fbpx

MINISTAR VARGA Zadarska Transfuzija neće izgubiti status subregionalnog centra

Odjel transfuzije zadarske bolnica neće izgubiti status subregionalnog centra niti svoju samostalnost u davalaštu i pripremi krvnih pripravaka! Objavio je to u ponedjeljak u Zadru ministar zdravlja Siniša Varga nakon što je obišao zadarsku bolnicu i na toj transfuziji sam dobrovoljno dao krv.

– Zadarska bolnica je ustanova regionalnog karaktera i kao jedina takva na potezu od Rijeke do Splita iznimno je važna za hrvatski bolnički sustav i njezin značaj nadilazi sam grad Zadar. Uzimajući u obzir tu činjenicu, kao i stručne argumente koje sam čuo od vodstva zadarske bolnice, profesionalno sam i osobno uvjeren da smo donijeli ispravnu odluku. Zadru ostaje status subregionalnog centra i njegovo davalaštvo- rekao je ministar Varga.

Ovom odlukom okončana je nekoliko mjeseci duga neizvjesnost oko zadarske Transfuzije koja je, baš odlukom Ministarstva zdravlja i zbog planirane reorganizacije, trebala izgubiti status subregionalnog centra i “potpasti” pod regionalni centar iz Splita. Na taj je način djelatnost prikupljanja krvi i proizvodnje krvnih pripravaka transfuzijske ustrojstvene jedinice trebao preuzeti Split kao regionalni centar, što je u Zadru izazvalo buru nezadovoljstva jer je zadarski davatelji krvi su najbolje organizirani u cijeloj Hrvatskoj.

Osim dobrih vijesti za Transfuziju, čini se kako se konačno pokreće i priča oko zadarske Poliklinike na Relji koja se prvo gradila 20 godina da bi zadnjih godinu i pol čekala na useljenje. Prema najavama Varginog pomoćnika Dragana Korolije-Marinića i nove sanacijske upraviteljice zadarske bolnice Andrijane Bedalov, već u narednih nekoliko tjedana u novi objekt Poliklinike, u prostor planiran za dnevnu bolnicu, bit će preseljeni Onkologija i Fizikalna terapija. Na pitanje kako komentiraju nedavno objavljeni nalaz nadzornog inženjera kako je izvedba gradnja Poliklinike niske kvalitete, ponegdje sa nepopravljivom štetom pa čak i nesigurna za pacijente, sanacijska upraviteljice rekla je kako je nedavno bila u obilasku objekta i kako su navodni nedostaci objavljeni u tom nalazu svima teška nepoznanica.

– Taj dio Poliklinike u koji se sele dva odjela imaju uporabnu dozvolu i nema govora o nesigurnosti- kazao je pomoćnik Marinić koji je obećao i sto tisuća kuna za klimatiziranje čekaonica u zadarskoj bolnici gdje pacijenti i osoblje zadnjih dana pate zbog nesnosnih vrućina. Uz klimatizaciju, Varga je najavio još dvije velike stvari: program plus, istaknuo je ministar, postigao je odlične rezultate na kardiologiji gdje praktički više nema čekanja, a zadarskoj bolnici uskoro stižu naručena nova magnetska rezonancija i CT uređaj te još dva milijuna kuna vrijedna ostala oprema. A sve s ciljem kako bi liste čekanja potpuno nestale.

“Slučaj barokomora”

Može li Ministarstvo zdravlja išta poduzeti da se nova barokomora, koja sada leži neiskorištena u prostorijama Ronilačkog kluba jer za nju nije nađen primjeren prostor niti educirano osoblje, konačno stavi u funkciju, pitali su novinari vodeće ljude zdravstvenog sustava.
– Znamo za taj slučaj, ali prvo treba vidjeti sve argumente za i protiv, odnosno očekivani broj postupaka na tom aparatu. Nakon toga ćemo donijeti odluku – kazao je Vargin pomoćnik Marinić.

Što će biti s Očnim i Zaraznim odjelom?

Hoće li zadarska bolnice, kako se najavljivalo, zaista ostati bez zaraznog i očnog odjela ni nakon ministrovog posjeta nije do kraja razjašnjeno. Prema riječima prve žene HZZO-a, Tatjane Prenđe Trupec, tek slijedi unutarnja analiza u 61 hrvatskoj bolnici nakon čega će se krenuti u postupak funkcionalnog spajanja.
– Jedini kriterij nam je sigurnost pacijenata jer činjenica je kako imamo pojedine odjele u nekim bolnicama gdje je protočnost bolesnika mala i najbolje je riješenje spojiti ih s većim centrima. Isto tako, činjenica je kako imamo dupliranja pojedinih djelatnosti na malom prostoru i tu ima potrebe za racionalizacijom, rekla je Prenđa Trupec.

Snimio: Luka Gerlanc / Cropix

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas