round image on layout top

INVESTICIJSKE PREVARE Vlasnik tvrtke AMBRA GmbH Wolfgang Tonges zavarava hrvatske pravosudne institucije u istrazi prevara za koje je osobno odgovoran!

24. kolovoza 2015. by urednik divider image

Na tekst koji smo objavili 21. srpnja pod nazivom “INVESTICIJSKE PREVARE Karlo Uremović i Wolfgang Tönges u ime njemačke tvrtke AMBRA GmbH obećavali milijunske investicije pa za sobom ostavili samo prevare i dugove!”, reagirao je vlasnik tvrtke AMBRA GmbH koji je ujedno bio i glavna odgovorna osoba u tvrtki FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. . Ta tvrka je bila zastupnik njegove tvrtke AMBRA GmbH u Hrvatskoj. Gospodin Tönges se obratio pravosudnim institucijama kojima je naglasio kako je voljan “pomoći”. U svom dopisu Tönges je naveo da potral ZADARdanas iznosi neistine. Također, gospodin Tönges je naveo da je spreman kazneno prijaviti Karla Uremovića za prevaru u poslovanju čime je Tönges zapravo priznao da prevara postoji i da je on toga svjestan ali on za nju ne želi preuzeti odgovornost iako je bio vlasnik i predsjednik uprave obje tvrtke.

Način na koji Wolfgang Tönges nudi pomoć pravosudnim istražnim tijelima zvući kako nekakva neukusna njemačka šala. Slikovito rečeno, čovjek koji je počinio zločin nudi policiji pomoć oko pronalaska zločinca uz uvijet da se njega oslobodi svake krivnje ili istu krivnju prebaci ne neku drugu osobu. Tako se može okarakterizirati neuspjeli pokušaj Töngesa da “pomogne”, odnosno da obmani pravosudne insitucije. Tönges u svojem dopisu nije naveo ni jedan argument ili dokaz koji bi ga oslobodio odgovornosti već umjesto argumenata okrivljuje portal ZADARdanas za iznošenje “neistina”. Prema priči gospodina Töngesa, portal ZADARdanas je krivac za njegove prevare kao i prevare tvrtke AMBRA GmbH.

Za sve prevare o kojima smo pisali u tekstu pod nazivom “INVESTICIJSKE PREVARE Karlo Uremović i Wolfgang Tönges u ime njemačke tvrtke AMBRA GmbH obećavali milijunske investicije pa za sobom ostavili samo prevare i dugove!”, Tönges je izjavio kako nije kriv i kako je spreman podignuti kaznenu prijavu protiv Karla Uremovića. Tönges je na taj način priznao da prevara postoji i da je on toga svjesan ali da on za nju ne želi preuzeti odgovornost iako je bio vlasnik i predsjednik uprave obje tvrtke. Tönges je u svojem pismo izostavio cijeli niz činjenica u nadi da one nikad neće ni biti razotkrivene.

Gospodin Tönges je zaboravio u svojem dopisu pravosudnim institucijama navesti jako puno činjenica koje bi rasvijetlile događaje za koje on tvrdi da nije kriv. Jedna od tih činjenica je i ta da je Karlo Uremović bio zastupnik te regionalni direktor tvrtke AMBRA GmbH za istoćnu Europu. Uremović je također bio i član uprave u tvrtki FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. u kojoj je Tönges bio vlasnik i predsjednik uprave. U istoj tvrtki Tönges je ovlastio Karla Uremovića kao osobu ovlaštenu za zastupanje. Uremović je prema tome bio ovlašten zastupati FABER AMBRA grupu, tvrtku AMBRA GmbH kao i tvrtku predstavnicu u Hrvatskoj pod imenom FABER TEHNOLOGIJA d.o.o.

Tönges u svojim dopisima institucijama svaljuje svu odgovornost na samo jednog člana uprave tvrtke FABER TEHNOLOGIJA d.o.o., Karla Uremovića, isključujući sebe od odgovornosti koja mu kao predsjedniku uprave pripada. Koja je bila uloga trećeg člana uprave, gospođe Korg, nije nam poznato ali su nam poznate afere u kojima se spominjalo njezino ime. Jedna od njih je i poznata afera Kamensko.

