fbpx

Od sutra operateri moraju prikazati sve naknade i troškove

Od sutra će operateri elektroničkih komunikacija morati prikazati sve naknade i ukupni iznos fiksnih troškova već na samom zahtjevu za zasnivanje pretplatničkog odnosa, ovisno o tome koju je uslugu i tarifu korisnik odabrao.

Na snagu stupa odredba HAKOM-ovog Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga o obvezi navođenja osnovnih cijena i svih pripadajućih naknada na samom zahtjevu za zasnivanje pretplatničkog odnosa za uslugu i tarifu koju je korisnik odabrao, prema važećem cjeniku operatora s kojim korisnik želi zasnovati pretplatnički odnos.

Na taj način će svi korisnici, bez provjere cjenika, na samom zahtjevu biti upućeni u sve fiksne mjesečne troškove usluge i tarifnog modela koje će plaćati na mjesečnom računu, prije stavljanja svojeg potpisa kojim potvrđuju da su upoznati s općim uvjetima poslovanja, uvjetima korištenja izabranog tarifnog modela ili paketa te cijenom.

Ta je mjera donesena temeljem prigovora korisnika koji su smatrali da im cijena i uvjeti korištenja usluga nisu na jasan i transparentan način pojašnjeni prilikom sklapanja ugovora, odnosno da nisu dobili sve potrebne informacije. Stoga se HAKOM nada izbjeći situacije u kojima su korisnici bili iznenađeni ukupnim troškom na mjesečnom računu.

Mjera koju je HAKOM propisao je samo korak dalje u zaštiti prava korisnika, ali se ne bi trebala shvatiti na način da više nije potrebno podrobno proučiti što korisnik potpisuje, pripominje Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

Najveći učinak ove mjere očekuje se pri prodaji elektroničkih komunikacijskih usluga izvan poslovnih prostora operatora ili takozvanoj prodaji ‘od vrata do vrata’, gdje su i uočeni najveći problemi u jasnom i nedvosmislenom predočavanju troška usluge za korisnike. Korisnici se pozivaju da na samom zahtjevu, prije potpisa, provjere piše li doista ista cijena koja im je i usmeno predstavljena.

ZDanas