fbpx

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u svijetu živi više od 37 milijuna ljudi zaraženih HIV-om. Namjera današnjeg dana je ukazati na važnost prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja HIV infekcije, ali i smanjiti stigmu i diskriminaciju.

Od 1985 godine od kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u Hrvatskoj do sredine listospada 2015. prijavljeno je 1300 dijagnosticiranih HIV infekcija, a u istom razdoblju umrlo je njih 220.

U Zadarskoj županiji u istom razdoblju zabilježena je 41 HIV infekcija, a umrlo je njih 11. Godišnje imamo 1 do 2 novooboljela, a na razini Hrvatske godišnje je oko 90 novoregistriranih.

Epidemilog dr Alan Medić ističe da se Hrvatska i dalje svrstava u zemlje niskog rizika od HIV infekcije, a najčešći put prijenosa u našoj zemlji je spolnim odnosom bez zaštite.

Percepcija oboljelih u javnosti danas je pozitivnija nego kada su se registrirale prve HIV pozitivne osobe. Ipak, još uvijek postoje brojne predrasude i strah koji je uglavnom uzrokovan neznanjem, a predrasude se najbolje uklanjaju edukacijom o načinima prenošenja infekcije i obilježjima koja prate ovu bolest.

ZDanas