fbpx

PRISTANIŠTE HIDROAVIONA U ZADRU Predložena lokacija na obali preko puta zgrade Jadrolinije

– Mi smo u principu suglasni s tom privremenom lokacijom ispred Jadrolinije, ali konačnu lokaciju će odrediti urbanistički plan koji će obuhvatiti cijelo područje od Đige do uvale Jazine, rekao je Vlakić

Grad Zadar kao i Zadarska Županija podržavaju projekt uspostave hidroavionskog pristaništa u Zadru. Tako je jučer izrečeno na zajedničkom sastanku predstavnika vlasti Grada i Županije te European Coastal Airlines u Zadru. Sastanku u Zadru su nazočili gradonačelnik Božidar Kalmeta, dožupan Rudolf Dvorski, dogradonačelnik Ivica Vlakić te prvi čovjek European Coastal Airlinesa Klaus Dieter Martin.

Čekaju nalaz maritimne studije

– Održan je pozitivan i konstruktivan sastanak. Razmotrena su moguća rješenja u gradskoj luci. Predložena lokacija je na obali preko puta zgrade od Jadrolinije. Ured za prodaju karata bi bio u već izgrađenom prostoru, tako da se sam izgled Rive ničim ne bi narušio. European Coastal Airlines će naručiti izradu maritimne studije od renomiranog pomorskog fakulteta. Studija mora potvrditi mogućnost uspostave hidroavionskog prometa u luci, rekla nam je Marija Vuletić iz ECA-e.

Vuletić kaže kako je dogovoreno je da će po izradi novog urbanističkog plana gradske luke i uvale Jazine, koje grad Zadar naručuje, ovisno o izmjenama i prijedlozima tvrtka ECA biti spremna prilagoditi se i usuglasiti s nekom eventualno novom dugoročnom lokacijom. Nakon izrade studije će se otvoriti natječaj te bi se trebao potpisati ugovor o koncesiji. Ako sve bude po planu, hidroavioni bi iz zadarske luke mogli poletjeti još ove sezone, iako su u samoj ECA-i to sumnjali još prije nekoliko tjedana.

Dogradonačelnik Ivica Vlakić, glavni operativac Grada Zadra u ovom poslu, kaže da će grad dati lokacijsku dozvolu tek poslije nalaza maritimne studije koju će najvjerojatnije izraditi Pomorski fakultet u Splitu.

Do Ancone za 52 minute

– Mi smo u principu suglasni s tom privremenom lokacijom ispred Jadrolinije, ali konačnu lokaciju će odrediti urbanistički plan koji će obuhvatiti cijelo područje od Đige do uvale Jazine, rekao je Vlakić.

Nije naodmet reći da je nekoć prva hidroavionska postaja bila ispred Androvića kuće, na lokaciji na kojoj se danas nalazi Marina Tankerkomerc. No za takvo, možebitno stalno rješenje, treba pričekati rasplet u Tankerkomercu vezan za rezultat predstečajne nagodbe i želju za ulaskom u vlasništvo turske Dogus grupe.

Ako se svi najavljeni preduvjeti završe do sezone, već ove godine od Zadra do Malog Lošinja moći stići za samo 19 minuta do Raba za 20 minuta, do Pule za manje od sat vremena ili pak za 52 minute do Ancone. European Coastal Airlines (ECA) je osnovana 2000. godine i od tada intenzivno radi na povezivanju gradova i otoka duž Jadranske obale hidroavionskim prijevozom. Trenutačno povezuje 7 aerodroma na moru: Resnik, Split, Jelsu, Velu Luku, Lastovo, Rab i Pulu te zračne luke Rijeku, Mali Lošinj, Dubrovnik, Anconu te Pescaru.

Izvor: ZL/ZDanas