fbpx

Gotova istraga: Proruski pobunjenici srušili su MH17; Jacenjuk: Pogodili su ga pijani separatisti

NIZOZEMSKI izvještaj pokazuje kako je avion MH17 srušio projektil ruske proizvodnje, ispaljen iz raketnog sustava BUK s teritorija pod kontrolom proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, donosi Volkskrant koji se pozvao na tri izvora navodno upoznata s izvještajem Nizozemskog odbora za javnu sigurnost. Danas je najavljeno objavljivanje izvješća, koji je ujedno poslan obiteljima stradalih putnika i članova posade.

Izvještaj donosi karte s oznakama područja otkud je najvjerojatnije ispaljen projektil, a istražno povjerenstvo odbacilo je tvrdnje Rusije koja je govorila kako je projektil ispaljen s teritorijem koji kontrolira ukrajinska vojska. Izvori tvrde kako postoji opravdanja sumnja u to da je Moskva upletena u tragediju.

“BUK je razvijan i proizveden u Rusiji. Logično je za pretpostaviti da pobunjenici ne mogu sami upravljati takvim oružjem, a ja sumnjam u pomoć bivših ruskih vojnika”, reklo je dvoje ljudi.

Rusi imaju svoje zaključke

Proizvođač oružja iz Rusije, koji distribuira i protutračni sustav BUK, Almaz-Antej danas je medijima objavio zaključke svkojih istraživanja. Oni tvrde kako je projektil koji je srušio avion ispaljen s područja pod ukrajinskom kotrolom, pišu ruski mediji.

Nesreća se dogodila prije nešto više od godine dana, kada je 298 putnika i članova posade poginulo na petu prema Kuala Lumpuru. Njihov je avion srušen iznad istočne Ukrajine, otprilike 40 kilometara od granice s Rusijom.

Stradalo je 298 osoba

Prvi su izvještaji sugerirali kako je Boeing 777 pogođen predmetima izvan zrakoplova, a spekuliralo se kako je korišten projektil zemlja-zrak. Ukrajina i susjedne zemlje za rušenje su optužile proruski separatisti, dok Rusija te navode odbija i inzistira na tome da je za nesreću kriva Ukrajina. Bez obzira što je na rasporedu za danas, nizozemski izvještaj ipak vjerojatno neće dati konačan i definitivan odgovor na pitanje tko je skrivio smrt 298 osoba u avionu.

Četiri ključna pitanja trebala bi biti obrađena u današnjem izvještaju – zašto se avion raspao u letu, zbog čega je letio iznad područja sukoba, zašto su pojedine obitelji čekale čak četiri dana potvrdu da su im bližnji bili u tom avionu te koliko su putnici i posada bili svjesni što im se događa prije smrti.

Izvještaj neće otkriti tko je kriv za pad aviona, zbog zakona o međunarodnim istragama koji ne dozvoljava takvo što. Osim toga, kriminalistička istraga je u tijeku, a zaključci iste bit će objavljeni tek za nekoliko mjeseci.

“Napokon ćemo dobiti neke odgovore od organizacije što može potvrditi tijek događaja”, rekao je Evert Van Zijtveld koji tijekom kobnog leta izgubio sina i kćer.

“Nema sumnje u krivnju ruskih separatista”

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da su ruske tajne službe odgovorne za ispaljivanje rakete na malezijski zrakoplov MH17 srušen u srpnju 2015., i nema sumnje da su je ispalili “pijani separatisti”.

Međunarodni istražitelji predstavili su u utorak izvješće koje zaključuje da je Boeing 777 tvrtke Malaysia Airlines na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur srušen 17. srpnja 2014. raketom BUK ispaljenom iz zone na istoku Ukrajine pod nadzorom proruskih pobunjenika.

“Ne dvojim nimalo u činjenicu da su ruske tajne službe isplanirane operaciju rušenja” putničkog zrakoplova, rekao je Jacenjuk pred vijećem ministara, prenosi agencija AFP.

Ukrajinski premijer to je rekao upravo u vrijeme kada su u Nizozemskoj stručnjaci predstavljali završno izvješće međunarodne istrage o padu zrakoplova.
Moskva odlučno odbacuje te optužbe i tvrdi da su ukrajinski vojnici odgovorni za tu nesreću s 298 poginulih, od kojih dvije trećine Nizozemaca.

Kijev pak tvrdi da je proveo “vlastitu tehničku istragu” katastrofe koje se rezultati manje više poklapaju s istragom zapadnih stručnjaka.

“Po našem mišljenju (ispaljivanje rakete) izvedeno je samo s teritorija koje nadziru ruski borci i nedvojbeno je da pijani separatisti nisu bili sposobni rukovati sustavom BUK, a to znači da su tim sustavom mogli rukovati samo prefesionalni ruski vojnici”, rekao je Jacenjuk.

Izvješće međunarodnih stručnjaka sadrži karte na kojima se može vidjeti nekoliko mjesta s kojih je mogla biti ispaljena raketa, sva u zoni pod nadzorom pobunjenika.

Izvor: Index.hr/ZDanas