fbpx

Građevinska inspekcija zatvorila gradilište na dovršenju Posjetiteljskog centra u Nacionalnom parku Paklenica

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište i zabranila radove na dovršenju Posjetiteljskog centra u Nacionalnom parku Paklenica, koji se trebao otvoriti najdalje do Uskrsa, a u koji je do sada uloženo više od 30 milijuna kuna državnog novca. Posjetiteljski centar gradi se u raznim fazama još od 2000. godine u nekadašnjim “Titovim bunkerima”, odnosno atomskom skloništu koje je bivša JNA kopala u pakleničkim stijenama 50-ih godina.

Dugo je sklonište bilo zatvoreno kao potpuno beskorisno, a onda je nekadašnji ravnatelj Zoran Šikić pokrenuo njegovu obnovu u budući prezentacijski centar NP-a Paklenica. Projekt je 2012. preuzeo novi ravnatelj Zlatko Marasović koji ga je doveo praktično do dovršenja, a sada su radovi zaustavljeni, u čemu Marasović vidi prste nove garniture vlasti.

– Gradilište je zatvoreno na način da je postavljena ploča s oznakom zabrane izvođenja radova i traka građevinske inspekcije. Nikakvo obrazloženje do sada nismo dobili, ali prema onome što se čulo od građevinskih inspektora, prijava se odnosi na dvije prenamjene koje ne izlaze iz gabarita gradilišta obuhvaćenog postojećom građevinskom dozvolom. Ugostiteljski objekt koji se nalazio u unutrašnjem dijelu centra pomaknuli smo prema ulazu, a prostorije GSS-a s prednjeg dijela preseljene su u unutrašnji dio. Svi subjekti u građenju suglasili su se s tim izmjenama, a one su i uredno navedene u dokumentaciji i za njih je zatražena izmjena u građevinskoj dozvoli, što ne znači da se do tada ne mogu izvesti, jer ne izlaze iz gabarita projekta obuhvaćenog građevinskom dozvolom – kazao je Marasović.

Nije mu, kaže, jasno zbog čega je građevinska inspekcija zatvorila radove jer je sve radio u skladu s propisima.

– Nisam siguran tko stoji iza te prijave, ali znam da je prijašnji projektant Boris Simić bio nezadovoljan kad smo 2013. godine angažirali novu projektanticu Kristinu Radelić. To smo učinili jer smo morali ići u preprojektiranje Centra na temelju studije izvedivosti. Osim toga, morali smo kroz projektnu dokumentaciju građevinskom dozvolom ishođenom 2012. godine legalizirati i radove koji su se izvodili do tada bez dozvole, što građevinskoj inspekciji prije nije smetalo. Bilo je i puno manjkavosti u dotadašnjim izvedenim radovima, dosta smo stvari morali usklađivati sa zahtjevima Hrvatskih voda i propisima o zaštiti prirode. Čitav taj golem i kompliciran posao priveli smo kraju i sada smo zapravo došli do samoga cilja, ali je netko odlučio minirati projekt na samom kraju, po mome mišljenju, potpuno neutemeljenim optužbama – ističe Marasović, te naglašava:

– Prenamjena unutar obuhvata građevinske dozvole nije prekršaj i siguran sam da ćemo to riješiti. Zbog toga ovo ne mogu drukčije shvatiti nego kao politički pritisak garniture koja je nekad upravljala parkom na sebi svojstven način i koja očito želi ta vremena vratiti. Ja ne očekujem smjenu jer mi mandat traje do 2017. godine, a tada mogu biti opet biran ili neizabran. Čekam obrazloženje Građevinske inspekcije, na koje ćemo sigurno uputiti žalbu jer imamo i potvrde nadzora da su radovi obavljeni u skladu s propisima. Nezgodan je trenutak i za konzultacije s Ministarstvom zaštite okoliša zbog primopredaje vlasti, što možda nije slučajnost, ali uvjeren sam da ćemo izići iz ove situacije i dovršiti Posjetiteljski centar, za što imamo osigurana sredstva i ugovorene završne radove – zaključuje ravnatelj NP-a Paklenica.

Izvor: SD/ZDanas