fbpx

VELIKI POSAO MORH-a I PENTAGONA Hrvatska kupuje moćno oružje koje će potpuno promijeniti vojnu ravnotežu u regiji!

Ministarstvo obrane traži da im Pentagon donira 16 višecijevnih lansera raketa iz svojih vojnih viškova

Ministarstvo obrane uputilo je zahtjev američkom Pentagonu za doniranje 16 samovoznih višecijevnih lanse ra raketa M270 MLRS. SAD bi te lansere donirao iz svojih vojnih viškova, a kroz program pomoći savezničkim državama, saznaje Jutarnji list. Nakon što tu donaciju odobri američki Kongres, Hrvatska bi te lansere dobila besplatno, a rakete bi morala kupiti.

Nova geostrateška slika
Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sustava je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa. Kako saznajemo, Ministarstvo obrane nabavilo bi nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara! Nabava ovog sustava i balističkih raketa u potpunosti bi promijenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji. Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko njih bilo preuređeno kako bi se omogućilo ispaljivanje balističkih raketa. Prema nekim procjenama, remontiranje sustava stajalo bi oko 4 milijuna dolara, a jedna balistička raketa ovog tipa stajala bi oko dva milijuna dolara.

Kraj za Oganj i Plamen
Osim balističkih raketa, kupio bi se i veći broj HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje ovog raketnog sustava. Riječ je o raketi čiji je krajnji domet 40 km, a dugačka je 3,96 metara i teška 307 kilograma.

MLRS270 je izrazito moćno oružje čiji se borbeni sustav sastoji od 12 raketa kalibra 240 mm, a cijeli sustav težak je 25 tona. Postavljen je na modificirano podvozje borbenog vozila M2 Bradley, a podvozje su gusjenice. Sustav je u mogućnosti svih 12 raketa ispaliti u roku od 40 sekundi. Ovaj raketni sustav u uporabu u američku vojsku ušao je 1983. i prestao se proizvoditi 2003. godine. U svom sastavu danas ga imaju mnogobrojne svjetske vojske.

Nekoliko je razloga za nabavu ovog suvremenog raketnog lansera. Naši nam sugovornici prije svega tvrde da je riječ o sredstvu odvraćanja. Naime, Hrvatska vojska stekla bi sposobnost strateškog raketnog udara u dubinu neprijateljskog teritorija i na taj način stekla kvalitetnu sposobnost odvraćanja neprijateljskih napada. Nadalje, njime će se zamijeniti postojeći VBR sustavi koje koriste Oružane snage. Riječ je o sustavima “Oganj” i “Plamen” ruske proizvodnje koji su naslijeđeni od bivše JNA i većina ih je neispravna. MLRS270 je standardni NATO-ov višecijevni raketni sustav, što je na tragu politike MORH-a i Glavnog stožera o zamjeni sustava ruske proizvodnje sustavima zapadnog porijekla.

Prema planovima, taj bi raketni sustav u Oružane snage ušao 2017. godine. Tada bi vojska svom sastavu trebala imati i pancer haubice PzH 2000, helikoptere Kiowa i najvjerojatnije bespilotne letjelice koje se nabavljaju zajedno s Ministarstvom poljoprivrede.

Odlični odnosi
Realizacija nabave raketnog sustava M270 još jedan je pokazatelj odličnih vojnih odnosa Hrvatske i SAD-a. SAD je dosad Hrvatsku vojsku opremio s gotovo 400 raznih tipova vozila, letačkom opremom. Nadalje, SAD je Hrvatskoj platio 9 mil. dolara za dio troškova u operaciji ISAF u Afganistanu.

Izvor: Index.hr/ZDanas