fbpx

U Parku prirode Vransko jezero radovi vrijedni 4 milijuna kuna

„Park prirode Vransko jezero kao jedinstveno obalno slatkovodno jezero s vrijednim močvarnim i poplavnim staništem, od iznimne je važnosti za zaštitu ptica i očuvanje bioraznolikosti i kao takvo je uvršteno na Ramsarski popis vlažnih staništa.

“Upravo zbog njegove važnosti i razvojnih perspektiva Ministarstvo je zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo financiranje radova na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove moderne posjetiteljske infrastrukture u vrijednosti od 4 milijuna kuna“, rekao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode na odlasku Nenad Strizrep prilikom obilaska radova.

U Parku prirode Vransko jezero u tijeku je realizacija nekoliko značajnih projekata unaprjeđenja posjetiteljske infrastrukture. Obnavlja se urušena drvena poučna staza na sjevernoj strani parka čiju obnovu u iznosu od 2 milijuna kuna u potpunosti financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz Projekt integracije u EU Natura 2000.

Na području Bašinke traju završni radovi na uređenju pristupa novopostavljenom pontonskom pristanu za prihvat plovila u vrijednosti od 1 milijun kuna, dok se u drugim dijelovima parka postavlja preko 300 signalizacijskih i interpretacijskih ploča, stalci za bicikle, koševi i kontejneri za smeće te stolovi i klupe.

Putem projekta Zelena linija kojim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava povoljne uvjete financiranja električnih i hibridnih plovila i vozila za parkove, u suradnji sa projektom PARCS kojeg provodi Ministarstvo i UNDP, Parku je odobreno i 3 milijuna kuna za izgradnju električnog broda kapaciteta 60 posjetitelja u cilju povezivanja brodom dvije posjetiteljske cjeline – Prosika – Bašinka (vidikovac Kamenjak).

Intencija Ministarstva je poticati parkove da „ozelene“ svoj vozni i plovni park te na taj način svojim primjerom pokažu brigu o zaštiti naših najvrjednijih područja.

Park prirode Vransko jezero će, također, uz pomoć Ministarstva dobiti i reprezentativni info centar u Betini gdje će uz NP Kornate, biti prezentirani i ostali parkovi iz okruženja. Natječaj za uređenje info centra je objavljen u Narodnim novinama.

Kako bi se razvojni potencijali Parka prirode Vransko jezero do kraja iskoristili, u idućem razdoblju trebati će riješiti tri vrlo važna zahvata: elektrifikaciju lokaliteta Prosika, izgraditi vodenu zapornicu na kanalu Prosika u suradnji s Hrvatskim vodama te kupiti lokalitet autokampa Crkvine koji je Prostornim planom planiran za buduće sjedište Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.U Parku prirode Vransko jezero radovi vrijedni 4 milijuna kuna

ZDanas