fbpx

ODAVAO SLUŽBENE INFORMACIJE Uhićen bivši načelnik Odjela kriminalističke policije PU zadarske Zrinko Perica

S posla je suspendiran lani, sredinom svibnja, nakon što su mu interna kontrola i službenici PNUSKOK-a upali u ured i pronašli nepravilnosti u radu

U srijedu su na zadarskom području uhićene dvije osobe za koje nitko službeno u četvrtak nije želio reći jesu li dio istog predmeta istrage ili nisu. U obiteljskoj kući u Dragama uskočki istražitelji uhitili su bivšeg načelnika Odjela kriminalističke policije PU zadarske Zrinka Pericu, a u hotelu s četiri zvjezdice na zadarskom predjelu Puntamika inspektori za organizirani kriminal PU zadarske petrčanskog poduzetnika Damira Brkovića, vlasnika nekoliko tvrtki i zakupca tog luksuznog hotela. S njim je, kako doznajemo, bio uhićen i njegov sin, no on je ubrzo pušten na slobodu.

U PU zadarskoj tek su šturo potvrdili kako je u tijeku kriminalističko istraživanje, dok se iz USKOK-a jučer na upit o tim uhićenjima nisu niti oglasili. Brkovića se tereti za prijevaru na štetu jednog njegova sumještanina, a navodno je riječ o nekim njihovim poslovnim odnosima od prije nekoliko godina. Nakon što je noć proveo u policijskim prostorijama i tamo ispitan, policijski službenici jučer su mu tijekom dana pretresli obiteljsku kuću, poslovne prostore i automobile koje je koristio te izuzeli dokumentaciju koja bi se mogla dovesti u vezu s kaznenim djelom koje mu se stavlja na teret. U poslijepodnevnim satima ispitan je u ODO-u u nazočnosti odvjetnika Frane Grbića.

Neslužbeno doznajemo kako se Zrinka Pericu tereti da je odavao službene informacije osobama od policijskog interesa i za to dobivao novčanu naknadu. Bivši načelnik krim policije u probleme sa zakonom upao je još proljetos. Prvo mu je podignuta kaznena prijava, a potom je Općinsko državno odvjetništvo protiv njega podnijelo optužnicu tereteći ga da je državni proračun oštetio za nešto više od 40 tisuća kuna tako što je neosnovano primao naknadu za putni trošak. Perica je, naime, imao prijavljenu adresu stanovanja u Biloj Vlaci, kući svojih roditelja, iako je živio u Dragama. Načelnik PU zadarske nije ga tada smijenio zbog zastare, no svega par mjeseci kasnije Perica je udaljen s radnog mjesta zbog sumnji u niz kaznenih djela. Polovinom svibnja u ured su mu upali interna kontrola i službenici PNUSKOK-a koji su mu, kako smo tada doznali u Ravnateljstvu policije, pronašli nepravilnosti u radu.

– Načelnik kriminalističke policije udaljen je s radnog mjesta do daljnjega. Nije razriješen dužnosti, već samo suspendiran do okončanja istrage, rekli su tada u Ravnateljstvu policije, naglašavajući kako to nema veze s optužbama protiv Perice zbog prijevare s putnim nalozima.

Jučer smo pokušali stupiti u kontakt s odvjetnikom koji ga je zastupao u slučaju prijave zbog lažiranja putnih troškova no nismo ga usjeli dobiti, pa tako ni saznati zastupa li ga i u ovom slučaju, kao ni kakve ga optužbe terete.

Što se, pak, tiče Damira Brkovića, kako neslužbeno doznajemo, sljedeći tjedan ODO u Zadru saslušat će oštećenika kao i svjedoke. Hotel na Puntamici on je zakupio preko svoje tvrtke Turizam trgovina d.o.o., a ugovor mu ističe u travnju ove godine. Vlasnik je i tvrtki Euro net trgovina d.o.o. te Andronik d.o.o.

PERICA JE TRENUTAČNO NA SLOBODI

Zrinko Perica je bio uhićen u provođenju izvida oko počinjenja kaznenog djela, ali je trenutačno na slobodi. Koliko je Perica bio u statusu uhićene osobe i u kojim je okolnostima pušten na slobodu ne može se doznati zbog tajnosti istrage. Neslužbeno se doznaje i da se Perica ne osjeća krivim za djela koja mu se stavljaju na teret.

Zadarski list/ZDanas

Foto: Ante Bačić