fbpx

Na snagu stupa novi pravilnik o pedagoškim mjerama

S novom školskom godinom, koja kreće idućeg tjedna, na snagu stupa i novi pravilnik o pedagoškim mjerama. Nakon prvih iščitavanja iz zbornica stižu pozitivni komentari, a najviše se hvali što se prvi put za sve škole ujednačavaju kriteriji za izricanje pedagoških mjera.

Neki kriteriji koji se odnose na neopravdane sati su postroženi. Donošenje ovoga novog pravilnika je usklađivanje situacije u školama s vremenom u kojem živimo, dakle snimanje mobitelima to prije dvadeset nije ni postojalo – . Tu se radi o kirurškim potezima, a ne kozmetičkim – napominje Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Iako je na našem stolu tek nekoliko dana, mogu reći kako sam po prvi put zadovoljan tim pravilnikom. Do sada je svaka škola imala svoje kriterije, po novom pravilniku točno će se znat za što se dobiva za opomenu, i tko donosi opomenu , koji su to prekršaji … rekao je Marko Marin, ravnatelj zadarske osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.

Izricanju mjera prethodit će brojni koraci – učitelji i nastavnici morat će voditi računa o dobi, psihofizičkom stanju učenika. Isto tako o svim koracima prije izricanja mjera morat će biti obaviješteni roditelji, a u težim slučajevima nadležni uredi državne uprave.

Izvor: HRT/ZDanas