round image on layout top

TRADICIONALNA KARNEVALSKA POVORKA Više od 500 prijavljenih pripadnika maškaranih skupina osvojile grad

8. veljače 2016. by urednik divider image

Bleke i konji su, ovaj put kao bogataši i obični radnici, a među njima i jedan kardinal, bacali kruh. A onaj tko dobije kruh je uhljeb
Možda nije kao riječki ili onaj iz Venecije, ali Zadranima je i njihov karneval dobar. Tradicionalna karnevalska povorka, sastavljena od pučkih maškaranih skupina iz Zadra i bliže ili dalje okolice, predvođena Gradskom glazbom Zadar, krenula je s parkirališta Branimir preko mosta prema Narodnom trgu. Staro i mlado, ponajviše mlado, više od 500 prijavljenih pripadnika maškaranih skupina, koje su osim iz Zadra došle i iz Slovenije te Zadarske županije poput Nina, Škabrnje, Zatona, Sukošana i Pakoštana, sjatilo se prema gradu. Lijepo vrijeme, više manje, izmamilo je brojne na zadarski trg, dok su drugi gledali povorku sa zadarskog Muraja. Maškaranu povorku je predvodio Mimi Zadarski, a odmah iza njega išli su Gradska limena glazba i KUD zadarski tanac. Mimija je na središnjem zadarskom trgu dočekao voditelj programa Dragan Veselić.

– Dragi građevinari, dobro nam došli na ovaj naš trg. Meni su dali izazov, a ja volim izazove. Sve ćemo komunicirati. Preko mosta sam doveo u vaš grad dvadeset grupa, idemo naprijed, poručio je građanima Zadra Mimi Zadarski, ovaj put u ulozi hrvatskog premijera.

Nakon što su članovi KUD-a Zadarski tanac izveli prigodni program maškarane skupine su počele s predstavljanjem. Prva skupina bili su crnci iz Lukorana. “Eto što se dogodi kad ste liti puno izloženi suncu. Pozdravimo manjinu. Lukoranaca malo, a svi zagoreni”, kazao je Veselić. Nakon Lukoranaca predstavile su se zadarske mažoretkinje, ovaj put kao Pipi duga čarapa. A onda je na red došla najiščekivanija skupina, ona s Bokanjca. Naravno, riječ je o KUD-u Bleke i konji, koji je u programu pod nazivom Registar zorno dočarao što je uhljeb. Naime, kako je Dragan Veselić objasnio svekolikom pučanstvu, Bleke i konji su, ovaj put kao bogataši i obični radnici, a među njima i jedan kardinal, bacali kruh. A onaj tko dobije kruh je uhljeb. I dok je svirao Strauss, ekipa je plesala, pio se šampanjac… Kao i uvijek Bokanjani se potrude prikazati stvarnost oko nas, ili kako bi Veselić rekao – kruha i igara nikad dosta.

U jučerašnjoj povorci predstvile su se mažoretkinje Ugljana i Pašmana, ovaj put kao rokerice. Tradicionalni sudionici zadarskog karnevala su Puntamičani koji su za ovu prigodu došli odjeveni u stjuardese i pilote avionom Ryanaira.

Iako kod nas nije ni bilo prave zime, za svaki slučaj otjerati i ono malo hladnoće došlo je Društvo Kornati iz Podlehnika u Sloveniji. Odjeveni u ovčju vunu protresli su Narodni trg zvonjavom. Veselić je procijenio kako je za ovaav ples i nošnju na ovoj temperaturi trebalo imati bar “2 promila krvi u alkoholu”…

Pakoštanci su stigli sa svojim Asterixom i Obeliksom, a voditelj im je poručio kako će na izlazu s trga puhati, a ako imaju manje od jedan neće proći.

Nakon Pakoštanaca stigli su Škabrnjanci, s programom “Jedem zdravo”. Bacili su malo spize i voditelju, a na kraju su pozaspali od vina. Bile su tu i Ninske vile, a nakon njih Gusari sa Stanova, jedna od maškaranih skupina koje su prve bile na zadarskom karnevalu, ujedno najbrojnija skupina. Imali su želju zapjevati na pozornici, čemu je i udovoljeno, iako je Veselić poručio kako ovo nije Lidrano već su maškare. Na karneval su stigle i maškare s Premude, koje otimaju siromašnima da bi dali sebi i bogatima. Veselić ih je upitao je li netko ostao na otoku ili su svi došli.

U ulozi Boba Dylana predstavila se maškarana skupina iz Zatona, a Dikljani su nastupili uz ples i tekilu. Udruga umirovljenika Poluotoka nije došla zbog bolesti, dok su se Sukošanci predstavili sa svojim bobom četverosjedom i ledenom stazom.

– Vožnja u bobu je pola sata 150 kn, a joint gratis. Prvo se napušite, a onda spustite, jer se nitko normalan ne može se spustiti, pojasnio je voditelj Veselić.

Gusjenicom se predstavila Karnevalska udruga Tome Krnjaval iz Biograda, a osnovci iz Šimuna Kožičića Benje su stigli sa svojim autobusom. Posljednji su stigli Vilenjaci iz kožinskih bora s programom “U šumici na travici”.

Nakon predstavljanja na trgu svaka skupina je nastavila planiranom rutom preko Kalelarge i Foruma, prema terasi caffe barova Kult i Dišpet u Varošu. Sve prisutne zabavljali su DJ Anđelo i Rockatansky Band.

Izvor: Zadarski list/ZDanasMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr