fbpx

MARKO PUPIĆ BAKRAČ Tko o čemu, župan o dezinformacijama

Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač obratio se medijima povodom izjave župana Zrilića. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


TKO O ČEMU, ŽUPAN O DEZINFORMACIJAMA

Na Kolegiju župana župan Stipe Zrilić i dožupan Božidar Longin prozvali su me da dezinformiram javnost u svezi Centra za gospodarenjem otpadom Biljane Donje. U svom obraćanju župan i dožupan nisu naveli na što se točno odnosi te dezinformacije.
Da li je dezinformacija da EU napušta MBO tehnologiju i ide na primjenu kružne ekonomije po Zero Waste principima te da će u najskorije vrijeme donijeti legislativni paket kojim će se u cijelosti implementirati sustav kružne ekonomije u gospodarenju otpadom kao što je uostalom i najavio eurozastupnik Davor Škrlec ?

Da li je dezinformacija da se MBO postrojenja ne uklapaju u koncept kružnog gospodarstva ?

Da li je dezinformacija da je temeljeni preduvjet za dobivanje sredstva iz EU fondova da projekt bude u skladu s EU zakonodavstvom s kojim država članica mora uskladiti i svoje nacionalno zakonodavstvo ?

Da li je dezinformacija da je trošak zbrinjavanja otpada kroz postrojenja za mehaničko-biološku obradu jest višestruko veći nego kod koncepta odvojenog prikupljanja otpada te da će zbog toga građani morati plaćati znatno veće račune Čistoći d.o.o ?

Da li je dezinformacija da smo se obvezali do 2020 godine reciklirati 50 posto otpada a do 2030 god. 70 posto komunalnog i 80 posto ambalažnog otpada te da ukoliko ne ispunimo te kriterije slijedi nam plaćanje penala ?

Da li je dezinformacija da u Zadarskoj županiji ima preko 300 divljih deponija koje smo obvezni sanirati do kraja 2018 godine te ukoliko to ne učinimo slijedi nam plaćanje penala ?

Da li je dezinformacija da CGO Biljane nije predviđen za zaprimanje mulja iz pročišćivaća otpadnih voda na Smiljevcu( 15 tona dnevno) kao ni opasnog otpada te da se zbog toga neće moći zatvoriti deponij na Diklu kao što je obećano tamošnjem stanovništvu ?

Molim Vas župane i dožupane da mi eksplicite kažete što su od navedenoga dezinformacije. Koliko vidim iz medija novinari su kontaktirali Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje je nedvosmisleno potvrdilo sve moje navode vezano za smjernice EU oko zbrinjavanja otpada i MBO postrojenja.

Kažete da ste potrošili 4 godine na projekt CGO Biljane Donje. Prešućujete da je od početka cijeli projekt prožet kontraverzama i netransparentnošću. Župane Stipe Zriliću po sto i prvi put Vas pozivam da javnosti stavite na uvid studiju koja je pokazala da je područje u srcu Ravnih kotara koje se nalazi unutar II i III vodozaštitne zone najidealnija lokacija za CGO od svih ispitivanih lokacija. Studiju nikada niste pokazali i nećete jer je lokacija određena po političkim a ne stručnim kriterijima. Takvo što je moguće samo u Zadru i Zadarskoj županiji.

Dožupane Božidare razumjem da Vas golica visina investicije od 385 milijuna kuna koju spominjete. Kod MBO postrojenja investicije su ogromne ,trošak zbrinjavanja otpada visok, ne treba puno rada i zaposlenika. Kod koncepta kružne ekonomije investicije su kudikamo manje, zbrinjavanje otpada je mnogo jeftinije ali treba više rada i više zaposlenih. Valjda su rad i ljudi teret!?

E da i zbog niskih investicija i troškova kod koncepta kružne ekonomije ne bi bilo crnih torbi za nositi u tajništvo partije.

Sve do sada rečeno od strane vladajućih vezano za CGO Biljane Donje bilo je obmana i dezinformacija. To ovih dana jasno izlazi na vidjelo.

Odakle Vam onda obraz da bilo koga prozivate za dezinformiranje ?

Marjana Botić, Ante Rubeša i ja zatražili smo sastanke u svezi problema zbrinjavanja otpada kod direktora Eko d.o.o Dina Perovića, direktora Čistoće d.o.o Tomislava Ćurka, župana i gradonačelnika. Kod Dina Perovića i Tomislava Ćurka smo dobili termine za razgovor. Od župana i gradonačelnika još uvijek čekamo odgovor. Potrudili smo se da se s navedenom problematikom upoznamo do u tančine, imamo je u malom prstu spremni smo za sučeljavanje argumentima.

Sumnjam da su na takvo što spremni župani i gradonačelnik. Frapantan je stupanj neznanja i neinformiranosti nositelja vlasti o meritumu stvari koju su zaduženi rješavati. Još je frapantnije to što se ne libe to svoje neznanje pokazati u javnosti.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra
Marko Pupić-Bakrač