round image on layout top

INVESTICIJSKE PREVARE Karlo Uremović i Wolfgang Tonges u ime njemačke tvrtke AMBRA GmbH obećavali milijunske investicije pa za sobom ostavili samo prevare i dugove!

21. srpnja 2015. by urednik divider image

Priča sa internacionalnim prevarantom Karlom Uremovićem dobila je novu dimenziju. Kako smo već do sada pisali o Uremovićevim ponudama za investiranje u grad Zadar u projekte gradske marine kao i u projekt Vrata Zadra, Uremović je na više strana planirao i obećavao investicije na način da je u Hrvatskoj poduzetnike uvjeravao i obećavao suradnju pri inozemnim investicijama, dok se u inozemstvu prezentirao kao Hrvatski tajkun koji želi investirati u zemlju u kojoj je uglavnom živjela žrtva njegove prevare. Na isti način Uremović je varao od Europe, bliskog istoka pa sve do čak daleke Indonezije. Uremovićeva jedina investicija bila su prazna i megalomanska obećanja koja nikog u poslovnom svijetu nisu ostavljala ravnodušnim, a većina prevarenih povjerenje mu je ukazala na osnovu dokumentacija i bankovnih garancija koje su sve bile falsifikati. Na kraju se ispostavilo da su svi projekti bili samo dobro pripremljena prevara te se do danas ni jedan projekt nije realiziran. Iza Uremovića i njegovih domaćih i stranih partnera u prevarama ostali su samo dugovi i nevraćene pozajmice. Na Općinskom sudu u Zagrebu donešene su i prve pravomoćne presude protiv Uremovića.

Karlo Uremović nikad nije radio sam. U svakom gradu u kojem je djelovao, imao je svog pouzdanika, osobu koja bi uglavnom živjela od njegovih obećanja čekajući milijunske profite od fiktivnih Uremovićevih projekta. U Zadru Uremovića zastupa Marjan Miletić, inaće poznat po sudskom sporu sa Renom Sinovčićem radi sumnjivog duga od 500.000 eura koji je bio zapravo obećani Sinovčićev honorar Miletiću za prevaru jedne njemačke tvrtke u kojoj je Miletić svojevremeno bio direktor, a za što su bile podignute i kaznene prijave, o čemu smo već pisali. Miletić je direktor u tvrtki DELTA VILICUS d.o.o. Zadar koja je u vlasništvu Karla Uremovića, a koja je u blokadi od strane Porezne uprave već godinama. Miletić je u Zadru u njegovo ime vodio pregovore i zastupao Uremovićeve interese oko investicija koje se nikad nisu realizirale. Svaki razgovor koji bi Miletić vodio počinjao je sa rečenicom; “Pare nisu problem!” Na kraju se ispostavilo da su upravo “pare” problem jer Miletić i Uremović nikad nikome nisu platili naručene usluge i poslove, a vrijeme su kupovali izmišljanjem novih projekata te prebacivanjem odgovornosti na instiucije države. Uremoviću je nefunkcioniranje državnih institucija i siromaštvo u Hrvatskoj idealan teren za sijanje lažnih priča o stotinama milijuna eura investicija koje služe za varanje poslovnih partnera za iznose od par desetaka tisuća eura koje Uremovića drže na porvršini do iduće prevare. Na kraju, Uremović i partneri će uvijek optužiti državu i korupciju za vlastiti neuspjeh.

Jedan od takvih milijunskih nerealiziranih projekata bio je i projekt MBO pogona, odnosno pogona za proizvodnju električne energije iz komunalnog otpada. Karlo Uremović je obećavao da će zajedno sa svojim partnerom Hans Wolfgang Tönges-om i tvrtkom AMBRA GmbH iz Njemačke, investirati u svaku županiju te Hrvatskoj donijeti čistu energiju i riješen problem komunalnog otpada kao i njegovog odlaganja. Planovi su bili vrlo interesantni te su Tönges i Uremović 2007. godine osnovali tvrtku FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. sa zagrebačkom adresom. Suvlasnik uz Uremovića bila je i Sanja Korg. Glavni član uprave tvrtke FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. bio je Hans Wolfgang Tönges dok su Sanja Korg i Karlo Uremović bili samo članovi uprave te su zastupali društvo skupno sa predsjednikom uprave Tönges-om.

Dovoljno je navesti da je ista tvrtka ugašena od strane Trgovačkog suda u Zagrebu 2012. godine jer tri godine nije objavljivala svoja financijska izvješća. Iz istog je evidentno da su Uremović i Tönges tvrtku osnovali kao fiktivnu tvrtku koja je predavala svoja financijska izvješća samo prve dvije godine poslovanja. Realne investicije očito nisu bile ni planirane. Za što je služila tvrtka FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. nismo uspjeli doznati no prema iskazima svjedoka, radilo se o međunarodnom gospodarskom kriminalu. Doznali smo samo to da je ta tvrtka prouzročila veliku financijsku štetu partnerskim tvrtkama i kooperantima kojima nikad nije podmiren dug za narućene poslove. Popis tvrtki poznat je uredništvu ZADARdanas.hr

Ako uzmemo u obzir Uremovićeveve internacionalne prevare, onda nas ne čudi povijest i treće osobe u upravi FABER TEHNOLOGIJE. Upravo je interesantno da je navedena Sanja Korg bila šefica uprave Kamenskog oko koje se svojevremeno odigravala velika korupcijska afera zbog koje je Sanja Korg na kraju izbačena iz uprave Kamenskog. Roman Krog, koji je u obiteljskoj vezi s Sanjom Korg, bio je direktor tvrtke “ARS nekretnine” koja se zajedno s još osam poduzeća na sumnjiv način željela domoći nekretnina Kamenskog. Sva ta poduzeća vlasnički su bila povezana, a vezalo ih je ime poznatog kontraverznog tajkuna Miroslava Kutle. Podsjetit ćemo vas i na to kada je Miroslav Kutle u lipnju 2009. godine bio uhićen na granici s BiH prilikom bježanja od Hrvatskog pravosuđa, u njegovom automobilu u vrijeme uhićenja bila je upravo Sanja Krog, član uprave uz Uremovića po izboru predsjednika uprave FABER TEHNOLOGIJE d.o.o., Hans Wofganga Tönges-a.

Sudski epilog
U svibnju 2015. godine pod brojem 41-P-7674/11-34, Općinski sud u Zagrebu presudio protiv Karla Uremovića, a u korist Feliksa Brencingera koji ga je tužio za prevaru i poslovnu štetu tešku nekoliko stotina tisuća kuna. Uremović je u periodu od 2009. do kolovoza 2010. godine iznajmio luksuznu kuću površine od 300 m2 koja je bila namjenjena na prihvat stručnjaka i kooperanata tvrtke AMBRA GmbH iz Njemačke. Uremović je kuću koristio u navedenom periodu da bi u kolovozu 2010. godine pobjegao iz navedene kuće bez da kontaktira vlasnika te nije podmirio ugovorene troškove najma kao ni režija čime je prouzročio štetu vlasniku od 135.000 kn bez kamata. Uremović je vlasniku nekretnine lažno obećao da će isti objekt kupiti za potrebe poslovanja tvrtke AMBRA GmbH. Kao i kod svih njegovih “projekata”, Uremović je pobjegao, a za sobom je ostavio samo dugove. Vlasnik tvrtki AMBRA GmbH i FABER TEHNOLOGIJA d.o.o., Hans Wolfgang Tönges, povukao se u Njemačku te se na sve događaje koji su se odigravali u Hrvatskoj u ime njegove dvije tvrtke jednostavno oglušuje.


PRESUDA 41-P-7674/11-34


Općinski građanski sud u Zagrebu presudio je u svibnju 2013. godine pod brojem P-7675/11-19 protiv Karla Uremovića ovrhu u iznosu od 12.750 Eura plus zatezne kamate kao i iznos od 53.160 kn plus zatezne kamate te parnične troškove jer je posudio isti novac od gospodina Feliksa Brencingera. Isti novac Uremović nikad nije vratio već je pobjegao iz prethodno navedene nekretnine ostavivši samo dugove. Uremović je novac posuđivao na ime njemačke tvrtke AMBRA GmbH koja je trebala biti garancija da će isti novac biti vraćen. Uremović je tvrdio da mu je novac potreban za uspostavljanje početka poslovanja tvrtke AMBRA GmbH u Hrvatskoj kao što je i kuću iz koje je pobjegao iznajmio za potrebe radnika i stručnjaka njemačke tvrtke AMBRA GmbH. Interesantno je i to da se tijekom suđenja Uremović nije pojavljivao na sudu niti je poslao svojeg odvjetnika iako je bio obaviješten o postupku.


PRESUDA  P-7675/11-19


 

U prosincu 2014. godine pod brojem P-1814/2010-9, Trgovački sud u Rijeci presudio je u korist tvrtke ANĐELIKS d.o.o. koja je u vlasništvu gospodina Feliksa Brencingera, a protiv tvrtke DELTA INŽENJERING d.o.o. iz Rijeke koja je u to vrijeme bila u suvlasništvu Karla Uremovića i Miloša Španjola. Sud je presudio da tvrtka DELTA INŽENJERING d.o.o. ostala dužna te da mora platiti dug sa kamatama tvrtki ANĐELIKS d.o.o. Važno je navesti da je tvrtka DELTA INŽENJERING d.o.o. zastupala njemačku tvrtku AMBRA GmbH te je bila navedena na službenim internet stranicama tvrtke AMBRA GmbH sve dok vlasnik tvrtke, Hans Wolfgang Tönges, nije saznao da istražujemo njihove prevare i dugove u Hrvatskoj. S druge strane na službenim stranicama tvrtke DELTA INŽENJERING d.o.o. ( www.delta-ing.hr ) i dalje stoji logo tvrtke AMBRA GmbH, odnosno tvrtka se i dalje prestavlja kao zastupnik tvrtke AMBRA za Hrvatsku iako vlasnik i direktor Tönges tvrdi da u Hrvatskoj više nema zastupnika(?!)

Službena stranica tvrtke Delta inženjering d.o.o.  na dan 21. srpnja 2015.

Službena stranica tvrtke Delta inženjering d.o.o.
na dan 21. srpnja 2015. sa istaknutim logom i internet stranicom njemačke tvrtke AMBRA GmbH iako direktor Tönges tvrdi da nema zastupnike u Hrvatskoj


PRESUDA P-1814/2010-9


Karlo Uremović generalni direktor AMBRA GmbH za istočnu Europu
Karlo Uremović je do veljače 2015. godine bio generalni direktor za istočnu Europu u tvrtki AMBRA GmbH. Isto je bilo navedeno i na službenim internet stranicama tvrtke AMBRA GmbH sa jasno istaknutim imenom i slikom Karla Uremovića te kontakt podacima. Uremović je na ime iste firme naručivao poslove i usluge obećavajući plaćanje po obavljenom poslu. Naručeni poslovi nikad nisu plaćeni, a tvrtka je u međuvremenu ugašena. Većina prevarenih partnera i kooperanata prihvatila je Uremovića kao ozbiljnu poslovnu osobu jer su vjerovali da je njemačka tvrtka AMBRA GmbH renomirana i legitimna tvrtka koja stoji iza svojih odgovornih osoba koje je postavila za direkore i zastupnike. Na kraju se ispostavilo da je sve to bila velika prevara koju je vodila uprava tvrtke AMBRA GmbH sa Hans Wolfgang Tönges-om koji je bio suučesnik, ako ne i mozak cijele prevare.

Hans Wolfgang Tönges – direktor i vlasnik tvrtke AMBRA GmbH pobjegao je iz Hrvatske i izbjegava svaku odgovornost
Prilikom istraživanja poslovanja Karla Uremovića u Hrvatskoj, još u veljači ove godine kontaktirali smo i upravu tvrtke AMBRA GmbH iz Njemačke sa upitom o Karlu Uremoviću. Nažalost, u to vrijeme nismo bili upoznati sa većinom detalja kao i prevara koje su Uremović i Tönges izveli na području Hrvatske kao i u inozemstvu pa smo upitali upravu tvrtke AMBRA GmbH samo o Uremoviću te njihovoj povezanosti sa njim.

Hans Wolfgang Tönges - Direktor i vlasnik njemačke tvrtke AMBRA GmbH

Hans Wolfgang Tönges – Direktor i vlasnik njemačke tvrtke AMBRA GmbH

Na email nam je kratko i sažeto odgovorio direktor Hans Wolfgang Tönges osobno potvrđujući kako tvrtka FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. zastupa ime i tehnologiju tvrtke AMBRA GmbH i kako on poznaje Karla Uremovića. Nadalje gospodin Tönges navodi kako je on raskinuo suradnju sa Uremovićem i kako sada u Hrvatskoj tvrtka AMBRA GmbH nema svog zastupnika. Tönges nije naveo kada je nastupio raskid te suradnje. Također, gospodin Tönges navodi kako je tvrtka FABER TEHNOLOGIJA d.o.o., citiramo; “koliko on zna, po informacijama Uremovića, zatvorena već godinama!“.

