fbpx

Optužnica protiv Božidara Kalmete na čekanju jer se sudovi ne mogu dogovoriti kako tumačiti zakon

Gramatički aspekt u tumačenju zakona zatražio je Vrhovni sud RH od Županijskog suda u Zagrebu uoči početka suđenja Božidaru Kalmeti i suoptuženima za izvlačenje više od dvadeset milijuna kuna iz Hrvatskih autocesta. U pitanju je potez koji će dodatno odužiti početak razmatranja ove optužnice, te odgoditi samo suđenje.
Jer, prije nego što je i počeo proces na Županijskom sudu, cijeli je slučaj završio na Vrhovnom sudu RH.
Naime, USKOK je još ljetos tražio od vijeća Županijskog suda u Zagrebu da ukine blokadu dijela imovine Josipa Sapunara, optuženog bivšeg člana uprave HAC-a. U pitanju su dionice u vlasništvu njegove obitelji za koje je USKOK utvrdio da ne predstavljaju nezakonito stečenu imovinu. Zato je predložio da se blokada skine s dionica i a da se pod mjeru osiguranja imovine stavi Sapunaraov automobil.

Prihvaćena žalba

Županijski sud u Zagrebu zahtjev USKOK-a je odbio utvrdivši da tužiteljstvo nema prema zakonu, pravo to tražiti, već bi zahtjev za deblokadu imovine mogao evenutalno podnijeti sam Sapunar.
USKOK se na tu odluku žalio, a vrhovni sudac Marijan Svedrović nedavno je žalbu i prihvatio. Ukinuo je prvotnu odluku i vratio ju vijeću Županijskog suda u Zagrebu na ponovno odlučivanje.
Obrazloženje s kojim je to učinjeno moglo bi dodatno otegnuti postupak, jer je s Vrhovnog suda stigao naputak da se prilikom ponovnog odlučivanja “zakon tumači u gramatičkom kontektstu”.

Naime, u obrazloženju se priznaje kako Zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem ne daje USKOK-u mogućnost podnošenja zahtjeva za promjenu blokirane imovine.
Budući da je USKOK u ovom slučaju taj koji je blokadu Sapunarove imovine predložio, Svedrović smatra da bi zakon trebalo tumačiti s “gramatičkog aspekta”, te dati tužiteljstvu mogućnost da odlučuje što će okrivljeniku blokirati budući da sam Zakon to izričito ne propisuje.
Dodatno otezanje postupka
Bilo kako bilo, kod donošenje nove odluke Županijski sud u Zagrebu morat će voditi računa o ovom naputku višeg suda i “donijeti na zakonu utemeljeno i dostatno obrazloženo rješenje”.
Kada će konačno sve strane u postupku biti zadovoljne, te kada će ovaj slučaj krenuti prema svom raspletu, trenutno je krajnje neizvjesno. Rasprava o optužnici protiv Kalmete očekivala se još krajem kolovoza.

Izvor: Telegram.hr/ZDanas