round image on layout top

Preminuo Boutros Boutros Ghali, bivši Glavni tajnik UN-a

16. veljače 2016. by urednik divider image

Bivši Glavni tajnik UN-a Boutros Boutros- Ghali preminuo je danas u 94. godini života. Njegovu smrt potvrdio je Rafael Dario Ramirez Carreno, predsjednik Vijeća za sigurnost UN-a.

Boutros-Ghali rođen je u Kairu 1922. godine, a od 1992. do 1996. godine obnašao je dužnost Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda gdje je, kao šesta osoba na toj funkciji, zamijenio Javiera Pereza de Cuellara.

Petnaestčlano Vijeće sigurnosti održalo je minute šutnje u utorak u počast umrlome, no zasad nije objavilo drugih pojedinosti.

Boutros Ghali bio je Glavni tajnik UN-a u vrijeme Domovinskog rata u kojem je UN igrao značajnu ulogu koja je bila metom brojnih kritika. Godine 1996. na čelu Ujedinjenih naroda zamijenio ga je Kofi Annan.

Kao prvi glavni tajnik UN-a s afričkog kontinenta Boutros‐Ghali angažirao se na operaciji spašavanja Somalije od gladi i organizirao je prvu masovnu UN-ovu operaciju na Rogu Afrike. Ali ondje su ga optužili da nije polučio važniji uspjeh.

Brojne kontroverzne izjave

Bio je kritiziran zbog propusta UN-a tijekom genocida počinjenog 1994. u Ruandi te zbog toga jer nije dovoljno snažno zagovarao intervenciju UN-a za završetak građanskog rata u Angoli koji je tada bio jedan od najduljih sukoba u svijetu.

Boutros‐Ghali bio je izviždan u Sarajevu, u Mogadishu, glavnome gradu Somalije i u Addis Abebi u Etiopiji.

Šokirao je Sarajevo kada je kazao da ne pokušava umanjiti užase u Bosni i Hercegovini, ali da ima i drugih zemalja u svijetu u kojima je sveukupni broj poginulih veći nego u ratu u BiH.

U Etiopiji rekao je somalskim ratnim vođama i klanovskim starješinama da prestanu optuživati i njega i UN za kolonijalizam.

“Hladni rat je završio”, poručio im je rekavši “Nikoga ne zanimaju siromašne zemlje u Africi ili bilo gdje u svijetu. Oni mogu lako zaboraviti Somaliju u samo 24 sata”.

Izvor: Index.hr/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr