fbpx

Bivši oligarh Pugačev: Sve što pripada teritoriju Ruske Federacije Putin smatra svojim

BIVŠI “Putinov bankar” tvrdi da je ruski predsjednik najbogatiji čovjek svijeta dok god drži vlast. “Sve što pripada teritoriju Ruske Federacije, Putin smatra svojim,” rekao je Sergej Pugačev za Guardian. “On je najbogatiji čovjek svijeta dok ne prepusti moć”.

Pugačev, nekoć blizak Putinu, a danas njegov ogorčeni protivnik, vodi bitku s ruskom državom. On je 2011. godine napustio Rusiju i većinu vremena boravi u Londonu.

U razgovoru za Guardian, Pugačev pripovijeda o zahlađenju odnosa s ruskim predsjednikom i, kako kaže, “začuđujućem pohodu” ruskih vlasti na njegovo poslovno carstvo vrijedno 15 milijardi dolara.

Pugačev je posjedovao dva velika brodogradilišta, najveći rudnik svijeta i značajan broj nekretnina u Moskvi i Sankt-Peterburgu, ali je ostao bez svega, na sličan način na koji su to iskusili drugi ruski tajkuni kojima je država zaplijenila imovinu.

S druge strane, Kremlj tvrdi da je Pugačev lopov i navodi da je isisao stotine milijuna dolara kroz zajmove središnje banke na vrhuncu financijske krize 2008. godine. Poduzetnik optužbe, koje naziva apsurdnima, pokušava osporiti na londonskom sudu.

“Država nešto ukrade i onda mora branit svoju krađu. U mom slučaju razina (krađe) je golema, ali u drugim gledištima ona predstavlja normalnu suvremenu praksu u Rusiji,” tvrdi Pugačev i dodaje da je ovih dana bez novca, barem prema njegovim standardima. “Ostalo mi je samo 70 milijuna dolara,” kaže.

Dok pozadinu optužbi i protuoptužbi između Pugačeva i Rusije utvrđuje sud, tvrdnju da je ruski predsjednik najbogatiji čovjek svijeta iznose i drugi.

Iako procjene variraju, pojedini analitičari vjeruju da Putinovo bogatstvo iznosi oko 200 milijardi dolara, kako je to u veljači sugerirao menadžer Bill Browder za CNN.

U slučaju da je takva procjena točna, što nitko ne može sa sigurnošću tvrditi, Putin je 2.5 puta bogatiji od aktualnog prvaka među bogatašima Billa Gatesa.

“Nakon 14 godina na vlasti u Rusiji, prema količini novca koju je zemlja zaradila, i količini novca koji nije potrošen na škole, ceste, bolnice etc. – sav taj novac je u imovini, na računima u Švicarskoj, dionicama i fondovima kojima upravlja Putin i njegovi pobočnici,” sugerira u intervjuu za Guardian Pugačev.

Index.hr/ZDanas