fbpx

ZADARSKA RIVA PROPADA Gradska uprava nema 50 milijuna kuna za cjelovitu sanaciju rive

Oštećenja nastala na Obali Petra Krešimira IV kao i na obali u Diklu djelovanjem velikih valova i vremenskih nepogoda, posljedica su dubinskog propadanja i podlokavanja rive u cijeloj dužini. Zbog toga će se slična oštećenja nažalost nastaviti i u budućem razdoblju, a gradska uprava nema potrebnih 50 milijuna kuna koliko bi koštala cjelovita sanacija rive, već će taj projekt kandidirati za financiranje iz jednog od EU fondova.

Gradski su poglavari još 2007. godine u okviru plana upravljanja pomorskim dobrom u općoj upotrebi na području Grada Zadra koje obuhvaća uređenje javnog pomorskog dobra za koje nije izdana koncesija ili koncesijsko odobrenje, utvrdili kao prioritet financiranje izrade projektne dokumentacije za Obalu kralja Petra Krešimira IV u dijelu od Morskih orgulja do uvale Foša i to snimanje, istražne radove postojećeg stanja podmorskog dijela konstrukcije i tla i sanaciju statičke stabilnosti obale.

Prema dotadašnjim pregledima stručnjaka, utvrđeno je da je riva u podmorskom dijelu u dosta lošem stanju i obnova je nužna. Plan gradske uprave bio je izraditi i projekt obnove, te moguće raspisati i arhitektonski natječaj za rješenje uređenja i oživljavanja rive, a slični su zahvati bili predviđeni i za šetnicu Karma. Usvojeni plan predvidio je i uređenje parka i kupališta na Punti Bajlo i uvale Pod brig, kao i javnog kupališnog prostora u Diklu.

Iduće 2008. zadarskoj projektantskoj kući D&Z povjeren je zadatak izrade projekta sanacije Rive i uvale Jazine. Za taj je projekt gradska uprava izdvojila 2,3 milijuna kuna i on je dovršen 2010. godine. Tvrtka D&Z temeljito je „snimila“ rivu od Morskih orgulja do Foše. Tada je procijenjeno da bi za kompletnu sanaciju trebalo izdvojiti 50 milijuna kuna kojih do današnjeg dana – nema.

Za popravke površinskog dijela rive novac će se pronaći iz proračunskih sredstava za hitne intervencije, ali cjelovita obnova rive morat će još pričekati, a do kada, to još nitko ne zna.

Slobodan Dalamcija/ZDanas