fbpx

Za tjedan dana odluka tko će završiti Kneževu palaču

Do raspisivanja natječaja koncem siječnja ove godine došlo je nakon što je Grad raskinuo uvogor s Ploterom zbog značajnih kašnjenja radova

Otvaranje ponuda za izvođača radova na dovršetku obnove Kneževe palače, prema prvotnom natječaju određeno za ponedjeljak, 15. veljače – odgođeno je za sedam dana. U Odjelu za Europske fondove Grada Zadra pojasnili su kako je riječ tek o proceduralnoj stvari, odnosno tehničkoj “intervenciji” u natječaj zbog koje je rok za dostavu ponuda trebalo prolongirati za deset dana.

– Ponude će biti otvorene u Gradskoj vijećnici u ponedjeljak, 23. veljače u 10 sati, a iako je praksa do sada bila da se otvaraju u 14 sati ovog puta javno otvaranje smo odlučili obaviti ranije kako bi, u slučaju potrebe, mogli imati tehničku podršku iz Narodnih novina. Zakon se, naime, promijenio u odnosu na dostavu ponuda za natječaje, pa ih sada svi zainteresirani poslovni subjekti mogu dostaviti i klasičnim putem, ali i elektroničkom poštom, pojasnili su iz ovog gradskog odjela dodajući kako rok od sedam dana neće ugroziti 38 milijuna kuna vrijedan projekt koji se financira iz sredstava strukturalnih EU fondova.

Do raspisivanja natječaja koncem siječnja ove godine došlo je zbog toga što tvrtka Ploter, koja je ovaj milijunski posao dobila na prvom natječaju, nije izvršavala obveze ugovorenom dinamikom pa su zapravo svi radovi kasnili. Grad je stoga odlučio raskinuti ugovor s Ploterom i raspisati novi, 20 milijuna kuna vrijedan natječaj. Kako bi se zaštitili od novih, možebitnih kašnjenja i neozbiljnosti izvođača, Grad Zadar je u uvjete natječaja kao obavezu postavio da ponuđač mora priložiti bankovnu garanciju u iznosu od šest milijuna kuna.

Osim za izvođača radova Grad je istovremeno objavio i natječaj za opremanje budućeg središta kulture u Zadru. Vrijednost tih radova procijenjena je na devet milijuna kuna, a ponude je moguće poslati do 3. ožujka.

Kako nam je rekao Šime Erlić, pročelnik odjela za EU fondove, ponude za natječaj kojim se traži izvođač radova bit će zaprimane do 15. veljače, a taj je rok istekao jučer.

– U uvjetu za izvođača radova naveli smo obaveznu bankovnu garanciju u visini od šest milijuna kuna pa se nadamo kako ćemo dobiti ponude većih tvrtki koje raspolažu s više zaposlenika i većim financijskim sredstvima, rekao je Erlić po raspisivanju natječaja dodajući kako odabrane izvođače radova po principu “najpovoljnija ponuda” mora odobriti i Gradsko vijeće.

Budući da su rokovi za dovršetak radova na Kneževoj palači vrlo strogi te podliježu i sankcijama, Erlić je izrazio i vjeru kako će radovi biti u roku dovršeni.

– Jedna ozbiljna i stabilna tvrtka s dovoljnim brojem osposobljenih radnika bez problema može sve preostale radove privesti kraju i prije roka koji ističe 1. rujna, zaključio je tada Erlić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas