fbpx

ODLAZAK LEGENDARNOG UMJETNIKA Umro David Bowie

Legendarni glazbeni umjetnik David Bowie umro je u 69. godina života, nakon jednoipolgodišnje borbe s rakom.

David Bowie, koji je prošli tjedan izdao novi album, jedan je od najvećih umjetnika 20. stoljeća i tvorac glam rocka.

“Okružen svojom obitelji David Bowie umro je danas nakon 18-mjesečne hrabre borbe s rakom”, izjavio je glasnogovornik preminule zvijede.

Bowie je u petak imao 69. rođendan. Na taj je dan i službeno izdao novi album, Blackstar, koji su kritičari ocijenili njegovim najinovativnijim albumom dosad.

Među njegovim nezaboravnim pjesmama bile su Let’s Dance iz 1983, Space Oddity, Heroes, Changes, Under Pressure, China Girl, Modern Love, Rebel, Rebel, All the Young Dudes, Panic in Detroit, Fashion, Life on Mars, Suffragette City…

Žao mi je što moram potvrditi da je to istina

Njegovu smrt potvrdio je i njegov sin Duncan Jones, objavivši na Twitteru fotografiju oca i sebe kao bebe. “Žao mi je i tužan sam što moram potvrditi da je to istina. Neće me biti na internetu neko vrijeme. Volim vas sve”, napisao je sin velikog glazbenika.

Od Bowieja se na društvenim mrežama opraštaju milijuni obožavatelja, među kojima su o mnogi kolege glazbenici, glumci, redatelji… Pročitajte ovdje reakcije na društvenim mrežama: REAKCIJE NA ODLAZAK LEGENDE: “Srce svijeta je puklo”.

David Bowie rođen je kao David Robert Jones u Londonu, 8. siječnja 1947. Bio je jedan od najvećih britanskih rock glazbenika, skladatelja, glumaca, producenata, aranžera i glazbenih tehničara.

Glazbeno je bio aktivan punih pet desetljeća i vječno sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, a njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine.
Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik.

“Moje pravo ime je David Jones i ne moram reći zašto sam ga promijenio”
Pismo koje je Bowie napisao obožavatelju na početku karijere 1967. godine pokazuje šarm i poniznost zvijezde u usponu. Do nastanka ovog pisma Bowie nikada nije bio u Americi, a objavio je tek jedan singl Laughing Gnome te istoimeni debi album. Ni pjesma ni album nisu dospjeli na top-liste.

Sva lica Davida Bowieja

Ziggy Stardust (1971. do 1973.): Bowiejeva biseksualna izvanzemljaska rock zvijezda bila je njegov prvi i najpoznatiji alterego. Kao Ziggy prvi je nastup imao u veljači 1972. prije objavljivanja albuma u lipnju 1972. Lik je imao svojevrsni povratak 1973. za Aladdin Sane – Bowiejev prvi broj jedan album – koji je pjevač opisao kao “Ziggy ide u Ameriku”. U srpnju 1973. Ziggy je objavio “umirovljenje” na pozornici u Londonu, iznenadivši kolege iz benda.

Halloween Jack (1974.): Djelomično inspiriran Orwellovim romanom 1984 Bowiejev album iz 1974. Diamond Dogs je postavljen u distopijski Hunger City, progonjen divljim bandama pasa-muškaraca. Bowie je izvorno zamislio napraviti mjuzikl, a kasnije i film.

Mršavi Bijeli Vojvoda (1976.): Bowie ga je samog opisao kao “doista zločestog lika”, a vojvoda u prsluku bio je njegov alter ego za album Station to Station, koji je nastao pod jakim utjecajem Krautrocka. U to vrijeme, pjevač je tvrdio da živi na “ljutoj paprici, kokainu i mlijeku”.

Tin Machine (1989. do 1992.): Još jednom Bowie je pokušao izraziti neopisivo. Ovaj hard rock side-project bio je “demokratska” alternativa njegovoj solo karijeri: sva četiri člana benda dijelili su profit na jednake dijelove.

Izvor: net.hr/ZDanas