fbpx

Ministar Marić najavio nove rezove, PDV ostaje na 25 posto

Ministar financija Zdravko Marić u Banskim dvorima kolegama je predstavio osnovne smjernice proračuna za ovu godinu.

Nakon sastanka Vlade, Marić je održao kratku konferenciju za medije na kojoj je iznio osnovne zaključke sa sastanka.

“Spekulira se različitim brojkama, ja o tome neću na taj način govoriti, ali sigurno jedna korekcija koja je potrebna je da se već ove godine deficit sredi u razini od 3 posto, to je naš cilj. U svakom slučaju, onako kako mi gledamo je da je jasna poruka da s deficitom idemo prema dolje”, rekao je ministar financija Marić.

Bez izmjena u poreznom sustavu

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako će se u iduća dva tjedna pripremiti makroekonomske pretpostavke vezane uz rast gospodarstva, inflaciju i osobnu potrošnju, te istaknuo da neće biti dodatnih izmjena u poreznom sustavu.

“U sljedeća dva tjedna ćemo izraditi, završiti i ažurirati makroekonomske pretpostavke rasta, inflacije, osobne potrošnje i ostalih agregata koji će biti ključni u procesu planiranja prihodne strane proračuna”, izjavio je Marić novinarima nakon sastanka u Vladi na kojemu je predstavio smjernice za ovogodišnji proračun.

“Situacija u javnim financijama i javni dug su jedna od ključnih, glavnih varijabli zašto smo dvije stepenice ispod investicijskog rejtinga. Prijeti nam ponovno spuštanje rejtinga i moramo promijeniti izglede da bi korigirali”, kazao je

Naglasio je da se ove godine neće ići u dodatne izmjene u poreznom sustavu.

“Dakle, porezni sustav bi trebao ostati nepromijenjen”, istaknuo je Marić, te dodao da će naglasak i fokus ovog i ostalih sastanaka koji slijede biti na rashodnoj strani proračuna.

Istaknuo je da je današnji sastanak s ministrima bio tek korak u cijelom procesu planiranja proračuna, na kojem je imao priliku ministrima dati početni okvir za izradu proračuna za 2016. godinu.

Rezovi, ali uz socijalni dijalog

Planirano smanjenje deficita i smanjenje rashoda znači rezove, što Marić naziva “strukturnim reformama”. Ministar financija nije htio otkriti o kakvim se rezovima radi, ali je naglasio da Vlada računa s aktivnim dijalogom sa socijalnim partnerima, piše HRT.

“Rezovi se sigurno moraju napraviti, ali kad provjerimo koje stavke dolaze na naplatu od prijašnje Vlade. Radi se o restrukturiranju unutar sustava ministarstava i agencija kako bi se smanjio broj ‘nepotrebnih'”, istaknuo je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Ministar obrane Josip Buljević dodao je kako se nekome svakako mora uzeti, ali je i istaknuo i kako će se Vlada truditi da proračun bude i socijalan, i razvojan.

Izvor: Index.hr/ZDanas