fbpx

DORH PODIGNUO OPTUŽNICU ZA IZVLAČENJE NOVCA IZ NAUTA LAMJANE Špinderk, Fain i Žaknić oštetili škver za milijun kuna!

Zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO) podiglo je pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv dvojice bivših direktora Nauta Lamjane, Dražena Špinderka (55) i Željka Faina (54), te direktora splitske tvrtke Texo d.o.o. Anđelka Žaknića (38). Uz ova kaznena djela, protiv prvooptuženog Špinderka je ujedno podignuta optužnica i zbog davanja lažnog iskaza.

Špinderk, Fain i Žaknić su kao odgovorne osobe u Nauta Lamjani i Texou zloporabili svoj položaj, te iz imovine ugljanskog škvera isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova čime su pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu veću od milijun kuna.

– Okrivljenike se tereti da su počinili navedena kaznena djela od 2003. do 2007. godine koristeći svoje položaje predsjednika uprave jednog društva i članova uprave tog društva, te tako što su sklapajući ugovore s drugim društvima oštetili to isto društvo za ukupan iznos od 1,294.763,79 kuna. Među društvima s kojima su sklapali ugovore jesu i društva u vlasništvu drugookrivljenika i trećeokrivljenika – navodi se u zadarskom ŽDO-u.

Špinderk je u sudskom postupku u listopadu 2011. godine dao lažan iskaz što je za posljedicu imalo pogrešno utvrđivanje činjenica bitnih za taj postupak čime je zapravo širom otvorio vrata stečaju Nauta Lamjane.

On je na ročištu u stečajnom postupku pred nadležnim trgovačkim sudom dao lažni iskaz o dugovanjima i potraživanjima Nauta Lamjane time da je dio novca iz stečajne mase sakrio na račun trećeg društva, a kako bi banci na temelju ugovora o okvirnom iznosu zaduženja i osiguranja omogućio da se u tom postupku pojavi kao stečajni vjerovnik. To je učinio iako ta banka na temelju tog ugovora nije mogla dobiti taj status već jedino status razlučnog vjerovnika, navodi se u Županijskom državno odvjetništvu u Zadru.

Žaknić je uz Špinderka i Faina koji su bili direktori, bio član uprave gdje je postavljen po nalogu vlasnika Jupiter Adrije, sadašnjeg iO Adria te je isplaćivan preko splitske tvrtke.

Nakon istrage koja je pokrenuta po prijavi sindikalista ugljanskog škvera, policija je protiv optuženog trojca podnijela prijave tužiteljstvu 2012. godine.

Izvor: ZDdanas/Zadarski.hr