round image on layout top

PRIOPĆENJE PUPIĆA BAKRAČA O SC VIŠNJIK – Ne dozvolimo da zemljište vrijedno 300 milijuna kuna završi u privatnim rukama!

24. siječnja 2016. by urednik divider image

Kolega vijećnik Ante Rubeša i ja bili smo s još 50-ak predstavnika športskih udruga na predstavljanju idejnog rješenja za Višnjik i Barutanu. Tamo smo kao i ostali sudionici sastanka ukazali na nedostatke i nelogičnosti navedenih planova.

Namjera nije bila da se plan minira već da se promjene temeljne postavke te da se plan svede u realne okvire. Nadali smo se da će logične i dobronamjerne primjedbe biti razmotrene međutim umjesto kooperativnosti, zajedničkog rješavanja problema suočeni smo sa puštanjem spinova, dezinformiranjem novinara i javnosti od strane direktora Višnjika Denisa Karlovića i gradske uprave.

Zbog toga iako se nisam mislio više očitovati po tom pitanju prije rasprave u Gradskom vijeću i javne rasprave moram opetovano ukazati na činjenično stanje i mogući poguban scenarij ukoliko se bude istrajavalo na realizaciji plana na ovakav način.

Prema vlastitom priznanju na predstavljanju plana autor idejnog rješenja je sam Denis Karlović. Direktor Višnjika Denis Karlović, inače legendarni zadarski sportaš, po struci je kineziolog sa magisterijem iz sportskog menadžmenta. Dakle apsolutni nestručnjak za arhitekturu, a posebno prostorno planiranje kojim se uglavnom bave arhitekti čija je to uža specijalnost. Zbog toga je plan prepun tehničkih grešaka i u ovakvom obliku bespredmetan (o tome više na javnoj raspravi).

Način na koji se misli realizirati plan je blago rečeno opasan. Naime, predmetno zemljište u vlasništvu je MORH-a, države i grada. Namjera je da se zemljište u vlasništvu MORH-a i države prebaci u vlasništvo grada, a potom sve skupa u vlasništvo Višnjika d.o.o odnosno u njegov temeljni kapital. Radi se o preko 200.000 metara četvornih zemljišta na i Višnjiku i preko 90.000 metara četvornih na Barutani. Vrijednost toga zemljišta je između 200 i 300 milijuna kuna.

Preko tvrtke Višnjik d.o.o nekad javno zemljište postat će privatno. Prodajom ili javno-privatnim partnerstvom. To nije nikakvo širenje histerije već naprosto činjenica. Hotel sa podzemnim garažama koji treba niknuti na današnjem parkiralištu iza dvorane i akva park zasigurno neće graditi ni Višnjik d.o.o niti grad Zadar već privatnik (slika u prilogu). To je dio zemljišta za koji smo za sada sigurni da će završiti u privatnim rukama.

VisnjikIVfaza

Gradski proračun za 2015. godinu iznosio je 372 milijuna kuna, a proračun je opterećen sa četiri kreditna zaduženja (Višnjik, dvorana Jazine, centar za gospodarenje otpadom – Biljane, za tekuće financiranje). Grad Zadar u deficitu je oko 100 milijuna kuna. Pitanje je da li se mogu osigurati sredstva za obnovu postojećih objekata na Višnjiku npr. atletske staze (cca 3 milijuna kuna) a kamoli krenuti u ovako velebni projekt.

Zbog financijskih dubioza u kojima se nalazi Grad nije u mogućnosti ići u nova kreditna zaduženja međutim kreditno bi se mogao zadužiti Višnjik d.o.o. Pretpostavljam da je to intencija ovog prebacivanja zemljišita i pumpanja temeljnog kapitala na nekoliko stotina milijuna kuna.

Ukoliko se krene u tom smjeru moram upozoriti da je Višnjik d.o.o insolventan za vraćanje kredita (da bi mogao funkcionirati Grad ga dotira sa 4 milijuna kuna godišnje preko sportskih udruga) te bi se moglo dogoditi da kompletan Višnjik i Barutana padnu u ruke banaka i privatnika.

Takav scenarij smo već imali sa prostorima koje je grad prepustio NK i KK Zadru dok su još bili udruge građana. Prostori su kreditno opterećeni i pali su u ruke bankama.

Naši prijedlozi bili su sljedeći:
1. Da se Višnjk d.o.o preoblikuje u javnu ustanovu čim se za to steknu uvjeti (za dvije godine nakon isteka kreditnog zaduženja) isto kao što se nedavno učinilo sa gradskom tvrtkom Zadarski šport d.o.o. Time bi sva imovina ostala u vlasništvo Grada koji bi o njoj skrbio. Došlo bi i do racionalizacije troškova jer se Višnjik više ne bi morao financirati preko športskih udruga nego direktno iz gradskog proračuna (PDV i sl.).

2. Da se plan koncipira u skladu sa mogućnostima, odnosno da se postojeći sportski objekti (atletska staza, nogometni teren, dvorana za boks i judo…) obnove, a ne ruše i po potrebi nadograđuju sadržajima koji nedostaju.

Što je u tim našim upozorenjima i prijedlozima nelogično, politikantski i rušilačko?

Osim navedenih problema ovakav prijedlog plana otvara i brojna druga pitanja na koja je potrebno odgovoriti. Nabrojiti ću samo neka.

NK Zadar je devastiran i uništen na pragu treće lige i stečaja (nadam se da ćemo uskoro na GV raspravljati tko je za to odgovoran ne samo u kaznenom već i u političkom smislu), za koga se planira raditi nogometni stadion na Višnjiku i još uz to nogometni teren na Barutani?

Ukoliko plan krene u realizaciju što će biti sa nogometnim stadionom Stanovi?

Da li će ostati stadion ili će se tamo raditi neki drugi objekti npr. zgrade i poslovni prostori?

Ako će se graditi stanovi poslovni prostori tko će ih graditi?

Svi znamo kako je prošla zadarska pretvorba i privatizacija, kako su na mjestu tvornica nikle zgrade, tko se na tome obogatio.

Znamo i da su velebni projekti bili krinka za velebne pljačke.

Zbog svega toga pozivamo na oprez, racionalnost i konsenzus. Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da je ponavljaju.

Nadam se da se nama neće ponoviti.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra
Marko Pupić-BakračMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr