fbpx

IZGLEDNI KANDIDAT KOJEG BI PODRŽAO KARAMARKO Bivši šef zadarske SOA-e Matas umjesto Lozančića?

Spominje ga se kao najizglednijeg kandidata upravo zbog dobrih odnosa s Karamarkom preko kojega bi šef HDZ-a imao nadzor nad SOA-om. No, hoće li on biti novi ravnatelj znat će se tek nakon odluke premijera Oreškovića

Iako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već stavila potpis na rješenje o smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, ova odluka još mora pričekati potpis premijera Oreškovića. Ovakva se procedura mora poštovati temeljem Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu RH koji nalaže da se ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija imenuju se i razrješuju isključivo rješenjem koje supotpisuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade.

Dok se čeka kako će se u ovoj aferi ponijeti novi hrvatski premijer, u javnost je već procurilo ime mogućeg nasljednika čije imenovanje navodno podržava i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Riječ je o bivšem šefu Centra SOA-e u Zadru, Toniju Matasu, koji je u Zadru poznat po dosta samozatajnom radu, za razliku od nekih njegovih prethodnika.

Spominje ga se kao najizglednijeg kandidata upravo zbog dobrih odnosa s Karamarkom preko kojega bi šef HDZ-a imao nadzor nad SOA-om. No, hoće li on biti novi ravnatelj znat će se tek nakon odluke premijera Oreškovića za kojega se pak kaže da se na tom području mora pouzdati u Karamarka kao bivšeg šefa tajne službe.

Izvor: Novi list