fbpx

SVEČANA SJEDNICA GV ZADAR Uručene nagrade za Dan grada Zadra

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u HNK, Zadar je danas obilježio Dan grada i blagdan sv. Krševana dodjeljujući ovogodišnja gradska priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i udrugama. Od pristiglih telegrama i čestitki, pred prepunim su kazalištem pročitani pozdravi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Sabora Josipa Leke i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

– Oni koji odustaju nikada ne pobjeđuju, a oni koji pobjeđuju nikada ne odustaju. I zato je Zadar danas žilavi mediteranski starac nepresušnog mladenačkog duha, iznadprosječni hrvatski grad koji je prepoznala i Europa, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta podvlačeći da je Zadar prvi u Hrvatskoj povukao strukturna EU sredstva, pa je samo u obnovu Kneževe palače osigurano 38 milijuna kuna, dok se s lokalnim partnerskim institucijama provodi 15 projekata iz EU fondova vrijednih 56 milijuna kuna, rekao je u svom govoru gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Pola od tih projekata odnosi se na mjere aktivnog zapošljavanja, poticanja poduzetništva i samozapošljavanja, pa nije čudno što Zadar i Zadarska županija bilježe najveće povećanje broja zaposlenih u Hrvatskoj, naveo je Kalmeta podsjećajući da je izvrsne rezultate ove godine imao i zadarski turizam što je dovelo i do novih obrtničkih i poduzetničkih ulaganja u smještajne i ugostiteljske objekte, pred gradom je i obnova palače Cedulin s izgradnjom Turističkog informativnog centra, a uskoro se očekuje i izrada Strategije razvoja turizma.

Kalmeta je podsjetio na infrastrukturne projekte realizirane ove, financijski zahtjevne godine, a potom najavio i 2016. godinu:

– Što nas čeka u idućoj godini? Mnogo novih projekata i novih izazova. Ponajprije, inzistirat ćemo na završetku projekata putničkog i kontejnerskog terminala u Gaženici, kao temeljnom generatoru gospodarskog rasta i razvoja. Ustrajat ćemo i na dovršetku centra Mocire. Gradit ćemo nove POS-ove stanove, izgraditi i modernizirati najfrekventnije gradske prometnice, rekao je Kalmeta najavljujući i nastavak izgradnje Centra za gospodarenje otpadom.

Ipak, Kalmeta je dobio najveći pljesak za dio svog govora u kojemu je podvukao da će biti nastavljena “politička borba da Zadar ostane centar županije, a ne ispostava velikih gradova jer ne postoji niti jedan povijesni, gospodarski, znanstveni ili administrativni argument da tako ne ostane i sutra”. Pozivajući Zadrane da se ne boje budućnosti jer “neprekidan trud je ključ kojim ćemo otključati sve naše mogućnosti”, Kalmeta je od mladih zatražio da ostanu u Zadru, čestitao je laureatima čiji su trud i rad utkani u grad.

– Za Zadar možemo sve staviti na kocku, ali nikad ne smijemo Zadar staviti na kocku, poentirao je na kraju Kalmeta.


Ovogodišnji dobitnici nagrada

Nagrade za životno djelo uručene su Davoru Arasu i Borisu Labaru, Nagrada Grada Zadra pripala je OŠ Bartula Kašića, Zadarskom komornom orkestru, Tanji i Igoru Blaslovu, grupi Forum i Marinu Buovcu, dok je Grb otišao u ruke Šime Relje, Nenada Ninčevića posthumno, Marinka Katuše, Marka Prgina, Borisa Marina i Marka Butića. Gradonačelnik Božidar Kalmeta je Grb dodijelio Udruzi za uzgoj i zaštitu ptica, te Udruzi umirovljenika Jazine I.


Zahvale Davora Arasa i Borisa Labara

– Koliko smo pridonijeli vrijednostima svoga grada? U svečanim trenucima možda je najbolje koristiti riječi pjesnika Dobriše Cesarića, rekao je zahvaljujući u ime laureata Davor Aras prilagođavajući Cesarićev stih u “Da bi zadarski slap mogao sjati i kaplja ovih pomaže ga tkati”.

– Moje je zadovoljstvo veliko, osjećam pripadnost Zadru kao da nikada iz njega nisam ni otišao. Sreća je što mi Zagreb tu pripadnost nikad nije htio oduzeti, pa osjećam podjednaku pripadnost i Zadru i Zagrebu, rekao je Boris Labar posebno se zahvaljujući ljudima koji su ga predložili i vlastitoj obitelji, supruzi Željki, sinovima i unucima bez kojih bi “koračao kroz život bez cilja”.


Izvor: ZDdanas/Zadarski.hr