fbpx

BRANITELJ DANIJEL GAGIĆ Poručujem bankarima lihvarima da ću se do smrti boriti za svoj dom!

– Nisam propao od nerada, nego od rada. A moja je propast počela onog dana kad sam s OTP bankom potpisao ugovor o kreditu. Sada OTP banka, prema sudskoj presudi, ima pravo upisa na moju jedinu nekretninu, na kuću u kojoj u Biogradu živim. Sa mnom živi teško bolesna kćerka s urođenom srčanom manom, supruga, druga kćerka i majka koja se bori sa karcinomom. Poručujem bankarima lihvarima da ću se do smrti boriti da sačuvam svoj dom. Drugi nemam – kazao nam je Danijel Gagić, 49-godišnji biogradski ribar.

On je na poticaj Ministarstva branitelja 2006. godine, prema programu samozapošljavanja razvojačenih branitelja kreditima HBOR-a, odlučio u toj banci podignuti kredit od 500 tisuća kuna za kupnju ribarskog broda. Danijel je brod kupio, bio je profesionalni ribar, ali otkupna stanica za prodaju ribe, koja je prema programu Vlade nakratko zaživjela samo u Rijeci, nikada u Biogradu nije napravljena. Došla je i kriza. Počele su poteškoće sa vraćanjem kredita, Danijel je prodao brod. Danas više nema ništa. Ne rade ni on ni supruga.

No Danijelov problem nije HBOR.

– Kad sam sa papirima za kredit došao u Zagreb u HBOR, rekli su da moram imati ugovornu banku i sa njom potpisati kredit. Dan ulaska u pakao bio je dan ulaska u OTP banku u Zadru. Dva puta sam htio odustati od kredita, jer sam vidio da se tu nešto čudno događa, kriteriji su odjednom postali potpuno drugačiji od onih u HBOR-u o kojima je govorilo Ministarstvo branitelja, u OTP-u je trebao polog, hipoteka… Jako su se potrudili u OTP-u u Zadru da me uvjere da će sve biti u redu – ispričao je Gagić.

Kupio je ribarski brod, kredit uredno vraćao. Dok je mogao, a od prije dvije i pol godine više nije mogao. U OTP banci nisu htjeli ni čuti za dogovor o eventualnom moratoriju, a u HBOR-u su mu rekli da je ugovor potpisao s OTP bankom, a ne s njima.

– Ali HBOR je odobrio ta sredstva, imam dokaze da je HBOR uplatio OTP banci taj novac, meni je OTP banka dala kredit i ubire kamate, a glavnicu će vratiti HBOR-u. Ja sam prodao brod da bih platio Poreznoj upravi, vjerovnicima… A u dvije i pol godine neplaćanja kredita kamata je tolika da sam opet na početku, jednako dužan, iako kroz cijeli taj period tražim način da se izvučem iz dužničkog ropstva – kazao je Danijel Gagić.
Prema njegovom mišljenju, morao bi postojati način, zakon koji bi mu omogućio spas iz užasa u koji je upao, no uzalud se dvije godine obraća Ministarstvu branitelja, financija, HBOR-u…

OTP je sve dao na sud, a sud pravomoćno presudio da Banka može uzeti njegovu kuću u Biogradu.
– Uskoro, 27. kolovoza, Banka će raditi procjenu moje kuće, prodat će je, glavnicu vratiti HBOR-u, a ja ću ostati i dalje dužan silne novce OTP-u na račun kamate. Bez posla, bez broda, a sada i bez ikakvog krova nad glavom. Jesu li ti ljudi normalni, je li ova država normalna kad ovo dozvoljava? – pita se Gagić, koji iza sebe ima težak životni put – nakon rata, gdje je bio u interventnoj protuoklopnoj jedinici, u više je navrata liječio PTSP, u ratu mu je poginuo 17-godišnji brat, a drugi brat, također branitelj, je 2003.godine počinio samoubojstvo. Bori se po hrvatskim bolnicama da izliječi dijete sa srčanom manom… Kaže da će jedini dom, u kojem žive njegove kćerke, supruga i majka, braniti po cijenu života.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas