fbpx

Opća bolnica Zadar dobila novu angiosalu namijenjenu invazivnim zahvatima na krvožilnom sustavu srca

U Općoj bolnici u Zadru u ponedjeljak je obilježen početak rada nove angiosale namijenjene invazivnim zahvatima na krvožilnom sustavu srca, a tehnički ministar zdravlja Siniša Varga tom je prigodom rekao da se za mandata ove Vlade „hrvatsko zdravstvo diglo na noge” te da su reforme postigle rezultate, i to brže nego one u Njemačkoj ili Švedskoj.

Nova angiosala donacija je iz SAD-a koju je omogućio dugogodišnji prijatelj i donator zadarske bolnice dr. Freidoon Ghazima, a Siniša Varga je rekao kako jei ministarstvo za uređenje prostora izdvojilo 700.000 kuna.

“Otkako je došla nova uprava, zadarska bolnica dobila je novi zamašnjak, edukaciju osoblja i svakodnevno se dokazuje te je postala centar izvrsnosti i u kardiološkim i invazivnim zahvatima, i u nekim drugim stvarima koje se ne rade ni u nekim KBC-ovima”, rekao je Varga.

Zamjenik sanacijske upraviteljice zadarske Opće bolnice, kardiolog Ante Anić objasnio je kako će se, osim zahvata na krvnim žilama, u novoj angiosali najviše raditi zahvati u vezi s aritmijom srca, tzv. elektrofiziologija srca, a to je ono po čemu je zadarska kardiologija prepoznata te je, uz centar u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, vodeća u Hrvatskoj.
Ministar na odlasku Varga rekao je kako se tijekom njegova mandata „hrvatsko zdravstvo diglo na noge, a reforme su ostvarile rezultate, i to brže nego one u Njemačkoj ili Švedskoj”.

“Prvi put u povijesti neke su bolnice u plusu, smanjio se dug, svima rastu prihodi, pacijenti kraće čekaju, operacija je više. Iza mene je ostao otvoreni, pametni način upravljanja sredstvima. Izlaskom iz državne riznice, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje napokon je omogućena autonomija u upravljanju financijskim sredstvima”, rekao je Varga.

Istaknuo je da usavršavanje zdravstvenih kadrova bilo kao nikad prije ta da mu je “srcu najbliskije” preseljenje Dječje onkologije u Zagrebu. Kako je rekao Varga, taj 25 godina stari problem napokon je riješen tako da djeca oboljela od malignih bolesti i njihovi roditelji imaju odgovarajuće uvjete za boravak na odjelu, a medicinske sestre i liječnici odgovarajuće uvjete za liječenje.

Izvor: SD/ZDanas