fbpx

AKCIJA MLADIH Rasprava oko ”stupidnog” projekta razvoja ŠRC Višnjik svela na razinu “moj čača je jači od tvog” i “ja imam bolje autiće”

Gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša obratio se Gradonačelniku Božidaru Kalmeti otvorenim pismom koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani Gradonačelniče, pokušati ćemo vam argumentirano odgovoriti, na konstantno guranje “stupidnog” projekta razvoja ŠRC Višnjik, budući vidimo da se rasprava svela na razinu, “moj čača je jači od tvog” i “ja imam bolje autiće”. Stvar je prilično jednostavna, ali je pokušavate zakomplicirati i na taj način upravo Vi, opstruirate mogući razvoj “pluća Zadra”. Prema nama, izgradnjom drvorane i bazena, “Banina” se podjelila na tri zone: dvorana, bazen i nama najvrijedniji, “slobodni” rekreacijski prostor, oko atletske staze. Po nacrtu Vizionara s Višnjika, atletska staza se u prvoj fazi obnavlja, dok se u četvrtoj fazi, preko obnovljene staze gradi nogometni stadion. Baš rentabilno, složiti ćemo se.

Svima je poznata tendencija i trend izgradnje sportskih objekata, na rubnim i perifernim djelovima gradova, kako bi se područje oko njih dodatno razvilo. Prema nacrtu gradilo bi se zdanje za 12 500 posjetitelja, krive orijentacije stadiona i pomoćnih terena, za koji ne postoji ni izvor financiranja ni studija isplativosti. Također prema zakonu o izgradnji sportskih objekata potrebno je osigurati 60% parkirnih mjesta od ukupnog broja posjetitelja stadiona.
12500 (stadion)+8000 (dvorana) =20500 x 0.60=12 300 parkirnih mjesta,

Uzimajući u obzir da svako parkirno mjesto zauzima 9m2, dolazimo do činjenice da bi morali srušiti Kaufland i Otp banku, da bi osigurali mjesta za parking. Po ovako postavljenim činjenicama mislim da smo stadion eliminirali. Moramo napomenuti kako nas rekreativce i građane “ne zanima” prostor oko dvorane i bazena, štoviše slažemo se da se radi olimpijski bazen (50 m) i aqua park kako stoji u viziji s Višnjika.

JEDINI interes građana i rekreativaca je “donji dio” ŠRC Višnjika, koji bi po nama trebali obnoviti, osvježiti i implementirati popratnim sportskim sadržajem: ordinacija sportske medicine, dućani sa sportskom opremom i prehranom, prostori na korištenje sportskim rekreacijskim društvima, pa čak i jedan ugostiteljski objekt gdje bi se mogao popiti čaj ili kava, veliko dječije igralište…, kao što ste napravili na “Partizanu”. Na taj način dodatno bi obogatili ovaj zlata vrijedan prostor, koji koristi 11 000 građana našega grada i još zaposlili njih desetak. Nikako teniski tereni preko košarkaških igrališta, baloni za futsal preko rukometnih igrališta i nogometni stadion preko atletske staze. To bi značilo smrt ovog grada i protiv toga ćemo se boriti svim srcem i svom dušom svojom, a vjerujte mi ovaj put nismo sami. Moliti ćemo se, da vam Bog da snage i da pobjedi razum nad interesom, ako ne zbog nas, onda zbog naše djece.

Rekreativac, Političar, Katolik, Hrvat, Zadranin.
Ante Rubeša