fbpx

Mamić učio od Sanadera, Kalmete, Vidoševića i Bandića

“SVAKOME pametnom jasno je o čemu se tu radi!”. Tu, gotovo istu, rečenicu upotrijebili su Ivo Sanader, Božidar Kalmeta, Nadan Vidošević, Milan Bandić, a jučer i Zdravko Mamić kada bi pred novinarima komentirali istrage koje su protiv njih pokretali DORH i USKOK.

Čini se da je Mamić učio od “najboljih” iz HDZ-a i desnice jer je njegov jučerašnji javni nastup gotovo istovjetan onim najpoznatijim stanovnicima Remetinca.

Žrtve političkog progona

Obrazac je prilično jednostavan. Najmanje se govori, odnosno ne govori se ništa, o predmetima istrage, a najbitnije je predstaviti se kao žrtva i to po mogućnosti političkog progona. Naglasiti više puta da je vrijeme akcije (tzv. tajming) USKOK-a i DORH-a zapravo činjenica o uroti vladajućih protiv vas i to samo zato jer ste uspješni u svom poslu.

Ideološke crte važne su u tim nastupima, kao i obavezno napominjanje da ne samo da ste spremni dokazati svoju nevinost, nego i suditi onima koji vam danas sude. Mamić je tako jučer naglasio da vlast “koja je sljednik Komunističke partije nije odustala od svojih metoda, a to je politički obračun s neistomišljenicima”.

“Siguran sam da će u vremenu koje je ispred nas našim građanima i svijetu biti jasno što su sve spremni napraviti. Naravno da je ovo naređeno od najvišeg vrha, od premijera naniže”, rekao je Mamić prikazujući se kao žrtva političkog progona.

Vratiti se jači i suditi

Gotovo isto radio je i Sanader, koji je 2010. godine, pred uhićenje, objašnjavao kako je zapravo nevin uz neizostavno: “Svakome je ovdje jasno”.

“Radi se o političkom programu Jadranke Kosor, koja je u javnosti izgubila potporu i koja je praktički pokazala da nije sposobna voditi vladu, da nije sposobna riješiti tešku ekonomsku situaciju i izvući zemlju iz krize i zato organizira politički progon”, govorio je Sanader najavljujući svoj povratak na vlast. Naravno, najavio je i odlučan obračun protiv onih koji mu smještaju.

“Ja im poručujem, svima, a pogotovo ovima koji su na funkcijama, koji su ovo zakuhali, morat ćete odgovarati pred hrvatskim narodom. Ničija nije dogorjela do zore pa neće ni vaša”, rekao je jučer Mamić. Slično je govorio i Nadan Vidošević tvrdeći da mu sve smještaju.

“Nije to ništa. Vratiti ću se još jači i sve će biti dobro”, govorio je Vidošević pred uhićenje.

Radno mjesto im je svetinja

Mamić je na pitanje radi li se o utaji poreza kod transfera Luke Modrića, odgovorio kako je to, kao i druge stvari, zapravo stara priča i da se sve manje-više godinama zna. Mamić se i čudio kako to tek sada dolazi na red.

“To su sve stare i poznate stvari. Tijekom istrage dokazat ću svoju nevinost”, govorio je pak Božidar Kalmeta kada je otvorena istraga protiv njega, a zbog niza kaznenih djela vezanih za izvlačenje novca iz HAC-a. Poruka je jednostavna, javnost već zna sve što znaju i USKOK i DORH, pa prevelikih iznenađenja neće biti.

Isto tako očigledno je bitno naglasiti da ondje gdje radite i gdje zarađujete zapravo to činite nadljudskim naporima, volite svoje radno mjesto i samo zbog vas, vaša tvrtka odnosno klub bilježi uspjeh. A sve one koji čačkaju vezu između vašeg radnog mjesta i imovine optužujete da bi upravo njihova istraga mogla naškoditi vašem kolektivu.

Do zadnje kapi krvi do istine

“Nepotrebno je uopće govoriti da smo i sami iznenađeni i da je ovo jedna vrlo neugodna situacija za Komoru. O samom postupku mogu reći da u potpunosti surađujemo s nadležnim državnim organima i ispunjavamo sve što se od nas traži. Bili smo i bit ćemo u potpunosti kooperativni”, izjavio je Vidošević u vrijeme dok je USKOK ispitivao mogućnost da se Vidošević bogatio preko HGK. I Vidošević je tada sebe predstavljao kao “nebitnog”, a sve kako bi se tobože spasio ugled HGK. Muž zadnji sazna, poznata je izjava Vidoševića.

“Borit ću se za sebe, obitelj, Dinamo, HNS i za hrvatsku državu do zadnje kapi krvi”, rekao je Mamić koji je htio poručiti da je sama pomisao da je izvlačio novac iz Dinama za vlastitu korist zapravo blasfemija.

Mamić je dobro pratio i svog prijatelja Milana Bandića, a od njega je pokupio samo ono najbolje. Kada imate pažnju velikog dijela javnosti dobro je usput spomenuti majku. Bandić je predizbornoj noći iskoristio kamere da izvijesti javnost o zdravstvenom kartonu svoje majke. Slično radi i Mamić pa je kao vrlo bitnu činjenicu o svojim planovima naveo da mora “majku popodne voditi na kupanje”.
Oduvijek na meti

Gradonačelnik Zagreba često je naglašavao kako je stotinjak kaznenih prijava protiv njega samo prljava igra jer je “oduvijek na meti”. Gotovo isto tvrdi Mamić.

“Uskoro će vam biti jasno o kakvim se ljudima radi. Radi se o običnoj zlouporabi vlasti, od premijera pa na niže. Dugo smo im na meti, pa pogledajte samo što se događalo u predsjedničkoj kampanji. Kako nas je napadao, i mene i HNS bivši predsjednik Ivo Josipović”, rekao je Mamić podsjetivši tako još jednom na svog mentora Bandića kada je uzeo Josipovića kao primjer.

Izvor: Index.hr/ZDanas