fbpx

GUŽVA U ZADARSKOJ POREZNOJ ISPOSTAVI Poreznim obveznicima odaslan jedan dio poziva vezan za ostvarivanje dohotka iz inozemstva

Zbog obveze prijave poreznih obveznika koji svoje dohotke ostvaruju u inozemstvu u zadarskoj Poreznoj ispostavi i danas velike gužve. Na licu mjesta doznajemo kako se u najvećem broju slučajeva radi o inozemnim mirovinama .

Evo što smo zabilježili jutros u anketi ispred zgrade zadarske Porezne gdje smo u većini slučajeva naišli na umirovljenike s mirovinama iz Njemačke, a s kojom Hrvatska ima ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Ja kažem kako ovo nije trebalo, samo maltretiraju stare ljude, ja primam mirovinu iz Njemačke, a što sad oni misle napraviti ne znam, vjerojatno je sve za kontrolu..Ja sam došao sa strankom iz Rijeke, rekla mi je kako ima svega 70 tka eura mirovine…. Ne znam zašto smo dobili poziv od naše Porezne jer mi koji smo se vratili kao povratnici nama oporezuju gore….Ma što reći na sve ovo, da u doba kada imamo svi mailove, sms-ove oni traže potvrde od 2012. – do 2015. godine, pa što smo do sada primali mirovine iz zraka pa da oni ne znaju.

Odgovor iz Porezne uprave.

“Prema poreznim obveznicima odaslan je jedan dio poziva vezan za ostvarivanje dohotka iz inozemstva. Dohodak se odnosi kako na dohodak od kamata u inozemnim financijskim institucijama tako i na druge vrste dohotka, npr. od dohotka od mirovine iz inozemstva. Potrebno je da se, porezni obveznici koji su dobili pozive te porezni obveznici koji još nisu dobili pozive, a ostvarili su dohodak iz inozemstva koji nisu prijavili u Republici Hrvatskoj, jave u nadležnu ispostavu porezne uprave prema mjestu prebivališta/boravišta. Javljanje u nadležnu ispostavu Porezne uprave je za gore navedene kategorije poreznih obveznika nužno radi reguliranja njihove porezne obveze (što ne pretpostavlja nužno obvezu uplate poreza, pogotovo za njemačke umirovljenike).

Iz nadležnosti Ispostava Biograd N/M i Zadar poslano je 3.563 poziva obveznicima inozemnog dohotka.” – stoji uz ostalo u odgovoru pristiglom iz Porezne uprave.

HRT/ZDanas

Foto: Z. Kucelin