round image on layout top

Europska komisija novim propisima planira ograničiti financiranje MBO – centara

2. veljače 2016. by urednik divider image
071154_563c04002d8c9575d9a1

Europska komisija novim propisima planira ograničiti financiranje iz europskih fondova za postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada. Unatoč upozorenjima naših parlamentaraca, u tvrtki Eko Zadar d.o.o. ne dijele zabrinutost za budućnost Centra u Biljanima Donjim.

Naš eurozastupnik Davor Škrlec zabirnut je zbog takvog stava Komisije te traži brze odgovore. Upitao je na koji način će Komisija utjecati na promjenu planova gospodarenja otpadom država-članica. Osim toga, našeg europarlamentarca također zanima kako će Komisija reagirati prema postojećim projektima za izgradnju postrojenja koji su već u tijeku aplikacija za sredstva iz europskih fondova, odnosno ona koja se već grade europskim novcem :

Komisija želi što prije ovaj novi legislativni paket kružne ekonomije staviti u funkciju, a to je da se ide na odvojeno prikupljanje otpada. Ne da se to radi u centrima za gospodarenje otpadom MBO tehnologijom. Cilj je da se kroz to razvrstavanje otpada što prije dobiju materijali odnosno resursi koji mogu postati sekundarna sirovina za gospodarstvo. Škrlec dodaje kako su pred Hrvatskom, ali i ostalim članicama Unije, veliki koraci kada je u pitanju zbrinjavanje otpada:

Zapravo, ti centri ne eliminiraju samo zbrinjavanje i time praktički postaju ekonomski neopravdani poslije 2020. godine jer će trošak zbrinjavanja tog otpada biti višestruko veći nego kod slučajeva kada bi se to odvajanje vršilo odmah na licu mjesta.

U tvrtki Eko d.o.o. koja radi na poslovima izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje ne dijele Škrlecovu zabrinutost da će novim zakonodavnim paketom biti ugrožena budućnost spalionica i postrojenja za mehaničko-biološku obradu. Kako doznajemo, projekt u Biljanama Donjim je u visokoj fazi realizacije, 2019. bi trebao biti u punom pogonu, te nikome, pa ni Europskoj komisiji, nije u interesu ugrožavati ga, zaključuju iz tvrtke Eko.

HRT/ZDanasKONCEPT POSTAJE...

The new BMW Concept X2 is presented on the first day of the press days of the Paris motor Show,  on September 29, 2016. / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT

Nije tajna da u BMW-u planiraju izbaciti čak pet novih SUV modela do 2019....

read more

POPUSTILI SU, A TU JE I...

projekt

Potvrda da će super-luksuz na četiri kotača evoluirati u SUV stigla je...

read more

TOTALNO OPSJEDNUTI...

000_was6884208-1

Appleovi iPhonei imaju sposobnost potpuno opčiniti nemali broj svojih fanova,...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2016 Barrus d.o.o. Zadar