fbpx

Nova predstava HNK Zadar, F.G. Lorca, DOM BERNARDE ALBE

HNK Zadar VAs poziva u srijedu, 20. siječnja 2016. u 20 sati na izvedbu nove predstave HNK Zadar, F.G. Lorca, DOM BERNARDE ALBE u režiji Dražena Ferenčine. Istoimena uspješnica HNK Zadar iz 1974. godine u režiji Petra Šarčevića ponovo je uprizorena u HNK Zadar početkom prosinca 2015. povodom 70. obljetnice HNK Zadar.

U predstavi igraju: Jasna Ančić, Tihana Lazović, Žana Bumber, Anđela Ćurković – Petković, Helena Kalinić, Mia Zara Burčul, Lucija Matković i Sanja Petrovski.

Također, prije predstave pogledajte izložbu fotografija Abdulaha Seferovića – DOM BERNARDE ALBE, 1974. u Maloj dvorani HNK Zadar u organizaciji HNK Zadar i Galerije umjetnina NMZ.

Siječanjski popust!!! Ulaznica iznosi 40,00 kuna, a za učenike, studente i umirovljenike samo 20,00 kuna.

Ulaznice su u prodaji od petka, 15. siječnja u radno vrijeme blagajne (11-13h, 18-20h, sub:11-13h).

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR
Federico García Lorca
DOM BERNARDE ALBE

Prijevod: Drago Ivanišević
Režija i adaptacija: Dražen Ferenčina
Scenografija: Dinka Jeričević
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Koreografija: Sanja Petrovski
Oblikovanje svjetla: Ivo Nižić
Odabir glazbe: Nebojša Lakić
Izrada kostima: Nataša Perović i Vernarda Stipaničev
Inspicijent: Mimi Zadarski

ULOGE:

BERNARDA Jasna Ančić
ADELA Tihana Lazović
MARTIRIJA Žana Bumber
PONCIJA Anđela Ćurković – Petković
ANGUSTIA Helena Kalinić
MAGDALENA Mia Zara Burčul
AMELIJA Lucija Matković
MARIA JOSEFA Sanja Petrovski

PREMIJERA: PONEDJELJAK 7.12. /20:00h
Dom Bernarde Albe napisan 1936. godine klasično je djelo o represiji i napetosti u obitelji bez muškaraca u sredini u kojoj su životi žena određeni strogim kulturnim i društvenim tabuima.
Istoimena uspješnica HNK Zadar iz 1974. godine u režiji Petra Šarčevića ponovo je uprizorena u HNK Zadar povodom 70 godina postojanja kazališta u Zadru. (1945-2015.)

U ovoj poznatoj drami središnje mjesto zauzima tema seksualne, emocionalne i egzistencijalne frustriranosti žena u seoskoj, patrijarhalnoj sredini koje skrivene iza visokih kućnih zidova, beznadno dugo sputavaju svoje emocionalne prohtjeve. Pored same teme i emocionalnog naboja koji nosi dramu karakteriziraju i Lorkine poetske metafore kojima se snažno izražavaju ženske suspregnute strasti.

Radnja predstave se događa u Andaluziji polovinom 19. stoljeća u vrijeme žalovanja. Žalovanje za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde prema tradiciji traje osam godina, a za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri u dobi između 20 i 39 godina, zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće. U kući vlada ljubomora i nadmetanje između sestara, najvećim dijelom zbog najstarije sestre Angustias zaručene za Pepea el Romana, jedinog muškog lika oko kojeg se stvara cijeli dramski zaplet a koji se niti u jednome trenutku ne pojavljuje na pozornici.

ZDanas