Tönges se prije istraživanja i pisanja portala ZADARdanas nije ograđivao od Karla Uremovića niti ga je pomišljao kazneno prijaviti. Još početkom 2015. godine Uremović je bio istaknut na službenim stranicama tvrtke AMBRA GmbH kao zastupnik u Hrvatskoj.

Tönges je prekinuo suradnju sa Uremovićem tek kad je ZADARdanas pokrenuo istragu o Uremoviću i grupi FABER AMBRA. Uremovićevo ime i slika su nestali sa popisa zastupnika tvrtke AMBRA GmbH tek nakon upita koji su došli od portala ZADARdanas. Tönges je tad shvatio da su stvari po njega i grupu FABER AMBRA krenule u lošem smjeru u Hrvatskoj te je odlučio da bi pametan potez bio ograditi se od Uremovića i negirati suradnju sa njim. Tom prilikom je izjavio kako tvrtka AMBRA GmbH u Hrvatskoj nema svog zastupnika iako su na stranicama bili istaknuti Karlo Uremović i tvrtka DELTA INŽENJERING d.o.o. Tönges kasnije tvrdi da je suradnju sa Uremovićem prekinuo još 2014. godine. Tönges sa partnerima očito nije uzeo u obzir da su se u Hrvatskoj organizirale prevarene tvrtke i osobe koje su skupljale dokumentaciju i svjedočanstva svjedoka u cilju podizanja kaznene prijave protiv vlasnika tvrtke AMBRA GmbH kao i odgovorne osobe u hrvatskoj podružnici FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. u kojoj je Tönges osobno bio vlasnik i predsjednik uprave.

Iz pisma gospodina Töngesa čiji citat izdvajamo u originalu pisanom na engleskom jeziku, Tönges priznaje da je Karlo Uremović, za kojeg smo poslalli upit, bio partner njegove njemačke tvrtke AMBRA GmbH;

“You asked about a former business partner of Ambra GmbH, and you inquiry was about a real estate development.”

Nadalje, iz sljedećeg citata gospodina Töngesa jasno se može vidjeti da je Karlo Uremović bio partner u tvrtki AMBRA GmbH sve do 2014. godine kada je navodno Tönges raskinuo suradnju čime priznaje odgovornost za sve što je Uremović naručivao i radio u ime iste tvrtke do 2014. godine;

“As a result, we terminated any collaboration. In 2014, we had already removed Mr. Uremovic and his company as a business partner and representative from our website, given there were no tangible business deals presented to us in the previous years.”

Tvrtka koju Tönges spominje u citatu kao “Uremovićevu tvrtku” u Hrvatskoj je tvrtka DELTA INŽENJERING d.o.o. iz Rijeke. Ista tvrtka bila je također navedena na popisu zastupnika za Hrvatsku na službenim stranicama tvrtke AMBRA GmbH. Kao direktor i vlasnik te tvrtke naveden je Miloš Španjol. Tönges i Uremović su istu tvrtku iskoristili za nastavak poslovanja u Hrvatskoj, a Tönges ju je čak uvrstio na službene stranice tvrtke AMBRA GmbH nakon što je tvrtka FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. izbrisana iz registra zbog nepoštivanja zakona RH. Iz istog je jasno da je Tönges itekako bio upoznat sa stanjem tvrtki predstavnica u Hrvatskoj te da je namjerno svojim postupcima i neodgovornim vođenjem poslovanja doveo do brisanja tvrtke FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. za što je i zakonski odgovoran te je time namjerno prouzročio poslovnu štetu vjerovnicima, što je po zakonu Republike Hrvatske, kazneno dijelo. Poslovanje u Hrvatskoj on i Uremović nastavili su preko druge tvrtke bez da su o tome obavijestili vjerovnike. Što je najgore, istu tvrtku javno je reklamirao putem službene internet stranice tvrtke AMBRA GmbH kao predstavnika za Hrvatsku dok je Uremović cijelo vrijeme bio regionalni direktor.

Gospodin Feliks Brencinger koji je tužio Karla Uremovića za više prevara na ime poslova FABER AMBRA grupe, također je tužio i spomenutu tvrtku DELTA INŽENJERING d.o.o. Sve presude je dobio, o čemu smo već pisali. (LINK) Iz istog je jasno da se uz imena FABER AMBRA grupa, AMBRA GmbH, FABER TEHNOLOGIJA d.o.o., Karlo Uremović i Wolfgang Tönges uvijek veže neka prevara, a za sve postoje pisani tragovi, presude kao i dokazi i iskazi svjedoka.

S obzirom na sve navedeno, istim institucijama koje je kontaktirao gospodin Tönges, a to su: USKOK, DORH, Njemačka ambasada te Njemačko-Hrvatska industrijska i trgovačka komora, proslijedili smo sve dokaze i iskaze svjedoka temeljem kojih je bio napisan spomenuti tekst kako bi otklonili svaku sumnju gospodina Töngesa u izvore naših informacija. Gospodin Tönges se, očekivano, nakon toga više nije javljao.

Očito je da gospodin Tönges nadao kako portal ZADARdanas nema nikakve dokaze te je pokušao obmanuti institucije perfidno prikazujući sebe kao žrtvu, a ne kao osobu odgovornu za više prevara u poslovanju na teritoriju Republike Hrvatske. Nereagiranje Töngesa nakon predočenih dokaza se može jednostavno protumačiti samo na jedan način, a to je da je gospodin Tönges itekako upoznat sa prevarama koje su se na ime njegove tvrtke odigravale u Hrvatskoj. To potvrđuje i brisanje Karla Uremovića i tvrtke DELTA INŽENJERING d.o.o. sa popisa zastupnika na službenoj internet stranici tvrtke AMBRA GmbH odmah nakon našeg upita o Uremoviću. Koji bi drugi realan razlog mogao biti za njegovo hitno uklanjanje sa internet stranica ako niste upoznati sa malverzacijama i prevarama koji isti zastupnik za vas odrađuje u Hrvatskoj.

Sa druge strane, gospodin Tönges je ponudio doći u Hrvatsku i podignuti kaznenu prijavu protiv Karla Uremovića prije nego je ZADARdanas dostavio dokaze i iskaze svjedoka pravosudnim institucijama što dokazuje kako je Tönges vrlo dobro znao što se u Hrvatskoj događalo te kao je već odlučio za sve optužiti Karla Uremovića iako tvrdi da nezna ništa! Zbog čega bi Tönges došao u Hrvatsku i kazneno prijavio Karla Uremovića ako nije upućen u poslove koji su se odigravali u Hrvatskoj, kako je do sada tvrdio. Naravno, da ponovno podsjetimo da je Tönges bio predsjednik uprave i vlasnik tvrtke čime ga njegovo eventualno neznanje ne oslobađa kaznene odgovornosti.

Svi poslovi koji su naručeni u Hrvatskoj , bili su za tvrtke AMBRA GmbH i FABER AMBRA grupaciju u Njemačkoj dok je Ambrin regionalni direktor Karlo Uremović tražio da se računi fakturiraju na tvrtku zastuonika za Hrvatsku za koju se namjerno nisu predavala financijska izvješća godinama čime je uprava tvrtke svjesno prevarila vjerovnike, što je, ponoviti ćemo, kazneno djelo. Tvrtka Ambra GmbH jako dobro od koga su bile naručene usluge za područje Zadarske županije. Uremović je nastavio naručivati poslove za njemačku centralu AMBRA GmbH i nakon što je tvrtka FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. silom zakona zatvorena u Hrvatskoj od strane Trgovačkog suda. Nitko iz uprave FABER TEHNOLOGIJE d.o.o. u Hrvatskoj kao ni iz uprave AMBRA GmbH iz Njemačke nije obavijestio svoje partnere i vjerovnike o tome da je tvrtka brisana te da je poslovanje prebačeno na drugu tvrtku, već su i dalje naručivali i koristili usluge istih vjerovnika.

Wolfgang Tönges je u svom emailu čak tvrdio da on nezna što se dogodilo sa njegovom tvrtkom FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. te da on samo ima informacije od Karla Uremovića da je tvrtka već neko vrijeme zatvorena(?!) Tönges je kao i svaka odgovorna osoba u tvrtki bio obaviješten o tome da je tvrtka brisana iz registra. S druge strane, kao vlasnik i predsjednik uprave tvrtke, trebao je kontrolirati vlastitu tvrtku i njeno poslovanje kao predsjednik uprave tvrtke jer je za to pravno odgovoran. Iz svih činjenica je jasno da je Tönges laže jer je poznato da svaka osoba putem interneta može provjeriti stanje tvrtke u Sudskom registru RH. Također Tönges kao predsjednik uprave svjesno nije predavao financijska izvješća te time prouzročio kaznenu mjeru Trgovačkog suda, a koja je brisanje tvrtke iz registra, što je Tönges prikladno iskoristio da bi izbjegao plaćanje vjerovnika kao i eventualne troškove koji bi uslijedili da je tvrtka regularno proglasila stečaj. Iste vjerovnike nije obavijestio o brisanju tvrtke i prebacivanju poslovanja na drugu tvrtku već je sa Uremovićem do kraja 2014. godine varao vjerovnike i držao ih u zabludi da će računi biti plaćeni iako je znao da je tvrtka brisana iz registra što je čista prevara u poslovanju s namjerom.

Tönges je sa svojim postupcima oštećenim tvrtkama namjerno počinio veliku poslovnu štetu, a u svojim nedavnim dopisima institucijama glumi žrtvu te pokušava zastrašiti prijetnjama tužbom iste tvrtke jer su se zbog svega obratile medijima i pravosudnim intitucijama. Gospodin Tönges ponovno negira činjenice kao i informacije koju smo objavili u zadnjem tekstu u kojem jasno stoji da će oštećene tvrtke protiv njega kao vlasnika i predsjednika uprave te ostalih članova uprave podignuti kaznenu prijavu za prevaru.

Također je važno napomenuti da su se sve prevare za koje je Uremović već osuđen odvijale u periodu od 2010. godine do 2014. godine, a sve prevare bile su izvedene upravo na ime grupe FABER AMBRA. Prevarene tvrtke su pristale na poslovnu suradnju sa predstavnicom FABER AMBRA grupe u Hrvatskoj. Ime FABER AMBRA im je garantiralo sigurnost naplate no dogodilo se upravo suprotno. Ispostavilo se da iza tog imena stoji samo velika prevara! Tvrtka AMBRA GmbH kao i njezina podružnica FABER TEHNOLOGIJA d.o.o. u Hrvatskoj do sada nisu realizirali ni jedan projekt iako su na sastancima prezentirali planove i milijunske investicije koje pripremaju, za sobom su ostavile samo prevare i dugove.

Na email redakcije ZADARdanas su u međuvremenu stigle prijetnje i ponovni pokušaji zastrašivanja, a sve u cilju da se tekst o Töngesu, Uremoviću i tvrtki AMBRA GmbH ukloni sa portala, što je samo pokazatelj o kakvom profilu ljudi se ovdje radi. Očito je da je Tönges nakon neuspjelog blefa kod pravosudnih institucija i prijetnji da će tužiti uredništvo portala, pribjegao pokušaju zastrašivanja u nadi da će uredništvo isti tekst ukloniti. Ovim tekstom potvrdili smo upravo suprotno.

Z.B.MARJANA BOTIĆ Svi...

Vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je javni poziv gradonačelniku...

read more

HRVATSKA NA SVJETSKOM...

Hrvatska je po konkurentnosti u 2018. godini pala za dva mjesta u odnosu na...

read more

MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr