fbpx

TRADICIONALNA KARNEVALSKA POVORKA Više od 500 prijavljenih pripadnika maškaranih skupina osvojile grad

Bleke i konji su, ovaj put kao bogataši i obični radnici, a među njima i jedan kardinal, bacali kruh. A onaj tko dobije kruh je uhljeb
Možda nije kao riječki ili onaj iz Venecije, ali Zadranima je i njihov karneval dobar. Tradicionalna karnevalska povorka, sastavljena od pučkih maškaranih skupina iz Zadra i bliže ili dalje okolice, predvođena Gradskom glazbom Zadar, krenula je s parkirališta Branimir preko mosta prema Narodnom trgu. Staro i mlado, ponajviše mlado, više od 500 prijavljenih pripadnika maškaranih skupina, koje su osim iz Zadra došle i iz Slovenije te Zadarske županije poput Nina, Škabrnje, Zatona, Sukošana i Pakoštana, sjatilo se prema gradu. Lijepo vrijeme, više manje, izmamilo je brojne na zadarski trg, dok su drugi gledali povorku sa zadarskog Muraja. Maškaranu povorku je predvodio Mimi Zadarski, a odmah iza njega išli su Gradska limena glazba i KUD zadarski tanac. Mimija je na središnjem zadarskom trgu dočekao voditelj programa Dragan Veselić.

– Dragi građevinari, dobro nam došli na ovaj naš trg. Meni su dali izazov, a ja volim izazove. Sve ćemo komunicirati. Preko mosta sam doveo u vaš grad dvadeset grupa, idemo naprijed, poručio je građanima Zadra Mimi Zadarski, ovaj put u ulozi hrvatskog premijera.

Nakon što su članovi KUD-a Zadarski tanac izveli prigodni program maškarane skupine su počele s predstavljanjem. Prva skupina bili su crnci iz Lukorana. “Eto što se dogodi kad ste liti puno izloženi suncu. Pozdravimo manjinu. Lukoranaca malo, a svi zagoreni”, kazao je Veselić. Nakon Lukoranaca predstavile su se zadarske mažoretkinje, ovaj put kao Pipi duga čarapa. A onda je na red došla najiščekivanija skupina, ona s Bokanjca. Naravno, riječ je o KUD-u Bleke i konji, koji je u programu pod nazivom Registar zorno dočarao što je uhljeb. Naime, kako je Dragan Veselić objasnio svekolikom pučanstvu, Bleke i konji su, ovaj put kao bogataši i obični radnici, a među njima i jedan kardinal, bacali kruh. A onaj tko dobije kruh je uhljeb. I dok je svirao Strauss, ekipa je plesala, pio se šampanjac… Kao i uvijek Bokanjani se potrude prikazati stvarnost oko nas, ili kako bi Veselić rekao – kruha i igara nikad dosta.

U jučerašnjoj povorci predstvile su se mažoretkinje Ugljana i Pašmana, ovaj put kao rokerice. Tradicionalni sudionici zadarskog karnevala su Puntamičani koji su za ovu prigodu došli odjeveni u stjuardese i pilote avionom Ryanaira.

Iako kod nas nije ni bilo prave zime, za svaki slučaj otjerati i ono malo hladnoće došlo je Društvo Kornati iz Podlehnika u Sloveniji. Odjeveni u ovčju vunu protresli su Narodni trg zvonjavom. Veselić je procijenio kako je za ovaav ples i nošnju na ovoj temperaturi trebalo imati bar “2 promila krvi u alkoholu”…

Pakoštanci su stigli sa svojim Asterixom i Obeliksom, a voditelj im je poručio kako će na izlazu s trga puhati, a ako imaju manje od jedan neće proći.

Nakon Pakoštanaca stigli su Škabrnjanci, s programom “Jedem zdravo”. Bacili su malo spize i voditelju, a na kraju su pozaspali od vina. Bile su tu i Ninske vile, a nakon njih Gusari sa Stanova, jedna od maškaranih skupina koje su prve bile na zadarskom karnevalu, ujedno najbrojnija skupina. Imali su želju zapjevati na pozornici, čemu je i udovoljeno, iako je Veselić poručio kako ovo nije Lidrano već su maškare. Na karneval su stigle i maškare s Premude, koje otimaju siromašnima da bi dali sebi i bogatima. Veselić ih je upitao je li netko ostao na otoku ili su svi došli.

U ulozi Boba Dylana predstavila se maškarana skupina iz Zatona, a Dikljani su nastupili uz ples i tekilu. Udruga umirovljenika Poluotoka nije došla zbog bolesti, dok su se Sukošanci predstavili sa svojim bobom četverosjedom i ledenom stazom.

– Vožnja u bobu je pola sata 150 kn, a joint gratis. Prvo se napušite, a onda spustite, jer se nitko normalan ne može se spustiti, pojasnio je voditelj Veselić.

Gusjenicom se predstavila Karnevalska udruga Tome Krnjaval iz Biograda, a osnovci iz Šimuna Kožičića Benje su stigli sa svojim autobusom. Posljednji su stigli Vilenjaci iz kožinskih bora s programom “U šumici na travici”.

Nakon predstavljanja na trgu svaka skupina je nastavila planiranom rutom preko Kalelarge i Foruma, prema terasi caffe barova Kult i Dišpet u Varošu. Sve prisutne zabavljali su DJ Anđelo i Rockatansky Band.

Izvor: Zadarski list/ZDanas