fbpx

Ivan Makijenko osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 mjeseci

Najpoznatiji bjegunac iz zadarskog zatvora, 23-godišnji Ivan Makijenko, jučer je na Općinskom sudu u Zadru osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 mjeseci zbog razbojništva u Bakmazovoj trgovini 2013. godine.

Prije izricanja presude Makijenko se obratio sudskom vijeću za mladež kojim je predsjedala sutkinja Ana Mišlov.

– Cijenjeni sude, nešto sam napisao pa bih vam to sada pročitao ako mi dozvolite. To je ono što osjećam i želim reći, a stavio sam to na papir zbog treme i svega, zamolio je Makijenko kojeg su jučer u sudnicu doveli pravosudni policajci iz Remetinca gdje izdržava raniju kaznu za razbojništvo u Osijeku.

– Iskreno i neizmjerno se kajem zbog djela koje sam počinio, a ujedno se i ispričavam trgovkinji kojoj sam prouzročio šok, međutim ja ju nisam odgurnuo, niti sam bilo kakvu silu prema njoj upotrijebio. Tad sam bio emocionalno nezrela osoba, a dijelom je moje nepromišljeno ponašanje bilo prouzročeno i smrću oca za kojeg sam bio vezan te činjenica da sam nešto ranije u kasinu izgubio dosta novca. Bio sam smanjeno ubrojiv pa molim sud da pri odmjeravanju kazne bude blag i uzme sve to u obzir. Ja samo tražim priliku. Znam, dobivao sam ih nekoliko ranije, ali sad sam zreliji i stariji, želim biti bolja osoba, znam da to mogu biti, a vjerujem da će me u tome podržati i moja obitelj. U zatvoru sam imao vremena razmisliti o svom ponašanju i svjestan sam da moram biti kažnjen za djela, odnosno nedjela, koja sam počinio, zaključio je mladi prijestupnik za kojeg je na posljednjem ročištu i sudski vještak psihijatrijske struke Darko Labura potvrdio kako je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv te da je na njegovo ponašanje utjecao i splet životnih okolnosti te okruženje.

Sud je uzeo u obzir sve što je Makijenko naveo kao olakotne okolnosti, no nije mogao zanemariti činjenicu da je recidivist pa mu je izrekao zatvorsku, no ipak blažu kaznu od svega dva mjeseca više od najmanje zakonom zapriječene kazne.

Izvor: Zadarski list/ZDanas