fbpx

Zadarska Liga protiv raka donirala digitalni dermatoskop uređaj zadarskoj Općoj bolnici

– Razlika između novog uređaja i prethodnih je u tome što se ovaj pomoću magneta pričvrsti za fotoaparat, pa se promjene na koži fotografiraju. Na taj način radi se klinička analiza madeža, fotografije se pohranjuju u računalni sustav, pa se prilikom kontrole pacijenta mogu analizirati eventualne promjene, kazala je dr. Perina

Digitalni dermatoskop uređaj je kojeg je zadarska Liga protiv raka donirala Odjelu dermatovenerologije zadarske Opće bolnice.

– Uređaj je optički. Dakle, lećom koju obasjava svjetlo gledaju se promjene na koži. Razlika između novog uređaja i prethodnih je u tome što se ovaj pomoću magneta pričvrsti za fotoaparat, pa se promjene na koži fotografiraju. Na taj način radi se klinička analiza madeža, fotografije se pohranjuju u računalni sustav, pa prilikom svake sljedeće kontrole pacijenta mogu se analizirati eventualne promjene na madežima, koži i slično, pojasnila je dr. Jadranka Perina, voditeljica Odjela za dermatovenerologiju.

Nabava opreme “malim” odjelima

– Ovo je mali aparat koji otkriva velike i strašne bolesti, rekla je dr. Perina.

Dr. Branko Dukić, predsjednik zadarske Lige protiv raka svjestan problema oko nabave nove opreme “malim” odjelima u zadarskoj Općoj bolnici, pa i donacijama, zadovoljan je što su u ime Lige uspjeli prikupiti sredstva za kupnju digitalnog dermatoskopa.

– Puno stvari u medicini je dosta skupo, pa smo odlučili ovom odjelu donirati ovaj uređaj čija cijena iznosi 9.800 kuna. Važno je obnavljati postojeću opremu i održavati onu koju imamo, rekao je dr. Dukić, najavivši kako Liga protiv raka Zadar nastavlja donirati. Uskoro će donirati novi bronhoskop za Odjel pulmologije OB Zadar.

A digitalni dermatoskop svakako će uvelike pomoći u radu zadarskim dermatolozima.

– Broj melanoma i karcinoma je u porastu. Melanom ne bira ni dob ni spol. Stoga je prevencija jako važna. To uključuje neizlaganje suncu ljeti u periodu između 10 i 17 sati, a pri izlaganju suncu kreme sa zaštitnim faktorom su obvezne. Ne preporučujemo ni odlaske u solarije s ciljem postizanja tamnijeg tena, prvenstveno jer tamo ne rade medicinski obrazovane osobe, pa posljedice mogu biti crvenilo kože, plikovi i razne druge, ponovila je dr. Perina.

Posljedice prevelikog izlaganja suncu

Kako nam se toplije i sunčanije vrijeme bliži, vrlo je važno ozbiljno shvatiti preporuke liječnika. Iako, navodi dr. Perina, mlađa populacija postaje sve svjesnija posljedica prevelikog izlaganja izravnim sunčevim zrakama.

– Nanošenjem krema s visokim zaštitnim faktorom također osoba može dobiti željeni, tamniji ten, ali je razlika jer neće pocrveniti, dobiti plikove. A za apsorpciju vitamina D u kostima dovoljno je na suncu boraviti 10 do 15 minuta, preporučila je dr. Perina.

Dodaje kako je sretna okolnost, unatoč povećanom broju melanoma i karcinoma na koži to što se u velikom postotku otkrivaju u ranoj fazi, a uz brzu operaciju i adekvatnu terapiju pacijent se može u potpunosti izliječiti.

– Ako postoji obiteljska sklonost prema karcinomima i melanomima kože tada pacijente naručujemo na kontrole češće. Osim toga, otkako se provodi akcija Euromelanoma day u Hrvatskoj ljudi se i sami javljaju na preglede, kazala je dr. Perina.

Izvor: Zadarski list/ZDanas