Gospodin Tönges nije komentirao to što su na službenim internet stranicama tvrtke AMBRA GmbH u to vrijeme bili istakuti kao zastupnici Karlo Uremović i Miloš Španjol sa svojom tvrtkom DELTA INŽENJERING d.o.o. Interesantno je kako su nakon našeg upita te nakon izlaska teksta o prevarama Karla Uremovića na portalu ZADARdanas.hr, Uremović i Španjol nestali sa službenih stranica tvrtke AMBRA GmbH, te je također interesantno da gospodin Tönges nezna već pretpostavlja da je tvrtka FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. zatvorena iako je on predsjednik uprave tvrtke, a Uremović i Korg su bili samo članovi društva koji društvo zastupaju skupno s predsjednikom uprave. U prijevodu, bez gospodina Tönges-a se nije mogla sprovesti nijedna poslovna odluka! Gospodin Tönges je bio vlasnik tvrtke i predsjednik uprave iste tvrtke i kao takav snosi sve zakonske obveze i odgovornost. Kao predsjednik uprave tvrtke trebao je biti i službeno obaviješten od strane Trgovačkog suda u Zagrebu da je ista tvrtka nije predala financijska izvješća te da je brisana iz registra. Zašto tvrtka nije predavala financijska izvješća, možemo samo pretpostaviti. Da li se radilo o financijskim malverzacijama ili je uprava tvrtke odlučila namjerno izbjegavati predavanje financijskog izvješća da bi prema zakonu bila izbrisana. Očito je da je na taj način Tönges kao predsjednik uprave FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. svjesno prevario svoje vjerovnike uz pomoć Uremovića i Korg.

Po svemu navedenom kao i po tome da je ime i slika Karla Uremovića nestala kao i slika Miloša Španjola u isto vrijeme kad smo se počeli o njemu raspitivati, jasna je umješanost Tönges-a u Uremovićeve prevare kao i dugove tvrke FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. za koju je on sam potvrdo da je bila zakonski zastupnik njemačke tvrtke AMBRA GmbH u Hrvatskoj. Tönges je očito, po svemu sudeći, pobjegao od financijskih i pravnih obaveza iz Hrvatske ostavivši tvrtku u dugovima članovima uprave koji bez njega kao predsjenika uprave nisu mogu donositi nikakve poslovne odluke.

Uremovic i Tönges prevarili i bugarske poduzetnike
Karlo Uremović i Hans Wolfgang Tönges su iskoristili dobru volju gospodina Marjana Wolfa koji je htio pomoći. Gospodin Marjan Wolf je bio predsjednik Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj tri mandata te mu se za vrijeme njegovog predsjedovanja obratio Karlo Uremović i lažno predstavio se kao bogati biznismen iz Njemačke. Uremović mu je kao presjedniku Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj ponudio suradnju sa njemačkim tvrtkama na što je gospodin Wolf pristao jer je i u samom statutu zajednice stajalo, između ostalog, da je zadaća zajednice da spaja gospodarske subjekte te da razvija poslovnu suradnju Hrvatske i Njemačke. Gospodin Wolf se angažirao te je pokušao maksimalno pomoći Uremoviću i Tönges-u.

U to vrijeme gospodin Wolf je bio i na diplomatskom mandatu u Hrvatskoj ambasadi u Bugarskoj te je bio ministrov savjetnik za gospodarsku suradnju. Gospodin Wolf je osobno dočekao i ugostio Karla Uremovića te Hans Wolfgang Tönges-a želeći pomoći njihovim tvrtkama FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. i AMBRA GmbH. Povezao ih je sa bogatim bugarskim gospodarstvenicima. Vlasnik i direktor tvrtke AMBRA GmbH, Hans Wolfgang Tönges je pokazao velik interes za suradnju između njegove njemačke tvrtke AMBRA GmbH kao i njegove hrvatske tvrtke FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. sa bugarskim gospodarstvenicima.

Gospodin Wolf, nakon što je upoznao Karla Uremovića i Hans Wolfgang Tönges-a sa gospodarstvenicima, nije više dobivao nikakve povratne informacije te je bio praktički izbačen iz razgovora dok su Uremović i Tönges nastavili “pregovore” sa bugarskim gospodarstvenicima. Gospodin Wolf je vjerovao Uremoviću i Tönges-u te je smatrao da su mu informacije uskraćene zbog poslovne tajne te se nadalje nije htio uplitati u njihove razgovore. Gospodin Wolf je tek naknadno došao do saznanja da su bugarski gospodarstvenici prevareni kada ga je kontaktirao jedan od bugarskih gospodarstvenika koji ga je obavijestio da su prekinuli poslovnu suradnju sa Uremovićem i Tönges-om te da je oni najobičnije varalice. Nadalje, obavijestio ga je da je Uremović čak posudio veći iznos novca od jednog bugarskog biznismena na ime projekta za koji se naknadno utvrdilo da ne postoji.

Bogati bugarski gospodarstvenik (podaci poznati redakciji) kontaktirao je gospodina Wolfa i upozorio ga da su Uremović i Tönges varalice. Gospodin Wolf je tada kontaktirao ostale poduzetnike u Hrvatskoj i inozemstvu gdje je saznao da je od većine njih Uremović posudio veće iznose novca koje nikad nije vratio niti se ikad više javio na poziv.

Jedan od prevarenih bugarskih gospodarstvenika je i gospodin Dima Bratanov, vlasnik tvrtke DYNAMIC RESOURCE ltd iz Sofije. Gospodin Bratanov je kontaktirao gospodina Wolfa kao diplomatu te mu se požalio da je bio nekoliko puta u Zagrebu na sastancima i dogovorima oko projekata te da se nakon svih napora još ništa nije pokrenulo od strane Uremovića. Također je naveo da ga je Uremović prilikom zadnjeg sastanka tražio veću pozajmicu, što je gospodina Wolfa dovelo u nezavidnu poziciju.

Uremović je u međuvremenu kontaktirao jednog od bugarskih poduzetnika koji je bio zainteresiran za hotele u Hrvatskoj te mu se prezentirao kao vlasnik hotela Bellevue u Opatiji. Bogati bugarski poduzetnik je u Hrvatsku doletio privatnim avionom na poziv Uremovića sa kojim je otišao u razgledavanje hotela. Uremović je objekt pokazao samo površno izvana te je pozvao bugarskog poduzenika da sjednu na terasu hotela. Uremović je tvrdio da je vlasnik ali da je državi dužan još 10 milijuna eura, a isti iznos je potraživao od bugarskog poduzetnika kao pozajmicu. Uremović osim priče nije predočio ni jedan dokument. Uremovićevo ponašanje je bilo čudno za jednog vlasnika objekta, a bugarski poduzentnik je primjetio i da ga konobar hotela nije prepoznao kao vlasnika već je mislio da se radi o turistu. Kad bugarski poduzetnik shvatio da je Uremović varalica, pobjegao je iz Hrvatske.

Među bugarskim poduzetnicima prevaren je i gospodin Prof Dr. Marin Beloev iz KZU Group Ltd od kojeg je Uremović također posudio novac obećavajući poslove u Hrvatskoj od LNG terminala na Krku pa nadalje. Uremović je tražio također pozajmicu zbog neplaniranih poslovnih troškova. Uremović se više nije javljao na pozive gospodina Beloeva nakon što je od njega dobio pozajmicu.

Gospodin Wolf navodi da je prema njegovim naknadnim saznanjima Karlo Uremović opasna međunarodna varalica koju treba zaustaviti. Gospodin Wolf je kasnije također tužio Uremovića, a prijaviti će ga i državnim pravosudnim organima zajedno sa ostalim prevarenim poslovnim i privatnim subjektima.

Iz istih razloga, prema našem saznanju, priprema se kolektivna tužba kao i kaznene prijave protiv Uremovića, Miletića, Tönges-a i ostalih suradnika za tešku prevaru u poslovanju i međunarodni organizirani kriminal DORH-u i USKOK-u, a o svemu će biti obaviješteni Njemačka ambasada te Njemačka gospodarska komora u Hrvatskoj. Također o svemu će biti obaviještena Njemačka ambasada u Hrvatskoj te Njemačka gospodarska komora, ponajviše zbog njemačke tvrtke AMBRA GmbH i njezinog vlasnika i direktora Hans Wolfgang Tönges-a koji je sudjelovao u većini prevara u Hrvatskoj.

S obzirom na to da je veći dio prevarenih osoba njemačkog podrijetla odnosno da su pripadnici Njemačke manjine u Hrvatskoj, odlučili su se također obratiti i Njemačkim medijima zbog štete koja im je nanesena direktno od strane Uremovića, Tönges-a i tvrtke AMBRA GmbH u pokušaju naplate vlastitih potraživanja kao i nadi da će ih zaustaviti u daljnjim prevarama.

Isti slučaj ćemo pratiti i dalje.

Z.B.MARJANA BOTIĆ Svi...

Vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je javni poziv gradonačelniku...

read more

HRVATSKA NA SVJETSKOM...

Hrvatska je po konkurentnosti u 2018. godini pala za dva mjesta u odnosu na...

read more

MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr