fbpx

POVRATAK ALPINE Coupe sa 250 KS stiže 2017.!

Prema neslužbenim informacijama, sportski dvosjed trebao bi stajati između 30 i 35 tisuća eura

“Početkom veljače predstavili smo novi bolid s kojim se kao tvornička momčad vraćamo u Formulu 1, danas Alpine Visionom najavljujemo konačni povratak Alpine,” izjavio je 16. veljače na konferenciji za tisak u Monte Carlu Carlos Ghosn, prvi čovjek grupacije Renault.

Alpine Vision i dalje je studija, kao i 2013. u Le Mansu predstavljen Alpine Celebration, ali samo korak udaljena od serijskog automobila koji će biti predstavljen 30. rujna, na domaćem terenu – salonu automobila u Parizu.

Dvosjed sa straga postavljenim četverocilindrašem, a najverojatnije je riječ o 1,6-litrenom turbobenzincu sa oko 250 KS iz Clija R.S., do stotke stiže za svega 4,5 sekundi i prema nepotvrđenim informacijama kad se u proljeće sljedeće godine pojavi u salonima trebao bi stajati oko 30.000 do 35.000 eura (bez davanja).

Alpine je, inače, još daleke 1955. osnovao francuski poduzetnik i vozač utrka Jean Redele, potaknut uspjehom svog prerađenog Renaulta 4CV s oznakom A106, s kojim je godinu dana ranije pobijedio na čuvenoj alpskoj utrci Coupe des Alpes.

Slijedio je već spomenuti A110 Berlinette s laganom karoserijom od stakloplastike i mehanikom prvo iz Renaulta R8, a kasnije i Renaulta 16, koji je 1971. odnio sva tri prva mjesta na Reliju Monte Carlo, a dvije godine kasnije i titulu Svjetskog prvaka u reliju ispred Porschea, Lancije i Forda.

Zbog naftne krize tvrtka je, međutim, zapala u financijske poteškoće, pa ih je 1973. preuzeo Renault, koji je dva desetljeća kasnije i sam odlučio prekinuti proizvodnju zbog visokih troškova razvoja modela A710 Berlinette.

Povratak Alpine prvi put je najavljen još 2007., ali je zbog financijske krize odgođen već 2008., potom ponovno pokrenut 2013., pa zbog prekida dogovorene suradnje s Caterhamom iznova odgođen 2014.

Danas se u pogonima tvrtke Alpine u gradiću Dieppe na sjeveru Francuske proizvode modeli Renault Sporta (Clio, Megane…).

JL/ZDanas