round image on layout top

Red Velvet Cake za Valentinovo

8. veljače 2016. by urednik divider image
red-tekst

Godinama je mjerkam. Stvarno mjerkam. Svako malo je povirim i pitam se kakvog li ovo čudo okusa mora biti? Na prvu izgleda bombastično! Ova crvena je turbo moćna! Može li crvenije od ovoga? – Teško. Zdravije? – Uvijek. Ali može li ukusnije od ovoga??? – Da znate da upitno…

Izazove vas na razmišljanje i uspoređivanje s nekom drugom “sličnom” tortom koju ste negdje već isprobali, ali nije to to. Baš je drukčija od drugih.

Možda radi kemijskog spoja koji stvaraju ocat i soda bikarbona Soda bikarbona ima gorak okus, osim ako se ne neutralizira kiselošću neke druge tvari, kao što su ocat ili mlaćenica. Navodno su ova dva sastojka stavljana u recept da bi se postigao pahuljasti i lagani biskvit te kako bi se pospješila boja soka od cikle (koji se u “originalu” stavljao u tortu) i iz kakaa izvukao crvenu notu, ali čim se pojavila crvena prehrambena boja, sve drugo je palo u vodu. Ako radite Red Velvet Cake, od milja zvana Velvetica, mora biti crvena. I to je to.

Kad je vidio sliku ove moje izvedenice, veli moj gospodin suprug “Wow! Ali malo spooky izgleda ovako crvena, jje l’”? Naravno da ne! Samo je intenzivna i dramatična. Takva i treba bit s obzirom da je nazivaju i “Devil’s Food Cake” (u doslovnom prijevodu Torta Vražja hrana). A super ukusna bijela krema je ublažava i daje divnu ravnotežu. Meni je predivna! I ne znam bih li se odlučila za neku drugu torticu ako idemo ususret danu svetog Valentina. Crveno je boja ljubavi. Ljubav svi volimo. I svi volimo što se volimo. Da ne nastavljam…

Koje je točno podrijetlo i otkud potječe ova ljepotica, teško je reći. Što više čitam i proučavam, čini mi se da izvora ima koliko i recepata. I “prava” Velvetica je za različite ljude vrlo različita. Uostalom, kao i za nas kremšnite ili princes krafne.

Red Velvet Cake i “njezin izvorni recept” su dobro poznati u Sjedinjenim Državama, od NY Waldorf Astoria Hotela, gdje je i dobila nadimak “Torta Waldorf Astoria hotela” pa sve do Američkog juga gdje su je pripremali s Butter Roux Icing, također znanim i kao Ermine Icing (icing, eng. premaz, namaz, glazura); vrlo lagana, pahuljasta krema, dosta otporna na visoke temperature juga, ali je dugotrajan proces pripreme. Namaz od krem sira ili maslac krema su postali puno popularniji u primjeni. Ono što se sigurno zna je da je već desetljećima popularna na Sjeverno američkom kontinentu, a sve više interesa za nju ima i u mnogim Europskim zemljama. Zgodno je reći da se Red Velvet Cake pojavljuje u filmu “Steel Magnolias” iz 1989. godine u kojem glume mnoga zvučna ženska imena svijeta filma, što je uveliko doprinijelo njezinoj popularnosti. Zgodan i ležeran film za pogledati.

Recept… Ah… Tko što i koliko stavlja… Ni ne znam koliko sam ih pregledala. Konzultirala se sa svojim kolegicama koje su je već radile. Svi recepti su manje-više tu negdje, tako da ne otkrivam ništa novo, ali sam ubacila neke izmjene u načinu rada i u samoj kremi. Možda nekome pomognu, a možda nekoga nagovore da je proba napraviti. Slijedeći vikend je idealna prigoda! Sigurno nećete pogriješiti.

Recept za Red Velvet Cake

Za kore:

250g brašna
½ žličice soli
15g kakaa
120g maslaca
300g šećera
2 jaja
aroma vanilije
240ml mlaćenice
1 žličica crvene prehrambene boje
1 žličica sode bikarbone
1 žličica jabučnog octa
Za kremu:

250g mascarpone sira
200g krem sira
400ml slatkog vrhnja
100g šećera u prahu
1-2 žličice arome od vanilije
2 žlice maraschina
sok od pola limuna (ili više – ovisno o željama
Postupak za izradu kora za kalup fi 24:

Pećnicu zagrijati na 175ºC.
U jednu posudu staviti prosijano brašno, kakao i sol.

U drugoj, većoj posudi, mikserom pjenasto umutiti maslac sobne temperature. Dodati šećer. Nastaviti miksati par minuta dok se ne dobije jednolična kremasta smjesa. Dodati aromu vanilije. Potom dodati jaja, jedno po jedno, da se svako dobro sjedini s masom. Po potrebi špatulom proći po rubovima posude, da se svi eventualni zaostali sastojci sjedine.

U mlaćenicu dodati boju i dobro izmiješati.

Miksajući na najmanjoj brzini, smjesi s maslacem u dva-tri navrata postupno dodavati suhe tvari i mlaćenicu dok se sve ne sjedini.

Dobivenu smjesu podijeliti u četiri zdjelice. U svaku zdjelicu, neposredno prije stavljanja na pečenje dodati mješavinu ¼ žličice sode bikarbone i ¼ žličice octa, dobro promiješati i čim prije smjesu ravnomjerno raširiti u kalupu na čije dno se stavi papir za pečenje i staviti na pečenje. Svaku koru peći 15 minuta. Izvaditi iz pećnice, staviti na rešetku i ostaviti da se ohladi.

NAPOMENA: Znam da ovaj dio zvuči kao gnjavaža; malo i je. To je radi dodavanja mješavine sode bikarbone i octa.Sodu bikarbonu i ocat nemojte miješati unaprijed, nego neposredno prije dodavanja u tijesto. Kemijska reakcija koja se dogodi (bučno i pjenasto) je potrebna da bi kore bile prozračnije.

Također znam da nije moguće točno izmjeriti četvrtinu, ali nije ni neophodno. Sami ćete lako shvatiti da treba malo staviti. Međutim, isplati se! Ovim se izbjegava mrvljenje biskvita, što se kod ove torte neminovno događa.

Tek izvađene iz pećnice kore će biti mekane i pomalo ljepljive pa ne dirajte puno prstima. Nakon što se ohlade, postaju kompaktne, iako ostaju malo ljepljive na dodir.

Po želji možete peći smjesu po pola, ali u tom slučaju, nakon što se biskvit ohladi, dobro ga zamotajte plastičnom folijom i stavite u frižider na par sati. Može i preko noći. Time se smanjuje mrvljenje i biti će jednostavnije nanositi kremu.

Postupak za izradu kreme:

Mascarpone sir, krem sir i aromu vanilije kremasto umutiti ručno ili mikserom. Dodati šećer u prahu te miksati dok se ne poveže u jednoličnu kremastu masu. Postupno dodavati slatko vrhnje. Miksati dok se ne dobije čvrsta krema. Dodati maraschino i limunov sok. Dobro povezati.

NAPOMENA: Za ovakvu kremu potrebno je koristiti slatko vrhnje koje se može čvrsto ulupati. Ukoliko to nije slučaj, slatko vrhnje posebno izmiksajte do željene čvrstoće te ga ručno umiješajte s ostatkom.

Slaganje torte:

Na svaku koru staviti četvrtinu kreme.Ukrasiti po želji

NAPOMENA: S obzirom da su kore tanke, pazite prilikom skidanja papira za pečenje da kora ne popuca! Kore jesu kompaktne, ali nisu od kamena! Najjednostavnije je gornju stranu kore okrenuti naopako, da bude dno i onda polako otkloniti papir za pečenje.

Po želji, u kremu možete umiješati i šumsko voće ili jagode.
Ukoliko želite završiti s korom, a ne s kremom, ovisno o dekoraciji koju planirate, kremu možete podijeli na tri, a ne na četiri dijela.

Izvor: she.hr/ZDanas



Tradicionalno...

1388764263

JOYFUL GOSPEL SINGERS – New Orleans – USA Predbožićno razdoblje u...

read more

UNICEF-ov Muzej...

97f9f643892aea86de9c132e06585db0

Interaktivni projekt donosi nove poglede na svijet u kojem živimo Zadar, 2....

read more

U Kazalištu lutaka...

predstava_snjezna_kraljica

Već tradicionalno ovu nedjelju 11.12.2016.g. u Kazalištu lutaka Zadar za Vas...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2016 Barrus d.o.o. Zadar