fbpx

2Cellos na Trgu ispred crkve sv. Donata zatvaraju ovogodišnji Terraneo Summer Break

Ljeto je u kolovozu ušlo u vrhunac, a koncertna sezona je već odradila većinu događanja – nastup Manu Chaoa, Sister Sledge, Jazz&Blues festival… Ostaje ipak nekoliko vrijednih koncerata, a onaj koji se svakako ne bi smio propustiti je nastup Stjepana Hausera i Luku Šulića okupljenih u sastav 2Cellos, koji će u petak 14. kolovoza, na Trgu ispred crkve sv. Donata, zatvoriti ovogodišnji Terraneo Summer Break. Ovo je svojevrstan nastavak suradnje dvojca s festivalom koji je ove godine dijelom u Zadar prešao iz Šibenika, a prošlogodišnji koncert na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku bio je rasprodan tjedan dana unaprijed.

Iz relativno kratke, ali nesumnjivo senzacionalne karijere hrvatskih violončelista, Luke Šulića i Stjepana Hausera, teško je izdvojiti najuspješnije obrade pjesama jer gotovo sve što izvedu na svojim glazbalima ostvari svjetsku slavu. Ipak, podsjetimo se kako je početak bio obrada pjesme “Smooth Criminal” Michaela Jacksona, koja je u siječnju 2011. godine osvanula na Youtubeu, te u prva dva tjedna ostvarila tri milijuna prikaza. Posljednja obrada ovog instrumentalnog dua izazvala je još veće oduševljenje publike. Službeni video, koji su objavili u veljači ove godine, u samo tri dana ostvario je više od 500.000 prikaza, a riječ je o obradi pjesme Thunderstruck legendarne grupe AC/DC. Do danas je ta brojka narasla na nevjerojatnih 43.217.033 prikaza!

No rijetki znaju kako su se Stjepan i Luka upoznali baš u Zadru, i to prije 14 godina.

– Ovdje u Donatu sam prvi put čuo svirati Luku, nije bio baš dobar (šaljivi ton, pr.a.). Već tada u glavi sam imao projekt 2Cellos i tražio sam drugog luđaka, našao sam ga baš tu iza scene, bio je to sudbonosni trenutak i tako je sve počelo u Zadru, rekao je Stjepan na jednom od koncerata u Zadru. Zapravo su se upoznali kao mladi glazbenici na seminaru u Donatu kod poznatoga profesora Valtera Dešpalja te kasnije svirajući na Strings Only festivalu koji je održan iza seminara.

Na prošlom koncertu na Forumu započeli su s klasikom, a nakon toga svoje prepoznatljive obrade, Green day, U2, Coldplay, Guns’n’Roses, Jimmyja Hendrixa, Nirvanu, AC/DC, Red Hot Chilli Peppers, Rihannu…

Dojmljivoj scenografiji zadarskog Foruma ovaj put treba dodati vizualnu dimenziju programa za koju će biti zadužen neizostavni La Luz Visuals kolektiv iz Mađarske, koji će sa svojim svjetlosnim performansima i mappingom biti sastavni dio svakog ovogodišnjeg Terraneo Summer Break programa. S Terraneo festivalom surađuju od njegovog prvog izdanja 2011. godine.

Rezultat rada progresivnog i inovativnog La Luz kolektiva su unikatna svjetlosna dijela koja u potpunosti mijenjaju doživljaj nekog prostora na poetičan i prirodan način nadopunjujući sadržaj manifestacije. Tehnika koja koriste je u potpunosti unikatna, analogna bez prisustva digitalne, kompjuterske animacije zasnovana na tehnologiji srednjovjekovnih svjetlosnih kazališnih efekata i rasvjete.

ZDanas