round image on layout top

Preminuo Boutros Boutros Ghali, bivši Glavni tajnik UN-a

16. veljače 2016. by urednik divider image

Bivši Glavni tajnik UN-a Boutros Boutros- Ghali preminuo je danas u 94. godini života. Njegovu smrt potvrdio je Rafael Dario Ramirez Carreno, predsjednik Vijeća za sigurnost UN-a.

Boutros-Ghali rođen je u Kairu 1922. godine, a od 1992. do 1996. godine obnašao je dužnost Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda gdje je, kao šesta osoba na toj funkciji, zamijenio Javiera Pereza de Cuellara.

Petnaestčlano Vijeće sigurnosti održalo je minute šutnje u utorak u počast umrlome, no zasad nije objavilo drugih pojedinosti.

Boutros Ghali bio je Glavni tajnik UN-a u vrijeme Domovinskog rata u kojem je UN igrao značajnu ulogu koja je bila metom brojnih kritika. Godine 1996. na čelu Ujedinjenih naroda zamijenio ga je Kofi Annan.

Kao prvi glavni tajnik UN-a s afričkog kontinenta Boutros‐Ghali angažirao se na operaciji spašavanja Somalije od gladi i organizirao je prvu masovnu UN-ovu operaciju na Rogu Afrike. Ali ondje su ga optužili da nije polučio važniji uspjeh.

Brojne kontroverzne izjave

Bio je kritiziran zbog propusta UN-a tijekom genocida počinjenog 1994. u Ruandi te zbog toga jer nije dovoljno snažno zagovarao intervenciju UN-a za završetak građanskog rata u Angoli koji je tada bio jedan od najduljih sukoba u svijetu.

Boutros‐Ghali bio je izviždan u Sarajevu, u Mogadishu, glavnome gradu Somalije i u Addis Abebi u Etiopiji.

Šokirao je Sarajevo kada je kazao da ne pokušava umanjiti užase u Bosni i Hercegovini, ali da ima i drugih zemalja u svijetu u kojima je sveukupni broj poginulih veći nego u ratu u BiH.

U Etiopiji rekao je somalskim ratnim vođama i klanovskim starješinama da prestanu optuživati i njega i UN za kolonijalizam.

“Hladni rat je završio”, poručio im je rekavši “Nikoga ne zanimaju siromašne zemlje u Africi ili bilo gdje u svijetu. Oni mogu lako zaboraviti Somaliju u samo 24 sata”.

Izvor: Index.hr/ZDanasMARJANA BOTIĆ Svi...

Vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je javni poziv gradonačelniku...

read more

HRVATSKA NA SVJETSKOM...

Hrvatska je po konkurentnosti u 2018. godini pala za dva mjesta u odnosu na...

read more

MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr