fbpx

PRENAPUHAN DUG ADRIJE Bivši radnici žele prodati zemljište i sagraditi novu tvornicu za preradu ribe

Prenapuhani dug Adrie d.d. u stečaju, kako tvrdi Koordinacija radnika Adrije Zadar i Udruga bivših zaposlenika “Solidarnost”, bio je tema jučerašnje tiskovne konferencije koju su zajednički organizirali. Pravni savjetnik udruge Solidarnost Miljenko Marić za navodno prenapuhivanje duga optužio je stečajnog upravitelja Adrije d.d. Dragana Bijelića iz Šibenika.

– To je samo priprema za nastavak pljačke kroz stečaj. Stečajni upravitelj Bijelić ne može kvalitetno ući u problem jer vodi još nekoliko stečajeva. U koordiniranim izjavama o ‘prenapuhanom’ dugu, osim stečajnog upravitelja Bijelića je i sindikalni vođa Šimo Orešković, inače predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske. On je također u sredstvima informiranja još otprije izjavljivao da se dug penje na oko 200 milijuna kuna. Zajedno sa regionalnim povjerenikom PPDIV-a za Dalmaciju Ivicom Blaževićem on je od samog početka na Adriju radio pritisak, a pokazali su se kao saveznici grupaciji koja hoće uništiti Adriju, rekao je Miljenko Marić napominjući kako je na ročištu održanom na Trgovačkom sudu u Zadru, 24. veljače 2015., utvrđeno je da je dug Adrie oko 82 milijuna kuna.

Koordinacija predlaže i da se Adrijino atraktivno zemljište uz more, koje se prostire u zadarskoj lučko-industrijskoj zoni uz novu luku u Gaženici na oko 70.000 m2 proda za oko 20 milijuna eura. Obaveze Adrije prema vjerovnicima iznose oko 10 milijuna eura. S navedenim iznosima trebali bi se namiriti vjerovnici, a preostalim iznosom mogla bi se izgraditi nova tvornica za preradu ribe u poslovnoj zoni Murvica ili Crno kod Zadra.

Da će biti teško potvrđuju i radnice Adrije, a na pitanje na čemu grade optimizam, njihova nekadašnja sindikalna predstvanica Jadranka Grdović je samo dodala:

– Bar nešto pokušavamo napraviti. Da ne umremo u tišini kao preposljednja zadarska tvornica.

Izvor: ZL/ZDanas