round image on layout top

Javna zdravstvena mreža Zadarske županije dobro popunjena, problem samo s pedijatrijskom službom

16. veljače 2016. by urednik divider image

Na području Zadarske županije javna zdravstvena mreža je trenutačno dobro popunjena, no uočava se problem s pedijatrijskom službom, a i na otocima bi nam se vrlo lako mogao dogoditi slučaj kao i na Mljetu.

Hrvatskoj nedostaje 2 i pol tisuće liječnika specijalista, najviše ginekologa, pedijatara i liječnika medicine rada. Česta je praksa da u nedostatku mlađih, ambulante održavaju umirovljeni liječnici. Najteže je stanje u Slavoniji.

Na području Zadarske županije javna zdravstvena mreža trenutačno je dobro popunjena, no uočava se problem s pedijatrijskom službom, a i na otocima bi nam se vrlo lako mogao dogoditi slučaj kao i na Mljetu.

Javna zdravstvena mreža trenutačno je popunjena preko 90 posto, kažu nam u županijskom upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, no što se pedijatara tiče, stanje bi mogli nazvati nategnutim. Naime dok je primarna medicina dobro popunjena pa su za područje grada , pored postojećih 8 u novoj mreži odobrena još dva pedijatra, problem je kod bolničke zdravstvene zaštite djece. Priznaje nam to i pročelnik Andrija Marcelić :

Problem je kod bolničke zdravstvene zaštite gdje Odjel pedijatrije trpi velike poteškoće kod hitnoga prijema i mogući je problem u dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti vikendom gdje sad rade mahom umirovljeni predijatri -tu smo malo deficitarni.

Što učiniti za popraviti stanje, pitamo pročelnika.

Dom zdravlja sad je raspisao specijalizaciju pa će se taj broj povećavati u skladu s mogućnostima naših ustanova i našeg sustava u županiji.

Isto tako, iako je na otocima liječnička mreža dobro popunjena, lako bi se mogao dogoditi slučaj kao i na Mljetu gdje liječnica pred mirovinom ne može naći zamjenu:

Starosna struktura liječnika na otocima je 50 godina, mreža potpuno popunjena, čak i na otocima gradskim, ali moguće je u slučaju da neki doktor ode u mirovinu ili da prestane raditi na tom mjestu, moguće je da bude poteškoća s popunjavanjem tog mjesta u mreži, ističe županijski pročelnik za zdravstvo.

I u obiteljskoj medicini nedostaje specijalista pa je teško naći zamjenu za doktora na specijalizaciji. Područje s najmanje edostataka trenutačno je zdravstvena zaštita žena, od 13 mjesta u ginekološkim ordinacijama Zadarske županije samo dva nisu popunjena, što u odnosu na ostale županije smatramo zadovoljavajućim, stav je pročelnika Marcelića.MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr