fbpx

Podignuta još jedna optužnica protiv Ante Kurtovića, ovaj put je optužnicom obuhvaćen i njegov otac Gordan Kurtović

Oca i sina Kurtović te Bezinovića teretilo se za više prijevara sa znatnom imovinskom koristi, krivotvorenje isprava i utaju, a dvojac iz rent-a-cara za pomaganje u izvršenju tih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je još jednu optužnicu protiv Ante Kurtovića (36), najpoznatijeg aktera zadarske prijevare stoljeća, “afere leasing” u kojoj su nasamareni brojni ugledni Zadrani jer su se za znatno nižu cijenu od tržišne htjeli domoći skupocjenih automobila, brodova i stanova. Terete ga za slične malverzacije, a ovaj put je optužnicom obuhvaćen i njegov otac Gordan (65), poznati radijski voditelj koji je od prije nekoliko mjeseci u mirovini, no ne i Dražen Bezinović (46), referent-prodavač u Autokući Zadar te dvoje zaposlenika rent-a-cara smještenog na zadarskom aerodromu, 23-godišnji M.Š i 36-godišnja I.K. protiv kojih je policija prije deset mjeseci također podnijela kaznene prijave.

– Protiv A. i G. Kurtovića podignuta je optužnica pred Općinskim sudom u Zadru dočim je protiv Dražena Bezinovića donijeto rješenje o odbačaju kaznene prijave zbog nedostatka osnovane sumnje za učin kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, potvrdila je Marijana Stipić, općinska državna odvjetnica.

Policija je istragu u ovom slučaju započela lani, nakon što im se za pomoć obratilo nekoliko građana koji su ostali “kratkih rukava”. Istraga je ubrzo rezultirala podizanjem kaznene prijave protiv pet osoba. Oca i sina Kurtović te Bezinovića teretilo se za više prijevara sa znatnom imovinskom koristi, krivotvorenje isprava i utaju, a dvojac iz rent-a-cara za pomaganje u izvršenju tih djela.

Točnije, policija je Kurtovića sumnjičila da je tijekom 2014. i 2015. godine, dok mu je u tijeku bilo suđenje na zadarskim sudovima za “leassing” on sam, ali i uz pomoć oca Gordana i Dražena Bezinovića zainteresiranim kupcima nudio na prodaju razne rabljene automobile po cijenama povoljnijim od njihove stvarne cijene, pokazivao im automobile uglavnom prethodno unajmljene u renta-a-caru, uzimao predujam, no nikad obećane automobile nije im isporučio. Iako je policija sumnjala da su Bezinović i dvojac iz rent-a-cara Kurtoviću pomagali u novim prijevarama, ODO u Zadru tu tezu nije moglo potkrijepiti dokazima. Kurtović je automobile uzimao u najam koji je uredno podmirivao, a dokaza da među njima postoji neki dogovor, namjera ili što slično nije bilo iako ih je polcija sumnjičila da su dogovorno sačinili više krivotvorenih ugovora o najmu automobila na imena fiktivnih korisnika.

Kurtović je jednako kao i u “aferi leasing” kupcima pod račun uzimao njihove automobile koje je potom prodavao i novac zadržao, a prema saznanjima policije na taj je način utržio oko 300 tisuća kuna.

Nakon što je ova nova Kurtovićeva afera izbila u javnost kod većine Zadrana zavladala je nevjerica, ne samo radi činjenice da se Kurtović upustio u nove prijevare, već i zbog toga što pronalazi nove žrtve. No sudeći po njihovim iskazima čini se kako su mahom bili uvjereni da se takvo što njima ne može dogoditi. Kurtović je zajedno s ostalim optuženicima za “leasing” na Županijskom sudu u međuvremenu nepravomoćno oslobođen krivnje, a uz to, čini se kako su ga svakodnevni pritisci oštećenih iz prve afere koji traže svoj novac natrag na neki način pogurali na drugu stranu zakona.

Oslobađajuću presudu za “aferu leasing” sutkinja Županijskog suda obrazložila je citirajući latinsku pravnu izreku da se »ne smatra prevarenim onaj koji iz okolnosti slučaja zna da može biti prevaren« ili »Decipi non censetur qui scit se decipi«. Još se ne zna tko će o ovom predmetu odlučivati, no svakako će biti zanimljivo vidjeti hoće li se voditi istom izrekom.

Izvor: Zadarski list/ZDanas