round image on layout top

DANI PONOSA I SLAVE Obilježavanje 23. obljetnice akcije Maslenica

21. siječnja 2016. by urednik divider image

U Zadru danas središnja svečanost obilježavanja 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske.

I ove godine središnji događaj bio je mimohod s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u toj akciji.

Tih dana ponosa i slave iz siječnja 93. godine, prisjetio se ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije i Danijel Kotlar Moramo naglasiti najprije da je to bila jedna od većih oslobodilačkih operacija u RH.

Emotivan je i Josip Adžić, predsjednik Zajednice udruga veterana vojne policije RH.

Moja postrojba vojne policije mi smo bili u Baštici, njihova izvidnica je nas uočila, cijeli dan smo bili granatirani i vjerujete mi kako je taj dan za mene bio jedan od najdužih u mom životu.

Na obilježavanju prvi put u ulozi predsjednika Sabora i akademik Željko Reiner.

S jedne strane ona je pokazala kako će srbo-četnički agresor završiti jer su Hrvatske oružane snage pobjedile u toj akciji. S druge strane akcija je pokazala i međunarodnoj javnosti, koja je do tada sumnjala da Hrvatska ima dovoljno snažne oružane snage da oslobodi okupirane dijelove, da ona to može i da će Hrvatske oružane snage osloboditi cijelu zemlju što se i dogodilo

Mimohod postrojbi koji prolazi mostom i ulicama centra grada uvijek je poseban, kako za sudionike tako i mlade generacije.

Drago nam je što se ova obljetnica ovako obilježava da se ne zaboravi. O akciji znam ono najosnovnije, ali drago mi je da se na ovaj način drži do nje .

Za akciju Maslenica uvijek se ističe kako je bila najava pobjedonosne Oluje. Nažalost velika pobjeda nije bila bez žrtava, život je tijekom i nakon akcije izgubilo 127 branitelja.

Izvor: HRT/ZDanas

Foto: Č. FabulićPredsjednica se...

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila...

read more

Vedran Sinožić iznio...

Tisuće godina pitaju se mnogi gdje je ta Troja i je li ona uopće postojala....

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ Ne...

Otvoreno pismo županijskog vijećnika Marka Pupića Bakrača upućeno...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr