fbpx

AKCIJA MLADIH IZRAZILA PODRŠKU MINISTRU Dobrović je protiv skupog zbrinjavanja otpada

Akcija mladih u Zadru izrazila je podršku novom ministru zaštite okoliša prof. dr. sc. Slavenu Dobroviću u priopćenju za javnost koje objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,
obraćamo Vam se kako bi izrazili svoju podršku novom ministru zaštite okoliša prof. dr. sc. Slavenu Dobroviću možda jednom od najnormalnijih ministara ove ideološko korporativno neokapitalističke vlade, u borbi protiv preskupih i neučinkovitih CZO (centri za zatrpavanje otpada) postrojenja.

U pitanjima gospodarenja otpadom Akcija mladih više od tri godine nudi cjelovit pristup koji počiva na odvojenom prikupljanju, individualiziranoj odgovornosti i stalnom smanjivanju količina otpada na mjestu nastanka.

S takvima rješenjima upoznao nas je prof. dr. sc. Stanko Uršić, koji je na poziv Akcije mladih sudjelovao na javnoj raspravi u Zemuniku, a koji nam je na konzultacijama u Zagrebu prije toga, dao privolu da projekt gospodarenja otpadom na otoku Krku, koji je razvio sa sadašnjim ministrom zaštite okoliša i prirode prof. dr. sc. Slavenom Dobrovićem koristimo kao primjer.

Dosta puta smo to učinili i pozvali se na njihova rješenja i iskustva bilo u vijećničkim prijedlozima ili primjedbama u javnim raspravama ali eto uvijek smo ispali oni koji su protiv svega i svačega bez ikakvog rješenja premda smo od početka nudili riješenje. Kao i za Višnjik, Uvalu Jazine, Kneževu Palaču, Kanalizaciju…

Lokalna i regionalna samouprava već godinama guraju nepotreban i preskup projekt CGO Biljane donje, koji međutim niti rješava pitanja sadašnjih odlagališta, osobito ne Dikla kako se to lažno predstavljalo javnosti, niti može garantirati zakonski propisane kvote smanjivanja otpada za 50% do kraja ove godine, niti njegovo smanjivanje na 35 % količine odložene 1997. godine kako to propisuje Zakon.

Kome pogoduje isključivo građevinarska akvizicija gradnje nepotrebnog „Centra“ pitanje je koje će se i nadalje zaobilaziti, ali ono čemu se nadamo je da će novi ministar ipak ustrajati na svojem dosadašnjem radu i stavu, te loša i u mnogim točkama koruptivna rješenja ukloniti iz procesa gospodarenja otpadom.

Do tada molimo ponajviše odgovorne osobe tvrtki i poduzeća u sustavu gospodarenja otpadom, da prestanu zaobilaziti potrebu rada na jedinom mogućem rješenju kojim se smanjuje količina otpada, a to je odvojeno prikupljanje i najavljene (debelo zakašnjele) projekte raznobojnih kanti i slično, te da u što kraćem roku implementiraju odvojeno prikupljanje u sustav komunalnog zbrinjavanja otpada.

Posebno molimo da se vodi računa da Zakon propisuje red prvenstva gospodarenja otpadom na način:

1. sprječavanje nastanka otpada,
2. priprema za ponovnu uporabu,
3. recikliranje,
4. drugi postupci uporabe npr. energetska uporaba
5. zbrinjavanje otpada

Zbog ogromnih problema na Diklu i ostalim neusklađenim odlagalištima za čije saniranje i zatvaranje Akcija mladih stalno zalaže, na način cjelokupnog obimnog posla zbrinjavanja otpada na ekološki način kojim se jedino smanjuje njegova količina i pritisak na klimu i okolinu nadamo se da će lokalna i regionalna samouprava bar sad, kad nije htjela ranije, započeti sa cjelokupnim obimnim poslovima transformacije načina prikupljanja i pružanja usluge zbrinjavanja otpada, na zakonom propisani način u smjeru tzv. Zero waste managementa, a ne i dalje inzistirati na ekološki neprihvatljivima, a ekonomski za narod neisplativim rješenjima, od kojih međutim korist imaju samo njima znani čimbenici kad ih ovolike godine tako zdušno propagiraju.