fbpx

MINISTAR NAKIĆ Poliklinika bi najkasnije kroz godinu dana trebala biti u funkciji a Interni odjel postaje klinički

Nakić je sa sanacijskom upraviteljicom OB Zadar obišao i Polikliniku te najavio njezin završetak za godinu dana

Za jedan od svojih prvih radnih posjeta ministar zdravlja Dario Nakić odabrao je Opću bolnicu Zadar i Sveučilište u Zadru. Nakić je prvi ministar koji dolazi sa Zadarskog sveučilišta, budući da je bio predavač na Odjelu za zdravstvene studije. Rektorica Dijana Vican te njezini prethodnici na tom mjestu, Ante Uglešić i Damir Magaš, nisu krili zadovoljstvo Nakićevim imenovanjem. Iako je susret zamišljen kao neformalan, sam ministar je dodao kako je on dijelom i radni te je nakon polusatnog razgovora našem listu izjavio:

– Za prvi posjet izabrao sam moj Zadar, grad u kojem su moja obitelj i moji prijatelji, te ustanove u kojima sam radio cijelo vrijeme. Taj dio priče nije samo moj, nego i ustanova u kojima sam radio. Neposredno prije dolaska u Rektorat Sveučilišta u Zadru, posjetio sam zadarsku bolnicu. Bolnicu će i dalje voditi vodstvo koje bude izabrano. No mijenjat ćemo Zakon o sanaciji koji je bio potpuno promašen. Svugdje u Hrvatskoj ustanove ćemo vratiti na upravljanje lokalnoj samoupravi. Lokalna samouprava će birati upravno vijeće, a ono ravnatelje. Ono što već sad mogu kazati je da neće biti nikakvih represija niti prema jednoj ustanovi, pa tako niti prema zadarskoj bolnici koja će se normalno razvijati. S druge strane, Poliklinika je prevažna da bi ostala na ovoj razini na kojoj je sad. Obišao sam je zajedno sa sanacijskom upraviteljicom koja također pokazuje interes da se stvari pomaknu naprijed. Mogu reći da je Poliklinika u izrazito visokom stupnju završenosti, a oni nedostaci o kojima su govorili mediji su na svega par mjesta od ukupno 25.000 m2 površine. Nije to tako strašno, ali opet treba napraviti projektiranje određenog dijela što će iziskivati stanoviti vremenski period. Poliklinika bi najkasnije kroz godinu dana trebala biti u funkciji, rekao je ministar Nakić.

Budući da je dio razgovora vođen i na temu zadarska bolnica – klinika, Nakić je podsjetio da je još za vrijeme njegova ravnateljstva, upućen zahtjev da Interni odjel bude i klinički, ali unatoč pozitivnim ocjenama povjerenstva, to se nije dogodilo.

– Svi ostali odjeli moraju proći svoj put, napose dovoljan broj ljudi u nastavno-znanstvenom dijelu. Jedan će odjel sigurno postati klinički, a kad će dva mala i dva velika odjela postati klinički, meni je u ovom trenutku teško reći. To će prije svega ovisiti o bolnici, rekao je ministar Nakić.

Zadarski list/ZDanas