round image on layout top

ZADAR DRUGI PO REDU U HRVATSKOJ Zadarski poduzetnici u gubitku 208 milijuna kuna

29. srpnja 2015. by urednik divider image

Zadarski poduzetnici prošlu su godinu završili s 200 milijuna kuna u minusu – podaci su Financijske agencije.

Po ostvarenim rezultatima poslovanja Zadar je na 124. mjestu, odnosno po ostvarenim gubicima na drugom mjestu odmah nakon Dubrovnika. Loši podaci poslovanja pokazuju koliko je gospodarska kriza prošle godine utjecala na zadarske poduzetnike.

Od 21 grada – sjedišta županija, poduzetnici su u njih 14 ostvarili neto dobit dok je preostalih 7 ostvarilo gubitak – podaci su Financijske agencije. Najveći gubitak ostvarili su poduzetnici grada Dubrovnika, čak 600 milijuna kuna, a potom zadarski – 208 milijuna 699 tisuća kuna.

Prošle je godine u Zadru poslovao 2 101 poduzetnik s ukupno 12 907 zaposlenih. Prema kriteriju neto dobiti najuspješniji su očekivano bili poduzetnici grada Zagreba koji je sjedište gotovo polovice velikih poduzetnika. Centralizacija poslovanja primjetna je i županijama, pa najveći dio poduzetnika svoje sjedište ima u županijskim središtima.

Lošim podacima poslovanja u prošloj godini treba pridodati i kako je u Zadarskoj županiji krajem svibnja bilo blokirano 873 poduzetnika s preko pola milijarde kuna duga. Dvije trećine duga otpada na tvrtke koje su u blokadi dulje od godinu dana, no treba reći i kako polovica njih nema niti jednog zaposlenog.

Iako zadarski turizam iz godine u godinu pokazuje rast očito je kako on ne može biti jedini temelj na kojem se gradi zadarsko gospodarstvo te je potrebno pronaći način kako pomoći zadarskim poduzetnicima da prevladaju krizu.

Izvor: HRT/ZDanasMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr