pitocco, a nakon diplome 1993. godine njegova je karijera zablistala. Danas se smatra jednim od najboljih svirača bajana svoje generacije.

Široki program neobičnog dua uključuje djela baroknog J. S. Bacha, pretklasičnog L. Mozarta i cijeli niz komada suvremenih skladatelja poput R. Bartescha, G. D’Aquille, F. Farkasa, V. Zolotaryova, A. Pärta i S. Gubajduline. Pred nama je nesumnjivo još jedna interesantna glazbena večer!

Prodaja ulaznica:

Blagajna HNK od 11 do 13 h i od 18 do 21 h

ZDanas