round image on layout top

DANI PONOSA I SLAVE Obilježavanje 23. obljetnice akcije Maslenica

21. siječnja 2016. by urednik divider image

U Zadru danas središnja svečanost obilježavanja 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske.

I ove godine središnji događaj bio je mimohod s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u toj akciji.

Tih dana ponosa i slave iz siječnja 93. godine, prisjetio se ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije i Danijel Kotlar Moramo naglasiti najprije da je to bila jedna od većih oslobodilačkih operacija u RH.

Emotivan je i Josip Adžić, predsjednik Zajednice udruga veterana vojne policije RH.

Moja postrojba vojne policije mi smo bili u Baštici, njihova izvidnica je nas uočila, cijeli dan smo bili granatirani i vjerujete mi kako je taj dan za mene bio jedan od najdužih u mom životu.

Na obilježavanju prvi put u ulozi predsjednika Sabora i akademik Željko Reiner.

S jedne strane ona je pokazala kako će srbo-četnički agresor završiti jer su Hrvatske oružane snage pobjedile u toj akciji. S druge strane akcija je pokazala i međunarodnoj javnosti, koja je do tada sumnjala da Hrvatska ima dovoljno snažne oružane snage da oslobodi okupirane dijelove, da ona to može i da će Hrvatske oružane snage osloboditi cijelu zemlju što se i dogodilo

Mimohod postrojbi koji prolazi mostom i ulicama centra grada uvijek je poseban, kako za sudionike tako i mlade generacije.

Drago nam je što se ova obljetnica ovako obilježava da se ne zaboravi. O akciji znam ono najosnovnije, ali drago mi je da se na ovaj način drži do nje .

Za akciju Maslenica uvijek se ističe kako je bila najava pobjedonosne Oluje. Nažalost velika pobjeda nije bila bez žrtava, život je tijekom i nakon akcije izgubilo 127 branitelja.

Izvor: HRT/ZDanas

Foto: Č. FabulićMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr