fbpx

Zbog zatvaranja banaka u Grčkoj raste podrška mjerama štednje

ZATIŠJE pred oluju, tako bi se mogla opisati situacija na tržištu obveznica uoči vrlo važnog vikenda za Grčku s referendumom na kojem će Grci odlučivati da li prihvaćaju ili odbacuju predložene uvjete za nagomilane dugove i ostanak u eurozoni, poručuju iz Saxo Banke.

Trgovina obveznicama vrlo je umjerena ovaj tjedan, nakon većih volumena trgovanja početkom tjedna, što ukazuje da ulagači s odmakom prate događanja i očito očekuju pobjedu ‘ZA’ opcije s mirnim dogovorom kao rezultatom nakon toga, pojašnjava Michael Boye, trgovac iz Saxo Banke za tržišta s fiksnim prinosom. Ulagači će zasigurno na nogama dočekati ponedjeljak i otvaranje burzi.

“Ako referendum donese pobjedu ‘ZA’ opcije, trenutna grčka vlada mogla bi odstupiti i financijsko tržište bi isto tako moglo pozitivno reagirati, no zapravo ne znamo hoće li se to dogoditi i ulagači trebaju biti oprezni. Suprotan ishod referenduma je potpuno neistraženo tržište i ulagači sigurno mogu očekivati vrlo veliku volatilnost na tržištu”, kaže M. Boye iz Saxo Banke.

Ako većina birača na referendumu glasa za ‘PROTIV’ opciju, Europska središnja banka trebala bi imati hitan sastanak u ponedjeljak ujutro i revidirati financiranje grčkih banaka s mogućnošću da im zatvore sustav priljeva novca o kojem banke u potpunosti ovise, podsjeća Boye.

Strah zbog zatvaranja banaka promijenio raspoloženje birača

Zatvorene banke i kontrola kapitala u Grčkoj povećavaju broj birača koji u anketama za sada upućuju da bi ipak mogla pobijediti želja za zadržavanjem eura. U tom slučaju poraz premijera Tsiprasa i ministar financija Varoufakisa značio bi promjenu vlade, no iako ih ima dosta koji čekaju u redu za te pozicije, svjesni su da ih ne čeka laka situacija.

Naime, Međunarodni monetarni fond već je objavio da je nastala rupa od 50 milijardi eura u grčkim financijama radi odluka i ponašanja Tsiprasove vlade posljednjih pola godine s nužnim novim zaduživanje, zaključuju iz danske investicijske banke.

Prema rezultatima ankete koju je proveo institut ALCO, 44,8 posto glasača dat će svoj glas za prihvaćanje ponude međunarodnih kreditora, dok će protiv biti 43,4 posto glasača. Za sada je neodlučnih 11,8 posto.

Ovo najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje nagli preokret u raspoloženju glasača koji su u prijašnjoj anketi odlučno izrazili protivljenje ponudi kreditora, u skladu sa stajalištem ljevičarske vlade predvođene premijerom Aleksisom Ciprasom.

Izvor: Index.hr/ZDanas