round image on layout top

Cameron s Junckerom i Tuskom pred ključni summit o budućnosti Britanije u EU-u

28. siječnja 2016. by urednik divider image

Britanski premijer David Cameron razgovorat će u petak u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, a u nedjelju u Londonu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom u sklopu priprema za summit EU-a u drugoj polovici veljače na kojem će se razgovorati o mogućnosti novog dogovora s Velikom Britanijom za njezin ostanak u EU-u.

Britanski premijer David Cameron je u studenom prošle godine objavio četiri glavna područja u kojima traži reforme u EU-u, kako bi mogao svojim biračima preporučiti da glasuju za ostanak u Uniji na referendumu koji se treba održati do kraja 2017. Referendum bi se mogao održati i puno ranije, a kao najvjerojatniji mogući datum spominju se lipanj.

Očekuje se da će Tusk nakon razgovora s Cameronom u ponedjeljak poslati pismo čelnicima zemalja članica u kojem bi trebao iznijeti prijedloge za postizanje kompromisa s Londonom.

Najteže pitanje u pregovorima s Velikom Britanijom jest pitanje socijalnih naknada i slobode kretanja, odnosno britanskog zahtjeva da se ograniči tzv. socijalni turizam, to jest pravo državljana drugih članica na socijalne beneficije u Britaniji. London je tražio da radnici iz drugih zemalja članica moraju raditi najmanje četiri godine u Velikoj Britaniji prije nego što dobiju pravo na socijalne beneficije koje imaju domaći radnici, što je diskriminacija i u izravnoj suprotnosti s načelima i propisima EU-a.

U Europskoj uniji ističu da žele zadržati Veliku Britaniju, a premijer Cameron, koji je pod velikim pritiskom unutar vlastite stranke, koja je velikim dijelom izrazito euroskeptična, najavio je da će voditi kampanju za ostanak u EU-u ako se prihvate njegovi zahjevi, a da u suprotnom ne može isključiti da se neće zauzimati za izlazak iz EU-a.

Summit na kojem će britansko pitanje biti jedno od glavnih tema održat će se 18. i 19. veljače.

Index.hr/ZDanasMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr